1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Programul Prima Masina: Senatorii propun ca bancile sa incheie CASCO in numele clientilor

Senatorii propun ca bancile sa poata incheia, in numele beneficiarilor Programului Prima Masina, asigurarile CASCO obligatorii, urmand sa recupereze cheltuielile prin orice modalitate, inclusiv prin includerea acestora in ratele de credit lunare, potrivit MEDIAFAX.

Astfel, senatorii au aprobat un amendament propus de Comisia pentru buget si Comisia economica, la Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta 72/2014 pentru modificarea OUG 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, senatorii adoptand, joi, ambele ordonante de urgenta.

In OUG 72/2014 se mentioneaza ca beneficiarii programului se obliga sa asigure CASCO autoturismul nou achizitionat.

Senatorii au adaugat prevederea ca, in caz de nerespectare de catre beneficiar a acestei obligatii, finantatorul are dreptul sa incheie polita de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului, si de a recupera cheltuielile prin orice modalitate, inclusiv prin includerea acestora in ratele de credit lunare.

Guvernul a aprobat, in octombrie 2014, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, normele de aplicare ale Programului "Prima masina". Conform reglementarilor, beneficiarii programului au obligatia de a asigura autoturismul nou achizitionat printr-o polita de asigurare de tip CASCO.

Potrivit normelor de aplicare, de prevederile Programului Prima masina pot beneficia toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc si celelalte criterii de eligibilitate, intre care mentionam:

1. Sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un autoturism nou precum si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca:
  • autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou,
  • indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5,
  • este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor,
  • are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.
2. Sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie.

3. Sa asigure autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata, printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt sicu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt. Obligatia subzista pe toata perioada de valabilitate a garantiei.

Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata. Finantatorii programului sunt atat institutii de credit, cat si institutii financiare nebancare.

Durata maxima a finantarilor este de 60 de luni.

PROMO