1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Profit de peste 5 mil. EUR pentru EUROINS in 2018

EUROINS Romania a inregistrat, in 2018, un volum de prime brute subscrise de 425,5 milioane de leva (217,55 milioane de euro), in scadere cu 10% fata de 2017, cand au fost raportate subscrieri de 472,9 milioane de leva (241,79 milioane de euro), potrivit rezultatelor publicate de EUROHOLD, holdingul bulgar care detine EUROINS Insurance Group - actionarul majoritar al subsidiarei din Romania.

Iar profitul brut a fost, in 2018, de 10,3 milioane de leva (peste 5 mil. EUR).

Potrivit raportului publicat la Sofia, scaderea este rezultatul stabilizarii pietei RCA din Romania dupa doi ani de crestere semnificativa a primei medie. In acelasi timp, potrivit datelor prezentate, in 2018, EUROINS Romania a desfasurat o politica de mentinere a preturilor, evitand segmente de clienti cu rate ridicate de pierderi si fara a oferi polite pe termen scurt, de 1-3 luni. "Acest fapt a condus in cele din urma la o usoara scadere a cotei de piata, dar a mentinut intact profilul riscului si a garantat stabilitatea financiara pentru perioada urmatoare. Spre deosebire de afacerile de pe segmentele de asigurari auto, principalele linii de afaceri non-auto care au crescut semnificativ sunt: raspundere (29%), accident (13%), property (6%), cargo (4%)", se arata in raport.

De asemenea, valoarea indemnizatiilor brute s-a majorat ca urmare a cresterii numarului de daune raportate. In acelasi timp, exista o scadere a daunei medii raportate.

Scaderea afacerilor din Romania a influentat rezultatele gupului

In 2018, Grupul EUROINS a realizat prime brute subscrise consolidate de 643,3 milioane de leva (328,91 milioane de euro), comparativ cu 645,5 milioane de leva (330,03 milioane de euro) in 2017. Potrivit raportului prezentat de grup, motivul scaderii ar fi diminuarea afacerilor din Romania. Celelalte subsidiare in schimb, au inregistrat cresteri.

"EUROINS Insurance Group a raportat un profit consolidat neauditat de 12,6 milioane de leva (6,44 milioane de euro) inainte de impozitare, comparativ cu un profit de 43,6 milioane de leva (22,29 milioane de euro) in 2017, fapt ce se datoreaza modificarilor de dezvoltare a pietei din Romania, unde filiala EIG a ales sa aiba o politica de preturi conservatoare fara aspiratii de a se extinde cu orice pret", se arata in raport.

"In acelasi timp, urmarind mentinerea calitatii serviciilor furnizate, compania a continuat sa inregistreze si sa plateasca daune in acelasi ritm ca in 2017, ceea ce a dus, ceea ce a condus la reducerea primelor brute castigate si la daune mai mari", mentioneaza sursa citata.

EUROINS Insurance Group (EIG) AD are sediul central in Bulgaria, opereaza in noua tari europene si detine subsidiare de asigurari in Bulgaria, Romania, Macedonia de Nord, Ucraina si Georgia. EIG opereaza de asemenea in Grecia si Rusia si detine o companie de asigurari de nisa in Spania si Italia. In prezent, grupul de asigurari are peste 2,5 milioane de clienti si peste 3.000 de angajati.

In 2017, agentia internationala de rating financiar Fitch Ratings a acordat EUROINS Romania, cea mai mare companie din cadrul EIG, ratingul de asigurator de nivel "BB-" cu perspectiva stabila.

EIG este o subsidiara a EUROHOLD Bulgaria, grup independent care opereaza in regiunea CEE/SEE/CIS, listat la bursele din Sofia si Varsovia. EUROHOLD Bulgaria activeaza in operatiuni de asigurari, leasing, vanzari auto, management de active si investitii. 

*Datele publicate in raport sunt trecute in moneda nationala: leva (BGN).