1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pretul reasigurarii auto exces de dauna pentru UK ar putea sa se dubleze, urmare a modificarii ratei Ogden

Pretul reasigurarilor exces de dauna pentru clasa asigurarilor auto din UK s-ar putea mari cu 100% in unele cazuri, pe masura ce efectele modificarii ratei Ogden sunt absorbite de piata, estimeaza analistii Deutsche Bank.

Modificarea ratei Ogden a costat deja asiguratorii si reasiguratorii circa 3,5 miliarde lire in 2016 ceea ce, potrivit estimarilor, va conduce la o crestere medie a primei de asigurare cu 9% in acest an.

Reamintim ca rata de discount Ogden a fost redusa in martie a.c. de la +2,5% la -0,75%. Tabelele de coeficienti de discount OGDEN sunt utilizate de asiguratori in calculul indemnizatiilor platite pentru daunele de vatamari corporale, permitand acestora realizarea unei proiectii a evolutiei veniturilor pe termen lung, care anticipeaza castigurile financiare obtenabile din dobanzi bancare sau alte castiguri financiare. Reducerea drastica a valorii coeficientilor a fost dictata persistanta mediului economic caracterizat de dobanzi mici.

Un studiu publicat anterior de WILLIS Towers Watson si confused.com arata ca volumul primelor subscrise pentru asigurari auto a crescut cu 1,8% in Marea Britanie, in primul trimestru din 2017, automobilistii platind, in medie, 747 de lire, cu 110 lire mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

O parte din cresterea ratei de prima este destinata pentru a acoperi cresterea brusca a pretului reasigurarii, ca urmare a pierderilor suportate de reasiguratorii care au suportat costurile intiale determinate de modificarea ratei Ogden.

Totusi, daca o crestere a preturilor era asteptata in ajunul sezonului de reinnoire a contractelor de reasigurare, care pentru asiguratorii britanici are loc la 1 iulie sau 1 decembrie, se pare ca o parte din operatori, care au inca acoperire in reasigurare in baza contractelor incheiate inainte de modificarea ratei Ogden si opereaza pe baza unor retineri proprii mici, au actionat oportunistic, beneficiind in fapt de pe urma acestei situatii.

Analistii Deutsche Bank estmeaza ca odata dupa ce primele contracte de reasigurare exces de dauna vor fi reinointe in perioada urmatoare, rata de crestere a primei de asigurare se va accelera, cu precadere in cazul asiguratorilor care practica o retentie proprie mai ridicata.