1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PRBAR atrage atentia ca serviciul de decontare directa nu este promovat in randul consumatorilor

PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a transmis, recent, Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) o adresa prin care atragea atentia asupra faptului ca serviciul de decontare directa nu este promovat in randul consumatorilor, aceasta optiune nu nefiind oferita de catre toti asiguratorii RCA.

Legea RCA, care a intrat in vigoare pe 12 iulie 2017, permite, pentru prima data pe piata locala, decontarea directa. Astfel, decontarea directa presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Viorel VASILE, Presedintele PRBAR, a declarat, pentru 1asig.ro, ca decontarea directa este o optiune benefica pentru clienti, dar, in acelasi timp, nu a vazut, momentan, un interes din partea companiilor de asigurari sa promoveze mai mult acest serviciu.

Potrivit acestuia, doar trei asiguratori RCA au implementarea vanzarea clauzei de decontare directa, insa doar in softurile acestora, nefiind promovata si in softurile brokerilor, pentru o vanzare mai usoara din partea acestora.

Decontarea directa este un serviciu suplimentar prevazut in contractul RCA, care va fi taxat suplimentar, in baza caruia in caz de dauna provocata din vina unui tert va puteti adresa propriului asigurator RCA, urmand ca acesta sa intreprinda demersurile necesare avizarii, constatarii si despagubirii daunei respective, conform unui Ghid RCA, publicat de ASF.

In Legea RCA, decontarea directa este definita ca "serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat".

Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.