1asig.ro
1asig.ro

Ovidiu Razvan WLASSOPOL: FGA poate juca un rol activ in interventia timpurie si in aplicarea mecanismului de rezolutie

5 min. / 1.540 cuvinte
"Istoria ultimilor 10 ani ne-a aratat faptul ca piata financiara nebancara din Romania este supusa unor riscuri, iar atat in piata de asigurari, cat si in piata de capital au existat momente delicate care au afectat in mod direct interesul consumatorilor", a declarat Ovidiu Razvan WLASSOPOL, Prim-vicepresedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


"Pentru ca vorbim de piete financiare deosebit de sofisticate, fiecare dintre acestea cu particularitatile ei, atat legislatia, cat si institutiile din Romania au fost nevoite sa se adapteze unor situatii care puneau in pericol atat functionarea pietei, cat si asteptarile consumatorilor acestor piete", a afirmat Ovidiu Razvan WLASSOPOL, care a vorbit despre protectia consumatorului din perspectiva mecanismelor de redresare si rezolutie financiara in cadrul Conferintei Forumului International al Schemelor de Garantare in Asigurari - IFIGS, organizata joi la Palatul Parlamentului de FGA.

Conform acestuia, obiectivele cadrului de rezolutie vizeaza protejarea utilizatorilor de servicii si produse financiare, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie, evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietelor financiare precum si asigurarea continuitatii functiilor critice. In acest context, in zona politicilor comune ale ASF, pe langa activitatile de redresare si rezolutie, au fost incluse si activitatile supraveghere si control a fondurilor de garantare si protectie, FGA, FGDSPP respective FCI.

"O parte importanta a mecanismului de rezolutie din Romania este FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, care, pe langa administrarea Fondului de Rezolutie, FGA poate juca un rol activ in interventia timpurie si in aplicarea mecanismului de rezolutie", a afirmat Ovidiu Razvan WLASSOPOL.

Cadrul de rezolutie se refera la trei etape distincte, respectiv planificarea (elaborarea planurilor de redresare si de rezolutie), interventia timpurie (incluzand aplicarea procedurii de redresare) si aplicarea instrumentelor de rezolutie (in situatia in care compania nu se mai poate redresa prin fortele proprii). Pentru fiecare dintre aceste etape au fost stabilite conditiile declansatoare, autoritatile implicate, competentele si instrumentele ce pot fi aplicate, precum si modalitatea de implementare a acestora.

"Mecanismul de planificare a redresarii, redresarea si interventia timpurie ar trebui sa permita prevenirea si evitarea situatiilor nedorite ale caror efecte pot avea un impact negativ pentru utilizatorii financiari si chiar pentru economia reala in ansamblul sau. Un mecanism bun de rezolutie permite gestionarea in mod eficient a societatilor financiare neviabile sau in curs de a intra in dificultate", a declarat reprezentantul ASF.

"Aceste instrumente sunt necesare in special pentru a preveni insolventa sau, in cazul in care aceasta se produce, pentru a reduce la minimum consecintele negative prin mentinerea functiilor de importanta sistemica ale institutiei in cauza. Pe parcursul crizelor precedente, aceste provocari au reprezentat un factor major care a fortat unele state europene sa salveze societatile financiare prin utilizarea banilor contribuabililor. Obiectivul unui cadru de redresare si rezolutie este acela de a evita pe cat posibil necesitatea unei astfel de masuri", a adaugat el.

"Ca urmare a intrarii in vigoare a legislatiei privind rezolutia asiguratorilor si a firmelor de investitii ASF a dobandit, incepand cu anul 2015 o noua calitate, respectiv aceea de autoritate de rezolutie. Aceasta noua calitate confera atributii si competente sporite exercitate prin intermediul unei structuri organizatorice diferite fata de cele implicate in activitatea de supraveghere.

Un consumator mai bine informat cu privire la drepturile si obligatiile sale, cu privire la beneficiile sistemului de redresare si rezolutie se traduce intr-o incredere mai mare in piata de asigurari sau piata de capital", a subliniat Ovidiu Razvan WLASSOPOL.

"Pierderea increderii consumatorilor in sistemul de asigurari sau punerea in pericol a protectiei oferita prin lege detinatorilor de polite de asigurare sunt cauzele centrale ale intregului mecanism de redresare si rezolutie. Tocmai de aceea, protectia creditorilor de asigurari reprezinta unul dintre cele patru obiective cu importanta egala ale rezolutiei", a concluzionat el.

863 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO