1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
PMB aloca 45 de milioane de euro ...

PMB aloca 45 de milioane de euro din bugetul pe 2020 pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic

Primaria Municipiului Bucuresti - PMB va aloca 45 de milioane de euro din bugetul pe 2020 pentru proiectul de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, a precizat marti, 28 ianuarie a.c, primarul general al Capitalei, Gabriela FIREA.

"Si anul acesta avem o suma consistenta pentru consolidarea cladirilor din Bucuresti - 45 de milioane de euro. Peste 25 de milioane de euro vor fi alocati programului de reducere a riscului seismic in Capitala, pentru reparatii curente ale imobilelor degradate - lucrari de reabilitare la fatade, expertize tehnice, etc.", a precizat Gabriela FIREA, intr-o conferinta unde a prezentat bugetul PMB pentru 2020.

"Din 2017 si pana acum avem in program 200 de cladiri ceea ce inseamna peste jumatate din cele 349 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic si, pana la sfarsitul anului 2020 se va interveni la toate aceste cladiri. Vom expertiza tehnic aproximativ 150.000 de metri patrati de cladire, vor fi realizate proiecte tehnice pentru aproape 60.000 de metri patrati de fatade, lucrari de reparatii curente in cazul a peste 30 de cladiri degradate. De asemenea, vor fi continuate toate lucrarile de consolidare aflate in executie, iar in cazul altor 10 cladiri noi vor fi demarate lucrarile", a completat primarul Capitalei.

Potrivit celor mai recente date de pe site-ul AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (MCCRS) un numar de 349 de cladiri din Bucuresti sunt incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita).

MCCRS a fost infiintata de Primaria Capitalei. Administratia are ca obiectiv de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Conform datelor PAID Romania, numarul caselor asigurate a crescut usor la sfarsitul lunii decembrie 2019, fiind active la nivel national 1,73 milioane de de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD).

Polita PAD este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

*Sursa foto: Primaria Municipiului Bucuresti/facebook.

PROMO