1asig.ro

Parteneriat axat pe impactul investitiilor in zonele urbane ale Romaniei

Joi a fost lansat un acord tripartit, incheiat intre Banca Mondiala, Directia Generala Politici Regionale si Urbane (DG Regio) din cadrul Comisiei Europene si Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, avand ca obiect acordarea de sprijin Romaniei in eforturile de imbunatatire a impactului investitiilor realizate in zonele urbane, precum si de maximizare a utilizarii finantarii acordate de Uniunea Europeana, a anuntat BM.

PROMO


Parteneriatul se va concentra pe servicii analitice si de asistenta tehnica in decursul urmatoarelor sase luni, cu rolul de a sprijini Romania sa adoptare o abordare intersectoriala si inter-jurisdictionala si sa raspunda mai bine la nevoile existente in teritorii, care nu pot fi definite printr-o singura limita administrativa clara. Mai exact, parteneriatul va ajuta Guvernul Romaniei sa identifice:
  1. zonele/sectoarele cu impact multi-jurisdictional;
  2. modele de cooperare inter-jurisdictionala si teritoriile in care vor fi implementate proiecte multi-sectoriale;
  3. modelele organizationale pentru cooperare teritoriala intre municipii, in vederea atragerii de fonduri UE si
  4. conditionalitatile si resursele necesare pentru modelele organizationale propuse.
"Romania a obtinut beneficii insemnate in calitate de membru UE, ajungand rapid la nivelurile de venituri inregistrate de alte state membre si devenind una dintre economiile cu cea mai rapida rata de crestere din Europa, in ultimii ani" a declarat Tatiana PROSKURYAKOVA, Director de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.

"Orasele si aglomerarile urbane au constituit, cu precadere, factorii determinanti in succesul obtinut. Noul parteneriat va favoriza o cooperare regionala mai intensa si oportunitati de investitii multi-sectoriale strategice, oferind oraselor o pozitie privilegiata pentru urmatoarea perioada de programare la nivel UE, precum si ulterior", a adaugat ea.

Sunt esentiale planificarea si incurajarea cooperarii si dezvoltarii inter-jurisdictionale, pentru ca beneficiile dezvoltarii urbane sa contribuie si la dezvoltarea municipiilor situate langa polii de dezvoltare din Romania. In plus, pornind de la lectiile invatate din implementarea proiectelor in perioada de programare anterioara si curenta, este la fel de important ca planificarea investitiilor urbane sa fie realizata inainte de anul 2020 precum si ca, in paralel, municipiile din Romania sa aiba posibilitatea de a stabili un plan matur pentru investitiile finantate prin fonduri UE, care sa fie pregatit pentru implementare practica incepand cu anul 2021, precizeaza Banca Mondiala.

Activitatea analitica ce urmeaza a fi desfasurata va contribui direct la definitivarea Programelor Operationale pentru Perioada de Programare 2021-2027. Tot pentru urmatoarea perioada de programare, Comisia Europeana a decis ca Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) sa se axeze mai mult pe activitati de dezvoltare sustenabila a zonelor urbane. Astfel, statele membre vor avea obligatia de a aloca cel putin 6% din fondurile FEDR pentru dezvoltarea integrata a zonelor urbane. De asemenea, tarile membre UE vor fi incurajate sa adopte o guvernanta mai eficienta, bazata pe parteneriate si pe mai multe niveluri, precum si o abordare integrata, axata pe specifice locale, in viitoarele programe derulate.

264 accesari