1asig.ro

Peste 1,7 milioane de locuinte sunt asigurate. PAID a achitat daune de 1,8 milioane lei in primele 5 luni

La sfarsitul lunii mai 2019 erau active la nivel national 1.708.086 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), in creste usoara comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

PROMO


Gradul de cuprindere in asigurare se mentine la 19,03% in mai 2019.

In mai 2018 erau asigurate obligatoriu 1.698.914 de locuinte.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 991.570, in timp ce pentru case erau valabile 716.516 polite.

Conform PAID, 75,1% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 93,8% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 6,2% pentru locuintele de tip B.In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt, in continuare, in Transilvania (21% din totalul politelor), Bucuresti (19%) si Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Bucovina (3% din totalul politelor), Maramures (3%), Crisana (4%) si Dobrogea (4%).

Totodata, doar in primele cinci luni din acest an, PAID Romania a achitat daune in valoare de 1,82 milioane de lei la nivelul intregii tari.

Prezenta recent in emisiunea Ora de Risc realizata de XPRIMM si difuzata de RFI Romania, Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania, a subliniat ca, in pofida tututor fenomenelor meteo extreme ce au adus inundatii in toata tara, Pool-ul detine suficiente fonduri pentru despagubirea oricarui tip de dauna.


PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID.

594 accesari