1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Peste 200.000 de romani si-au cumparat locuinte prin Prima Casa in ultimii 8 ani

De la lansarea programului guvernamental Prima Casa, in anul 2009, pana la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garantii, ceea ce inseamna ca tot atatia romani si-au achizitionat o locuinta.

Astfel, valoarea garantiilor emise de stat pentru programul Prima Casa, lansat in vara lui 2009, a ajuns la finalul lunii noiembrie 2016 la 17,5 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

De la inceputul anului 2016 pana la finele lunii noiembrie au fost acordate 32.747 garantii, in valoare totala de 3,1 miliarde lei. Pana in prezent, in cadrul Programului au fost inregistrate 767 cereri de plata, din care, pana la data de 29 decembrie 2016 au fost platite 521, iar valoarea totala a garantiilor platite este de 44,07 milioane de lei.

Un numar de 130 de cereri de executare, in valoare totala de 540.281 lei si 2,15 milioane euro au fost respinse la plata. Din garantiile executate, un numar de 14 garantii, in valoare totala de 1,1 milioane lei, au fost repuse in vigoare, iar diferenta pana la 781 cereri de executare a garantiilor inregistrate, este reprezentata de cereri retrase de la plata, garantiile aferente fiind inca in vigoare si decererile in analiza, pentru care nu s-au emis inca decizii de plata/respingere, acestea avand termene de finalizare in 2017, conform MFP.

Garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare. Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2016 este de 2,94 miliarde lei.

Pentru 2017, Ministerul de Finante a propus un plafon de garantii in valoare de 2,5 miliarde lei. Executivul doreste impulsionarea finantarilor din programul Prima Casa catre locuintele mai noi de cinci ani sau consolidate, astfel ca a propus diminuarea garantiei pentru imobilele vechi la 40%, in timp ce mentine nivelul de 50% pentru locuintele noi.

Programul "Prima Casa" a fost implementat la nivelul anului 2009, intr-un context in care fluxurile specifice tranzactiilor pe piata imobiliara erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit de investitii imobiliare destinat achizitionarii/construirii unei locuinte, dificultati care se datorau in principal lipsei garantiilor solicitate de institutiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Pe acest fond, la care se adauga si faptul ca a fost implementat pentru a raspunde unei nevoi sociale pregnante - problema locativa, programul "Prima Casa" a cunoscut pana in prezent o dinamica semnificativa, antrenand fluxuri de numerar in economie si stimuland in mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului constructiilor.