Perspective economice: Oportunitati si Amenintari 2017 - Piete financiare - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

Perspective economice: Oportunitati si Amenintari 2017 - Piete financiare - Asigurari - Totul despre asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 


Bucuresti
22
1 EUR = 4.6303 RON
1 USD = 3.9308 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Perspective economice: Oportunitati si Amenintari 2017


Economia Romaniei a crescut puternic in acest an, cu 4,9% in primele noua luni fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), reprezentand cel mai mare avans din Uniunea Europeana. Intermedierile financiare si asigurarile au o pondere de 3,6% la formarea Produsului Intern Brut si o contributie de 0,1% la cresterea PIB.

Pentru finalul acestui an, institutiile financiare internationale si-au imbunatatit prognozele, anticipand un avans de peste 5% al PIB-ului in 2016. Insa, in 2017 ritmul de crestere a economiei va incetini, la circa 3,7% - 3,8%.

Contextul economic poate influenta puternic sectorul asigurarilor, in conditiile in care atat companiile din piata, cat si consumatorii pot fi afectati de evolutia economiei, prin scaderea puterii de cumparare a produselor de asigurare. In acest context, va prezentam in cele ce urmeaza, asteptarile specialistilor din domeniu.

Adrian CODIRLASU, Presedinte, CFA Romania

Oportunitati:

Mentinerea echilibrelor macroeconomice, in contextul unor riscuri externe semnificative (detaliate in sectiunea de "Amenintari"). Astfel, economia Romaniei va ramane atractiva pentru investitiile straine si va putea absorbi mai usor socurile externe negative.

Amenintari:

Cele mai importante amenintari sunt cele externe, atat economice, cat si politice, si anume:

- Majorarea anticipatiilor inflationiste la nivel global ulterior alegerilor prezidentiale din Statele Unite. Aceste modificari de anticipatii s-au transmis la nivel global in ratele de dobanda si au afectat in special pietele emergente. Astfel, efectul asupra pietelor emergente a fost deprecierea monedelor locale si majorarea yieldurilor. Aceste evolutii ar putea continua si in 2017 pe fondul unor cheltuieli bugetare agresive in Statele Unite combinate cu politici protectioniste (care vor conduce la majorarea ratei inflatiei si implicit a ratelor de dobanda la dolar).

- Politica mai agresiva a FED de majorare a ratelor de dobanda, pe fondul unor politici fiscale expansioniste in SUA, cu aceleasi efecte negative (prezentate mai sus) asupra pietelor emergente.

- Alegeri castigate de eurosceptici in Franta, Germania si (in cazul unor alegeri anticipate) in Italia care vor avea efecte negative asupra Uniunii Europene si vor genera aversiune la risc fata de tarile Uniunii Europene. Consecinte: majorare CDS - Credit Default Swap, majorare de dobanzi, deprecierea monedelor locale, reducerea investitiilor straine.

- Pozitionarea Statelor Unite fata de Rusia ulterior alegerilor prezidentiale din Statele Unite, care poate avea efecte negative asupra tarilor central si est-europene: majorare CDS, reducerea investitiilor straine.

- Ca amenintare interna: derapaje, pe fondul campaniei electorate, a cheltuielilor publice (ex.: prin majorari salariale) sau a veniturilor publice (prin reducerea agresiva a taxelor). Consecinte: intrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv (cu efecte negative asupra accesarii de fonduri europene), potentiale majorari de taxe, flexibilitate redusa a Guvernului de a raspunde la socuri externe negative.

Andrei RADULESCU, Senior Economist, Banca TRANSILVANIA

Oportunitati:

- Nivelul ridicat al increderii in economie, aspect determinat si de stabilitatea macro-financiara.

- Cresterea importantei capitalului autohton si reducerea dependentei de finantarea externa.

- Nivelul redus al costurilor de finantare in economie.

- Prudenta, manifestata atat la nivel de consumator, dar si in sfera companiilor.

- Ameliorarea imaginii Romaniei in exterior, aspect care a contribuit la redinamizarea investitiilor straine si la cresterea numarului de turisti straini.

- Potential de convergenta catre tarile din CEE.

- Pozitionare strategica, geo-politica si geo-economica, mai ales in contextul evolutiilor recente (globale, europene, regionale).

Amenintari:

- Deciziile de politica economica (in special constructia Bugetului de Stat pe 2017, dar si masurile din sfera politicii de venituri) - exista riscul abaterii de la stabilitatea financiara.

- Evolutiile macro-financiare din Zona euro, principalul partener economic.

- Climatul tensionat din regiune, date fiind vulnerabilitatile din Rusia, Turcia, Orientul Mijlociu.

- Tergiversarea reformelor structurale, cu impact nefavorabil pentru procesul de convergenta economica europeana.

- Intensificarea migratiei populatiei active.

Iancu GUDA, Services Director, COFACE si Presedinte AAFBR


Oportunitati:

Din perspectiva mediului de afaceri, cele mai mari oportunitati sunt:

- Imbunatatirea disciplinei de plata - incepand cu luna august 2016, COFACE a redus riscul mediului de afaceri romanesc de la B (non-investment grade, sau risc mediu) la A4 (investment grade, sau risc sub medie).

