Proiect CNPF: Asiguratorii si intermediarii in asigurari nu vor mai putea oferi cadouri / promotii...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7491 RON
1 USD = 4.3248 RON


RFI

Republica Moldova

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Proiect CNPF: Asiguratorii si intermediarii in asigurari nu vor mai putea oferi cadouri / promotii clientilor la cumpararea asigurarii RCA


Modul de calcul al pretului la asigurarea obligatorie auto din Moldova (RCA) ar putea fi revizuit in curand, potrivit unui proiect de hotarare in acest sens lansat spre consultare publica de catre autoritatea de supravegehre de la Chisinau (CNPF).

Astfel, in contextul liberalizarii tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto, prognozat pentru iulie anul viitor, CNPF propune in acest proiect de norma excluderea din calculul pretului la RCA a 2 coeficienti de rectificare, aplicati pana in prezent de asiguratori (cheltuielile asiguratorului si cuantumul marjei de profit).

"Nu mai exista necesitatea aplicarii acestor coeficienti, deoarece odata cu introducerea liberalizarii in 2019 fiecare asigurator va stabili, de comun acord cu asiguratii, primele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, conform actelor normative aprobate de autoritatea de supraveghere si sistemul bonus-malus elaborat de CNPF", se arata in nota de informare a proiectului CNPF.

Prin acelasi proiect se propune si interzicerea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari de a acorda clientilor beneficii sub orice forma (cadouri, bonusuri, promotii, certificate, premii etc.) din contul marjei de profit sau altor cheltuieli.

Totodata, in proiect este trecuta si propunerea de diminuare a cheltuielilor de reasigurare de la 18% la 12%, acestea intrand si ele in calculul primei de baza pentru RCA.

Vezi aici proiectul de norma si aici nota de informare a CNPF.

Cum se stabileste pretul la RCA si Carte Verde in prezent si ce va urma?

In Moldova, pretul produselor de asigurare obligatorii auto, RCA si Carte Verde, nu este liberalizat, astfel ca modul de calcul se stabileste de catre CNPF. Mai exact, pretul final pe care il plateste un consumator pentru aceste produse este format dintr-o prima de baza, stabilita de CNPF, la care asiguratorii adauga anumiti coeficienti de rectificare, spre exemplu: tipul masinii, locul unde este utilizat, varsta si vechimea conducatorului etc., cuantumul acestor coeficienti fiind stabiliti tot de catre CNPF.

Prima de baza, stabilita de catre CNPF, se calculeaza in functie de o prima de risc (estimata) si cota factorului de incarcare in prima de asigurare de baza, exprimata in procente. Astfel, acest factor de incarcare se stabileste in baza cheltuielilor asiguratorului cu aceste polite obligatorii auto in perioada precedenta (nu mai mica de un an) si prognoza cheltuielilor in perioada pentru care se stabileste prima de asigurare de baza si include: comisioanele platite de asiguratori pentru brokerii si agentii de asigurare, cheltuielile cu platile salariale si alte contributii sociale, reasigurarea, plati regalatorii la fondul de protectie, marja de profit etc.

Tinand cont de faptul ca incepand cu mijlocul anul viitor va intra in vigoare liberalizarea tarifelor pe asigurarile auto obligatorii, CNPF a facut primii pasi in aceasta directie inca din 2016, cand a inclus in formula de calcul a primei de asigurare 2 coeficienti de rectificare noi: Kgc si Kmp, care ofera posibilitatea asiguratorilor de a reduce prima de asigurare in functie de capacitatea financiara si de politica interna de marketing a societatilor de asigurare.

Acum, CNPF propune eliminarea lor, deoarece fiecare asigurator, incepand cu iulie anul viitor, va stabili singur cota factorului de incarcare in baza cheltuielilor sale care se refera la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA si Carte Verde, suportate in perioada precedenta (nu mai mica de un an) si prognoza cheltuielilor in perioada pentru care se stabileste prima de asigurare de baza.

Comisioanele intermediarilor in asigurari ar putea scadea incepand cu 1 octombrie a.c.
Amintim ca asiguratorii din Moldova au trebuit sa-si reduca cheltuielile ocazionate de vanzarea politelor obligatorii auto (RCA si Carte Verde), inclusiv comisioanele acordate intermediarilor, incepand cu 1 octombrie a.c., potrivit unei hotarari a autoritatii de supravehgere (CNPF), publicate in Monitorul Oficial.

Astfel, incepand cu 1 octombrie a.c., cota factorului de incarcare in prima de asigurare de baza pentru asigurarile obligatorii RCA, in care intra comisioanele platite de asiguratori pentru brokerii si agentii de asigurare, dar si cheltuielile cu platile salariale si alte contributii sociale personalului propriu pentru vanzarea politelor, nu trebui sa depaseasca valoarea de 20% (comparativ cu 40% in prezent). Acelasi procent de maxim de 20% e valabil si pentru restul cheltuielilor asiguratorului (contributii la fonduri, plati regaulatorii, marja de profit, plati pentru sistemul RCA Data).

Vezi aici detalii.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Proiect CNPF: Asiguratorii si intermediarii in asigurari nu vor mai putea oferi cadouri / promotii clientilor la cumpararea asigurarii RCA).
Share |


Autor: Ana PREDA | Publicat pe 15.10.2018 | 2121 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM