1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Peste 11 mii de accidente usoare din Moldova vor putea fi solutionate pe cale amiabila fara sanctiuni pentru soferi

Soferii implicati in accidente rutiere usoare (soldate doar cu pagube materiale) vor putea ajunge la o intelegere amiabila, fara implicarea politiei. In aceste cazuri, soferii nu vor fi amendati, singura sanctiune fiind majorarea pretului primei de asigurare pentru anul urmator.

Un proiect de lege in acest sens a fost aprobat de curand de catre Parlament si va intra in vigoare peste 6 luni de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial in cazul asigurarilor interne RCA si peste 2 ani pentru politele Carte Verde.

Potrivit legii, procedura de constatare amiabila se va aplica daca in accident sunt implicate doar doua vehicule, iar in urma acestuia au fost inregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fara vatamari corporale. Aceasta se va efectua prin completarea si semnarea de catre conducatorii de autovehicule implicati in accident a formularului "Constatare amiabila de accident". Acest formular va avea o forma stabilita de catre autoritatea de supraveghere (CNPF) si se va elibera gratuit de catre asiguratorul la care soferul incheie polita RCA sau Carte Verde.

Precizam ca incheierea acestui formular de catre soferi in cazul accidentelor minore are un caracter facultativ, iar daca ei cad de acord sa mearga pe aceasta procedura ambii soferi trebuie sa isi dea consimtamantul, sa aiba la ei polita RCA sau Carte Verde valabila, dar si sa fixeze circumstantele producerii accidentului. De asemenea, procedura de constatare amiabila prevede ca persoana vinovata trebuie sa recunoasca vinovatia in producerea accidentului, acest formular fiind prezentat ulterior asiguratorului persoanei vinovate impreuna cu cererea de despagubire.

Cum se va documenta acidentul de catre soferii implicati?
Soferii implicati in accident trebuie sa documenteze circumstantele producerii accidentului rutier prin completarea si semnarea formularului, sa noteze datele martorilor (daca acestia exista), sa faca fotografii (panorama generala a accidentului, numerele de inmatriculare si partile avariate ale autovehiculelor, urmele de franare si de cioburi la fata locului), si sa prezinte asiguratorului, in termen de 2 zile lucratoare de la data producerii accidentului, exemplarul sau al formularului, completat si semnat de catre ambii conducatori de autovehicule implicati in accident.

Cand se poate aplica procedura de constat amiabil?

Potrivit legii, procedura se aplica cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:

  1. in accident sunt implicate doar doua autovehicule;
  2. accidentul este soldat cu daune materiale nesemnificative;
  3. accidentul nu s-a soldat cu vatamari corporale si/sau cu deteriorarea bunurilor, altele decat autovehiculele implicate in accidentul rutier;
  4. proprietarii sau utilizatorii autovehiculelor implicati in accident detin, la data producerii accidentului rutier, polita de asigurare RCA sau certificatul de asigurare Carte Verde, valabile si emise cu cel putin 24 de ore inainte de momentul producerii accidentului;
  5. exista consimtamintul ambilor conducatori de autovehicule implicati in accident privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabila, consensul acestora privind circumstantele producerii accidentului si daunele vizibile cauzate autovehiculelor implicate, iar persoana raspunzatoare de producerea accidentului isi recunoaste vinovatia;
  6. conducatorii de autovehicule implicati in accident au posibilitatea tehnica de a fotografia locul accidentului rutier sau de a inregistra datele martorilor (daca acestia exista);
Daca lipseste cel putin una dintre conditiile indicate mai sus, cu exceptia celei indicate la punctul "2", formularul devine nul, iar accidentul rutier urmeaza a fi documentat de catre organele competente.

Important: Completarea de catre soferi a formularului de constatarea amiabila a accidentului rutier inlatura raspunderea contraventionala, respectiv acestia nu vor fi penalizati prin amenzi / puncte de penalizare sau ridicarea/suspendarea pemisului de catre organele politiei, insa cei vinovati vor fi penalizati de catre asigurator prin majorarea primei de asigurare la reinnoirea politei RCA sau Carte Verde.

Cand poate refuza asiguratorul achitarea despagubirii in baza formularului de constatare amiabila?

