1asig.ro
1asig.ro

Proiecte in valoare de peste 1 mld. euro aprobate de BSTBD

5 min. / 1.540 cuvinte
Black Sea Trade & Development Bank - BSTBD a anuntat ca a aprobat proiecte in valoare de peste 1 miliard de euro in cadrul planul de afaceri pentru anii 2019-2022.

PROMO


Consiliul guvernatorilor al Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) a tinut a 22-a reuniune anuala, sub presedintia Ucrainei. Intalnirea a avut loc prin teleconferinta, pentru a respecta masurile de protectie in contextul pandemiei de Covid-19.

Consiliul guvernatorilor a evaluat activitatile operationale ale Bancii si a aprobat situatiile financiare din 2019. Acesta a fost primul an in care a fost implementata strategia pe termen mediu a BSTDB si planul de afaceri pentru anii 2019-2022, care vizeaza extinderea substantiala a activitatii si a impactului de dezvoltare al operatiunilor Bancii. Pe parcursul anului, Banca si-a depasit tintele de afaceri si a atins un nivel record al activitatilor operationale noi pe o piata foarte competitiva.

Consiliul de administratie al Bancii a aprobat 32 de noi proiecte, in valoare totala de peste 1 miliard de euro, o crestere de aproape 87% fata de nivelurile din 2018. Noile angajamente (operatiuni semnate) au crescut cu 36%, pana la un total de peste 842 milioane EUR. Valoarea deconturilor a ajuns la 872 milioane EUR, cu o crestere de 52% fata de 2018. Portofoliul de operatiuni al Bancii la sfarsitul anului a depasit 1,85 miliarde EUR. Banca a inregistrat un venit net pentru al 16-lea an consecutiv, pe care Consiliul a decis sa il aloce rezervei si excedentului general, pentru a sprijini activitatile operationale ale Bancii.

Consiliul guvernatorilor a sprijinit cursul de actiune al Bancii in cadrul crizei actuale de coronavirus, de a prioritiza asistenta in ceea ce priveste masurile de urgenta luate de statele membre, pentru a minimiza impactul pandemiei si a stimula redresarea economica a sectoarelor cele mai afectate, inclusiv sanatatea si altele infrastructuri esentiale, precum si sectorul IMM din regiune.

Consiliul a decis ca Presedintia Consiliului guvernatorilor pentru cea de-a 23-a reuniune anuala a BSTDB, din 2021, va fi preluata de Albania, iar guvernatorii pentru Republica Armeana si Republica Azerbaidjan vor detine vicepresedintia Consiliului guvernatorilor. Banca va analiza posibilitatea de a organiza evenimentele anuale la Odessa, Ucraina pana la sfarsitul acestui an, in functie de evolutia pandemiei.

Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB) este o institutie financiara internationala infiintata de 11 state din zona Marii Negre: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina. Sediul central este in Salonic, Grecia. Banca sprijina dezvoltarea economica si cooperarea regionala prin acordarea de imprumuturi, linii de credit, capitaluri si garantii pentru proiecte si prin finantari comerciale in sectoarele publice si private din tarile membre. Capitalul autorizat al Bancii este de 3,45 miliarde de euro. BSTDB beneficiaza de un rating pe termen lung "A-" acordat de Standard and Poor's (S&P) si "A2" acordat de Moody's.

226 accesari