1asig.ro
1asig.ro

Pregatirea profesionala - Provocare si Oportunitate pentru industrie

5 min. / 1.540 cuvinte
Piata de asigurari trece printr-o serie de schimbari legislative ce vor ramane in istorie, printre care se numara si IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari -, care transforma intreaga distributie de asigurari, pune accent pe protectia consumatorilor si impune o serie de cerinte exigente in ceea ce priveste pregatirea profesionala.

PROMO


Pregatirea profesionala, reglementata prin Norma 20/2018, a adus o noutate in piata - pe langa certificarea la 3 ani, a aparut si obligatia de formare profesionala continua anuala de minim 15 ore, echivalentul a 20 de credite de formare profesionala continua. Cele doua conditii de conformare precizate de Norma ASF nr. 20/2018 se completeaza si, fara indeplinirea uneia dintre ele, distribuitorul pierde dreptul de ofertare de asigurari si este obligat sa reia procesul de pregatire initiala.

"Scopul acestor schimbari legislative, generate de transpunerea IDD, a fost de a creste nivelul de pregatire profesionala, cu beneficii pentru consumatori si clienti, deoarece distribuitorii reprezinta principala interfata a industriei cu clientii. O experienta de consum imbunatatita ar trebui sa se reflecte si in dezvoltarea asigurarilor in Romania. Studiile realizate de UNSAR, in colaborare cu IRES, arata ca 51% dintre romani isi doresc sa fie mai bine informati pe partea de asigurari si spun ca, in acest context, ar incheia o polita de asigurare", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

Conform acestuia, in industria asigurarilor lucreaza peste 30.000 de persoane, atat in companiile de asigurari, cat si pe partea de distributie. "Din punctul de vedere al angajatilor din acest domeniu, putem vorbi despre o adevarata "toamna a pregatirii profesionale", pentru ca niciodata nu s-a discutat atat de mult despre acest subiect. La nivelul companiilor, vorbim de provocari de ordin operational, legate de costuri pentru alinierea la noile cerinte legislative. Este un proces consumator de timp, care presupune o incarcare suplimentara pentru angajatii si agentii din acest domeniu, dar cu beneficii reale pentru consumatori pe termen lung", a preciat Adrian MARIN.

La randul sau, Catalin CAMPEANU, Directorul General Adjunct al Institutului de Studii Financiare - ISF, afirma ca 2019 a fost un an de incercare, in sensul in care toate prevederile, toate obligatiile instituite datorita IDD-ului si puse in aplicare prin legi si norme, inclusiv prin Norma 20, "si-au aratat coltii". "Probabil ca la inceputul anului viitor se va trage si linie, insa acum a fost anul de incercare."

"Odata cu IDD, procesul de pregatire al unui distribuitor a devenit mai complex pentru toate entitatile din acest sector - nu mai discutam doar de o precupare pentru formarea initiala, la intrarea in activitatea de asigurari, ci si de o pregatire continua, anuala, temeinic documentata", a precizat oficialul ISF.

El considera ca, in anul 2019, a fost o activitate intensa pentru toti jucatorii pietei, inclusiv pentru ISF. "Sunt doua motive pentru care a fost un an atat de greu. Primul motiv este ca sunt obligatii si prevederi noi, s-au schimbat multe lucruri. Si al doilea motiv este ca s-a intarziat cu punerea in aplicare a prevederilor IDD, astfel ca au venit niste termene de conformare care s-au implinit anul acesta, fapt ce a generat un volum de munca foarte mare, atat pentru noi, cat si pentru piata", a explicat Catalin CAMPEANU.

Reprezentantul ISF estimeaza ca sunt cel putin 30.000 de intermediari, urmand ca, la inceputul anului 2020, sa iasa in evidenta numarul real al celor activi, care se vor conforma cerintelor legislative si vor fi certificati. Examenele se pot da in toate judetele, la sala, dar si online.

In opinia lui Catalin CAMPEANU, pe termen mediu si lung, un proces de pregatire continua a celor implicati poate duce la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor, ceea ce va genera o consolidare a relatiilor cu acestia. De asemenea, se pot imbunatati indicatorii de performanta a sectorului prin cresterea gradului de penetrare si a densitatii.

Adaptarea va continua in 2020

Otilia MIHAI, Presedintele PRBAR Academy, a afirmat ca Norma ASF nr. 20/2018 privind pregatirea profesionala a persoanelor implicate in activitatea de distributie incearca sa stabileasca un cadru unitar de dobandire, acumulare si dezvoltare a competentelor profesionale si stabileste mecanismele de control si evaluare a cunostintelor si abilitatilor persoanelor care desfasoara activitate de distributie de asigurari. "Desigur, impactul asupra zonei operationale a fost si ramane unul semnificativ, iar adaptarea va continua si in 2020, pentru toate persoanele care lucreaza in industria asigurarilor", a adaugat ea.

"Intotdeauna, consumatorul are mai multe intrebari pe care si le doreste a fi clarificate sau poate chiar nu stie exact ce isi doreste si are nevoie de o consultanta profesionista. Daca are in fata un broker bine pregatit profesional, va putea avea aceste raspunsuri. Trebuie sa vedem ca piata asigurarilor se dezvolta si se maturizeaza si credem ca asta va reprezenta un beneficiu al pregatirii profesionale la un alt nivel. Am mai putea adauga cuvantul "incredere" - argumentul la care un vanzator profesionist, care stie ce spune bazandu-se pe informatiile detinute, va ajunge mult mai usor", a mentionat Otilia MIHAI.

La randul sau, Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR, anticipeaza ca noile cerinte legislative privind pregatirea profesionala vor contribui la acel plus de imagine si de credibilitate a pietei. "Cred ca aceste reglementari vor aduce un plus atat pentru noi, ca piata, cat mai ales pentru clienti", a adaugat el.

Totodata, ca orice reglementare, aceasta este perfectibila. "Norma privind pregatirea profesionala are cateva aspecte pe care noi le dorim lamurite. Sunt convins ca, impreuna cu ASF si ISF, vom gasi cele mai bune solutii, astfel incat aceasta legislatie sa aduca predictibilitate si sa evitam modificarea periodica a procedurilor si formei de examinare", a completat Dorel DUTA.

De asemenea, toate aceste schimbari au adus diverse provocari pentru jucatori, printre care se numara si alocarea unui buget financiar. "Conformarea la legislatia IDD presupune alocarea unui volum important de resurse, atat din punct de vedere uman, cat si financiar. Nu a fost deloc usor sa faci acest lucru fara sa afectezi sau sa afectezi cat mai putin operatiunile de vanzare", a atras atentia Antonio SOUVANNASOUCK, Presedintele PRBAR.

Conform specialistilor, aceasta noua legislatie ar trebui sa aduca mai multe avantaje pentru clienti, care vor fi mai bine informati cu privire la produsele achizitionate si furnizori. De asemenea, acestia vor sta fata in fata cu intermediari mai bine pregatiti profesional. In acest caz, exista noi cerinte de pregatire profesionala, distribuitorii de asigurari fiind nevoiti sa ramana conectati la realitatile pietei si sa acumuleze, anual, 20 de credite de formare profesionala. Mai exact, anual, distribuitorul trebuie sa efectueze 15 ore de pregatire profesionala continua. Asadar, ne asteptam sa vedem consumatori mai bine informati, iar increderea in distribuitorii de asigurari sa creasca.

Mai multe declaratii puteti citi in Editia Speciala a Revistei PRIMM Asigurari & Pensii (ce va fi lansata in zilele urmatoare).

1.163 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO