1asig.ro
1asig.ro

Piata asigurarilor auto si preturile politelor RCA, afectate de costurile nejustificate facturate de service-uri

5 min. / 1.540 cuvinte
Industria de asigurari, dar si transportatorii isi manifesta ingrijorarea si atrag atentia cu privire la practicile incorecte existente la nivelul unor categorii de service-uri auto, in ceea ce priveste dreptul soferilor la o masina de schimb, in caz de accident auto, iar costurile nejustificate facturate de unele service-uri vor creste tarifele politelor RCA.

PROMO


Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania - COTAR a transmis ca isi doreste ca echilibrul existent in piata asigurarilor sa ramana si chiar sa evolueze in aceeasi directie. "In acelasi timp, ne manifestam ingrijorarea si atragem atentia cu privire la practicile incorecte existente la nivelul unor categorii de service-uri, in ceea ce priveste dreptul soferilor la o masina de schimb, in caz de accident auto".

Potrivit transportatorilor, unele service-uri auto incearca sa obtina un profit incorect, prin tarife foarte mari si prin introducerea spre decontare a unor facturi nejustificate ca valoare, catre companiile de asigurari, pentru plata masinilor de schimb, in vederea compensarii dreptului de folosinta a autovehiculului avariat. Aceste costuri nejustificate facturate de catre service-uri companiilor de asigurari vor avea impact negativ asupra pretului politelor de asigurare.

"Avem multe semnale care arata frauda in acest domeniu de activitate. De multe ori soferul pagubit nu beneficiaza de masina la schimb, chiar daca service-ul a facturat-o catre societatea de asigurare, spre decontare. In acelasi timp, salutam service-urile auto care demonstreaza ca pot efectua lucrari de calitate la preturi corecte. Atragem atentia, insa, ca exista riscul ca din cauza practicilor abuzive, cei aproximativ 6 milioane de consumatori din piata asigurarilor obligatorii (RCA) sa fie afectati printr-o eventuala crestere a tarifelor", a declarat Vasile STEFANESCU, Presedintele COTAR.

Mai multe service-uri auto ajung sa profite si cadrul legal si, sub pretextul ca urmaresc exclusiv interesul pagubitilor, factureaza asiguratorilor RCA inchirieri auto la preturi si de 4-5 ori mai mari decat pe piata de rent-a-car, fapt ce nu este nici moral, nici corect legal.

Surse din piata arata ca, o firma de rent-a-car cu investitii in masini, cu business plan si afaceri pe termen lung, inchiriaza cu preturi de 30-50 euro pe zi, in timp ce un service, sub umbrela legii RCA, factureaza si cu 1.000 lei/zi, costuri care se vor regasi mai tarziu in primele RCA achitate de consumatori. Practic, service-urile incaseaza sume uriase care vor fi puse in carca milioanelor de consumatori onesti in costul primei de asigurare, total anormal.

De asemenea, au fost cazuri in care asiguratorilor li s-a facturat costuri pentru masina la schimb, insa clientii nu inchiriasera nicio masina pe timpul reparatiilor.

Conform Legii RCA, partea pagubita intr-un accident auto beneficiaza de masina de inlocuire pe perioada cat masina sa se afla in service pentru reparatii. Masina la schimb trebuie sa fie similara cu masina detinuta (implicata in accident) si se acorda in momentul in care masina avariata a intrat in service.

Pagubitul nu este obligat sa inchirieze masina de la service-ul in care are vehiculul accidentat, ci el poate beneficia de decontarea cheltuielilor, din partea asiguratorului RCA, si atunci cand opteaza singur pentru o firma de rent-a-car si chiar si in situatia in care circula cu taxi-ul, in baza dovezii platii - chitanta/factura.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a scazut cu circa 2,8% in anul 2018 comparativ cu anul anterior si a atins valoarea de aproximativ 3,6 miliarde de lei (771,26 milioane de euro), potrivit datelor ASF. De asemenea, prima medie RCA anualizata s-a redus cu 12%, iar dauna medie a crescut cu 9%.

4.881 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO