Pensiile private - o alternativa necesara - Tendinte - Asigurari - Totul despre asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Ghid Asig 
 Dictionar 
 Lex 
 Tendinte 
 Timp liber 




1 EUR = 4.7564 RON
1 USD = 4.2005 RON










RFI

Tendinte

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Pensiile private - o alternativa necesara


Majoritatea statelor membre OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Europeana), organizatie din care fac parte 30 de state din intreaga lume, se confrunta cu probleme ale sistemului de pensii administrat de stat (Pilonul I), se anunta pe site-ul oficial al prestigioasei organizatii.

Reforma sistemelor de pensii de tipul PAYG (Pay-As-You-Go), sistem utilizat si in Romania, a devenit astfel o necesitate stringenta pentru aceste state, eforturile concentrandu-se insa si asupra unor alti factori: implementarea (sau in cazul unor state mai dezvoltate - eficientizarea) sistemelor private de pensii - Pilonii II si III, cresterea varstei de pensionare, sporirea natalitatii, reducerea ratelor somajului etc.

Solutia vine din partea sistemelor private de pensii, indiferent daca este vorba despre contributii obligatorii sau facultative. Insa factori macroeconomici precum scaderea ratelor dobanzilor si a indicilor bursieri sau instabilitatea pietelor financiare au facut ca la nivel european performantele realizate de catre fondurile de pensii sa fie inferioare celor previzonate.
Tocmai de aceea, in momentul in care performantele macro reduse au inceput sa puna probleme fondurilor de pensii, care riscau in unele cazuri intrarea in incapacitate de plata, OECD a emis un set de principii cu aplicare voluntara ce se refera la cadrul economic si politic necesar functionarii acestor fonduri, la politicile investitionale, la necesitatea unei supravegheri stricte a pietei serviciilor financiare in general s.a.m.d.

In Romania, proiectul pensiilor ocupationale a trecut de Guvern si urmeaza sa fie aplicat la un an de la publicarea sa in Monitorul Oficial, iar, din 2006, va fi implementat si cel de-al doilea pilon, reprezentand pensiile obligatorii aflate in administrare privata.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, fondul de pensii ocupationale se constituie din contributii platite de angajat si angajator, iar sistemul facultativ de pensii va functiona independent de sistemul public.

Ramane doar intrebarea care ingrijoreaza toti specialistii in domeniu: Intr-un moment in care sistemul public de pensii isi demonstreaza ineficienta pe zi ce trece, vor intelege oare romanii rolul unei pensii private?


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Pensiile private - o alternativa necesara).




Share |


Autor: Alexandru CIUNCAN | Publicat pe 16.10.2003 | 1062 vizualizari


TOP Stiri




PAID

OMNIASIG


























Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM