1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Prognoza BERD privind evolutia economiei Romaniei in 2019 s-a inrautatit

Economia romaneasca va inregistra anul acesta o crestere de 3,2%, conform celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in conditiile in care, in noiembrie, anticipa un avans economic de 3,6% pentru 2019.

Pentru 2020, BERD anticipeaza tot un avans de 3,2% a PIB-ului Romaniei.

"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.

Institutia avertizeaza ca "s-au extins dezechilibrele macroeconomice, deficitul de cont curent urcand la 4,6% din PIB in 2018 (de la 3,2% din PIB in 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB in urma politicilor fiscale mai relaxate".

Inflatia este de asemenea un motiv de ingrijorare pentru BERD, dupa ce in iunie 2018 a ajuns la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani si peste tinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. La finalul lui 2018 inflatia s-a redus la 3,3%.

Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor, mai remarca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.