- Concurenta scazuta - in ciuda procesului de regenerare, Romania ramane o tara cu foarte putine companii, cu o medie de doar 23 de firme la fiecare 1.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, Romania inregistreaza cel mai scazut nivel din regiune dupa Serbia, care inregistreaza 17 companii la fiecare 1.000 de locuitori. Acest lucru inseamna ca mediul de afaceri este inca la un stadiu embrionar, existand un potential imens de crestere pe viitor.

- Oportunitatea de investitii - in momentul de fata exista foarte multa lichiditate in sectorul bancar, nivelul dobanzilor practicate pentru creditele nou contractate fiind la un minim istoric. Astfel, proiectele de investitii se pot finanta in cele mai bune conditii de cost in anul 2017. Nu este nevoie decat de idei de afaceri noi si produse inovatoare.

Amenintari:

Desi Romania a fost cea mai stabila tara din regiune comparativ cu tarile din clasa de risc B, acum tara noastra inregistreaza cel mai fragil A4, deoarece mediul de afaceri are de infruntat cateva provocari semnificative, cele mai importante dintre acestea fiind:

- Cresterea interdependentei prin creditul comercial - de la momentul impactului crizei financiare pe plan local, companiile s-au finantat din ce in ce mai mult intre ele, prin apelul semnificativ la creditul comercial sustinut prin extinderea termenelor de plata. Astfel, soldul creantelor tuturor companiilor din Romania a crescut de la 168 miliarde lei (anul 2007) la 337 miliarde lei (anul 2015), de aproape patru ori mai intens decat avansul creditului bancar, care a inregistrat o crestere de la 76 miliarde lei (2007) la 104 miliarde lei (anul 2015). In acest context, durata medie de colectare a creantelor la nivelul economiei a crescut de la 60 zile (anul 2007) la 114 zile (anul 2015). Provocarea ridicata de acest fenomen consta in cresterea gradului de interdependenta intre firme, deoarece impactul negativ propagat intre companii pe lantul comercial prin efectul de contagiune este de doua ori mai rapid comparativ cu viteza medie de propagare inainte de criza financiara.

- Fenomenul de polarizare - nivelul de concentrare al veniturilor inregistrate de catre companiile romanesti este mult mai ridicat prin comparatie cu media inregistrata de alte tari similare din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele romanesti detineau la sfarsitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor inregistrate de catre intreg mediul de afaceri, in timp ce aceasta pondere este mult mai scazuta in cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%).

- Resursa umana calificata - foarte multe voci din mediul de afaceri sesizeaza din ce in ce mai mult lipsa acuta de personal calificat pentru a acoperi necesarul de angajare. Acest fenomen este accentuat de polarizarea demografica in randul populatiei care inregistreaza un efect vizibil de imbatranire in ultimii 25 de ani. Astfel, conform ultimelor cifre comunicate de catre INSSE, ponderea populatiei cu varsta sub 9 ani a scazut de la 15,1%, nivelul inregistrat in anul 1990, la doar 10,43% in anul 2011, dinamica numarului absolut al cetatenilor care se incadreaza in aceasta categorie de varst[ fiind de 40%. La popul opus, ponderea populatiei cu varsta peste 70 de ani a crescut de la 6,2%, nivelul inregistrat in anul 1990, la 10,86% in anul 2011, dinamica numarului absolut a cetatenilor din aceasta categorie de varsta fiind de 53%.

- Nivelul ridicat de birocratie si coruptie, cuplate cu un cadru juridic instabil si o politica fiscala prociclica - scaderea taxelor cuplata cu majorarea cheltuielilor sociale (salarii si pensii) vor conduce la majorarea deficitului fiscal estimat la -3,2% pentru anul 2017. Adancirea deficitului fiscal pe durata de crestere economica nu face decat sa reduca capacitatea statului de a stimula economia pe parcursul unei posibile recesiuni, perioada in care se pot majora taxele pe fondul unei politici de austeritate. Aceasta impredictibilitate a cadrului fiscal in mod general, cuplata si cu modificari legislative importante realizate din scurt cresc gradul de incertitudine si descurajeaza investitiile companiilor pe termen lung.

Lucian ANGHEL, Presedinte Consiliul de Administratie, BVB - Bursa de Valori Bucuresti

Oportunitati:

- Din perspectiva pietei de capital, cea mai importanta oportunitate in 2017 o reprezinta posibila includere a pietei din Romania in categoria pietelor emergente, ulterior listarii Hidroelectrica. In septembrie 2016, FTSE Russell a inclus Romania in lista tarilor in vederea promovarii, singurul criteriu care ramane de indeplinit fiind cel al lichiditatii.

Amenintari:

- Nivelul redus al culturii financiare in Romania va reprezenta in continuare cea mai importanta provocare pentru Bursa de Valori Bucuresti. Prin programele dedicate de educatie financiara ne propunem sa crestem interesul romanilor pentru administrarea averii personale si sa sporim numarul investitorilor.

Un material amplu privind perspectivele anului 2017 cititi in Editia speciala a Revistei PRIMM Asigurari si Pensii si pe site-ul acesteia - primm.ro.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Perspective economice: Oportunitati si Amenintari 2017).
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 22.12.2016 | 2753 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM