1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Proiectul de lege care interzice vanzarea participatiilor statului la companii ar putea afecta dezvoltarea pietei de capital

Proiectul de lege care interzice vanzarea participatiilor statului la companii si societati nationale ar putea afecta dezvoltarea pietei de capital, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si Asociatia CFA Romania.

"Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fara o piata de capital puternica, lichida si diversificata. Listarea pachetelor minoritare in companiile de stat este si trebuie sa fie prioritara din 3 motive: dezvoltarea pietei de capital prin listarea de noi companii, cresterea performantei acestor companii ca urmare a cerintelor de guvernanta corporativa si venituri in plus la bugetul de stat", au transmis cele doua asociatii.

Conform acestora, Proiectul de "Lege privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica", PLX 314/2020, care prevede interzicerea, "pentru o perioada de doi ani, a instrainarii participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta" poate afecta dezvoltarea pietei de capital din Romania si nu ajuta recuperarea economiei in acest an greu incercat de pandemia COVID-19, dar si in urmatorii ani.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si Asociatia CFA Romania considera ca exista riscul ca propunerea legislativa sa se dovedeasca contraproductiva si sustin ca nu trebuie avansata fara studii de impact dezbatute public si fara a avea in vedere consecintele acesteia in intreaga economie.

Listarea unor participatii minoritare in companiile de stat nu atinge in niciun fel "protejarea intereselor nationale in activitatea economica", ci dimpotriva, ofera un cadru in care companiile respective sa devina mai performante, sa castige o vizibilitate sporita pentru mediul de afaceri si sa contribuie la o crestere economica sustenabila in Romania.

In acelasi timp, listarile unor pachete minoritare aduc venituri imediate actionarului principal, Statul Roman, precum si venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participatiilor detinute in continuare. Mesajele Statului Roman trebuie sa fie unele incurajatoare pentru investitori, concentrate pe o comunicare constanta care sa permita gasirea acelor momente oportune pentru initierea unor oferte publice.

Potrivit sursei citate, Romania are nevoie de instrumente de finantare sigure, facile si accesibile astfel incat sa poata sa fie sustinuta economia pe termen scurt si mediu. Piata de capital in general si Bursa de Valori Bucuresti in particular, sunt instrumente cheie in acest demers. Toate tarile dezvoltate au piete de capital puternice.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si Asociatia CFA Romania sustin demersurile de dezvoltare a pietei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finantare a companiilor, iar piata de capital poate atrage investitori care sa ofere finantare, in conditii de lichiditate. Piata de capital din Romania are nevoie de masuri rapide, iar listarile aduc beneficii prin cresterea calitatii guvernantei corporative si a lichiditatii. Acestea vor atrage la randul lor investitorii, vor crea noi oportunitati pentru finantare, reprezentand alternative pentru investitii si economisire pe termen lung pentru populatie.

"Inghetarea" pietei de capital venita dupa "inghetarea" economiei din cauza crizei COVID-19, genereaza o problema de credibilitate asupra posibilitatii Romaniei de a continua sa atraga investitii straine directe, investitii de capital si resurse pentru finantarea economiei, atrag atentia cele doua asociatii.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), infiintata in anul 2008, reuneste in prezent peste 100 de membri activi, analisti si manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiza financiara, investitii, asigurari, piata de capital, comunicare financiara si relatii cu investitorii etc.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, Asociatia CFA Romania are 249 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Obiectivul principal al asociatiei este de a sprijini dezvoltarea pietei financiare, de a implementa excelenta profesionala si etica in sectorul financiar romanesc.