Potrivit textului legii, compania de asigurare poate refuza achitarea despagubirii in urmatoarele cazuri:

  1. Atunci cand nu au fost intrunite conditiile prevazute anterior de aplicare a constatului, cu exceptia conditiei ca accidentul este soldat cu daune materiale nesemnificative;
  2. Atunci cand formularul de constatare amiabila este completat in mod ilizibil, este incomplet, contine date contradictorii sau eronate, cu exceptia cazului in care asiguratul sau pagubitul au contribuit la inlaturarea erorilor, asiguratorul avind posibilitatea sa le inlature;
Atunci cand asiguratorul nu este de acord cu vinovatia recunoscuta de asiguratul sau in baza formularului prezentat sau in cazul in care asiguratul isi retrage recunoasterea vinovatiei, asiguratorul achita despagubirea de asigurare in termenele stabilite de lege, fiind in drept sa solicite instantei de judecata, in termen de 15 zile calendaristice de la data achitarii despagubirii, examinarea in fond a formularului de constatare amiabila, stabilirea vinovatiei si, dupa caz, incasarea despagubirii de la asiguratorul persoanei recunoscute vinovate de instanta de judecata.

Important: Refuzul asiguratorului de a achita despagubirea de asigurare nu limiteaza partile in dreptul de a se adresa la organele sau institutiile competente pentru stabilirea circumstantelor accidentului rutier si de a inainta, in baza documentelor de constatare intocmite de aceste organe sau institutii, o noua cerere de despagubire confrom legislatiei in vigoare.

De asemenea, dosarul de dauna deschis in urma accidentului rutier documentat prin procedura de constatare amiabila se instrumenteaza conform procedurii generale prevazute de legislatia in vigoare.

Vezi aici un material publicat anterior pe portalul specializat www.xprimm.md dedicat subiectului care contine si exemple ale aplicarii constatului amiabil in tarile vecine.

Ce spun asiguratorii despre introducerea constatului amiabil?


Dinu GHERASIM, CEO, DONARIS VIG


"Apreciez ca este un pas inainte spre implementarea practicelor europene, care va oferi plus valoare pietii de asigurari pe segmentul RCA atunci cand elementul onestitatii va sta la baza solutionarii pe cale amiabila a cazurilor de accidente rutiere. In caz contrar, ne vom confrunta cu o crestere a frecventei daunelor, cat si a ratei daunalitatii, realitate care pe termen lung va influenta si tarifele de asigurare, astfe ca in final tot consumatorul va avea de suferit".

Veronica MALCOCI, Director General la GRAWE Carat Asigurari.

"Nu ne asteptam la o crestere a fenomenului de frauda urmare a introducerii acestui formular, fiind un proces firesc de aliniere la practicile europene. Cu siguranta ca va implica resurse din partea noastra si o munca suplimentara cu agentii nostri, dar si educarea consumatorilor".

Igor CAZACLIU, Director Departament Juridic, GENERAL Asigurari

"Acest proiect va complica putin activitatea asiguratorilor in privinta regularizarii dosarelor de dauna, generand o serie de cheltuieli noi, inclusiv verificarea legitimitatii recunoasterii vinovatiei persoanei implicate in accidentul rutier. Intr-o prima etapa vor aparea mai multe aspecte care nu sunt acoperite de prevederile legislative actuale, insa cu timpul aceste se vor corecta printr-o practica uniforma de regularizare daunelor si ajustari legislative".


Vladimir CIORICI, Director, DIPLOMAT Broker de Asigurare
"Aceasta procedura este in beneficiul clientilor nostri, astfel ca le va permite sa economiseasca timp si resurse financiare. Totusi, perioada de tranzitie va fi grea, atat pentru asiguratori cat si pentru intermediari, deoarece va necesita mai multe resurse financiare si personal pentru a deservi clientii, insa este si un instrument de fidelizare. Deja am inceput sa lucram la educarea consumatorului in acest sens".

Anual, in Republica Moldova sunt inregistrate peste 11 mii de accidente rutiere usoare, iar cheltuielile suportate de politie pentru documentarea acestora se ridica la aproximativ 3,5 milioane de lei pe an. Anul trecut, accidentele soldate doar cu pagube materiale au constituit 74 % din numarul total de accidente rutiere, se arata in informatiile prezentate de catre Ministerul de Interne.


Asigurarile RCA si Carte Verde reprezinta aproape jumatate din totalul asigurarilor generale vandute in Moldova, cu subscrieri cifrate la 333,5 milioane lei in prima jumatate din 2018 (50,02% din piata de asigurari generale). Totodata, din punct de vedere al daunelor platite, politele RCA si Carte Verde au generat 44,54% din despagubirile platite pe linia asigurarilor generale in primele sase luni din 2018, potrivit CNPF.