1asig.ro

Pietonii, mai distrasi atunci cand trimit SMS-uri sau alte mesaje text decat atunci cand vorbesc la telefon sau asculta muzica

5 min. / 1.540 cuvinte
Probabilitatea ca pietonii care trimit SMS-uri sau alte tipuri de mesaje text atunci cand merg pe strada sa fie implicati intr-un accident e mult mai mare decat in cazul pietonilor care vorbesc la telefon sau asculta muzica, arata un studiu recent, citat de CNN, care a analizat cauzele din spatele a sute de greseli pe care le comit pietonii.

PROMO


Trimiterea de mesaje a fost asociata cu o rata mai mare de greseli, dar si cu esecul de a te asigura atunci cand traversezi. Comparativ, vorbitul la telefon a fost asociat doar cu o crestere mica a timpului necesar pentru a traversa in siguranta un drum, in vreme ce muzica nu a avut un impact notabil asupra sigurantei pietonilor.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la the University of Calgary (Canada), iar autorii studiului spun ca este nevoie de mai multe analize suplimentare a rezultatelor obtinute in cadrul acestui studiu, subliniind ca "distragerea atentiei pietonilor" este o problema tot mai presanta in multe orase si tari din Europa, si nu numai.

"Avand in vedere ubicuitatea telefoanelor inteligente, a social media, a aplicatiilor mobile, a videoclipurilor care pot fi accesate digital si a aplicatiilor pentru muzica, care s-a infiltrat in majoritatea aspectelor vietii cotidiene, distragerea atentiei in mers si la traversarea strazilor va fi, si in viitorul previzibil, o problema de siguranta rutiera", arata studiul.

Studiul realizat de cercetatorii de la the University of Calgary a aparut in publicatia Injury Prevention si a analizat datele din alte 14 studii anterioare cu privire la distragerea atentiei in cazul pietonilor, iar autorii studiului au subliniat ca, anual, 270.000 de pietoni mor la nivel global, reprezentand o cincime din totalul victimelor accidentelor rutiere.

"Oare grupurile de pietoni ii protejeaza pe pietonii distrasi sau, pur si simplu, grupurile presupun ca toti membrii grupului sunt atenti? Distragerea atentiei in cazul pietonilor e mai mare la copii si adolescenti? Oare pietonii in varsta, care se misca mai incet si, in acelasi timp, sunt si distrasi, sunt mai expusi riscului de a fi accidentati de vehicule?", se intreaba, fara sa raspunda, autorii studiului.

Intre timp, in SUA, sustine the National Safety Council, distragerea atentiei a provocat, in 2018, moartea a 2.841 de persoane pe drumurile din SUA. Totodata, in acelasi context, the Governors Highway Safety Association subliniaza ca, in 2018, peste 6.000 de pietoni si-au pierdut viata in urma accidentelor rutiere, cel mai mare numar din ultimii peste 20 de ani.

Totodata, CNN mai arata, citand un studiu realizat in decembrie 2019, dupa o analiza a datelor oferite de unitatile de primiri urgente (UPU) din SUA, ca, in ultimii 20 de ani, ranile in zona gatului, a fetei, a ochilor, a nasului si a capului au crescut ingrijorator. Autorii studiului sustin ca cele mai multe astfel de accidente au loc in categoria de varsta 13-29 de ani, fiind provocate de distragerea atentiei la volan si de trimiterea de SMS-uri sau alte mesaje text in timpul mersului.

258 accesari
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO