1asig.ro
1asig.ro

PwC: 75% dintre multinationalele din Romania estimeaza scaderea cu pana la 25% a veniturilor in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Aproximativ 75% din respondentii sondajului estimeaza ca veniturile totale ale companiilor pe care le reprezinta vor scadea cu mai putin de 25% in 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului "Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19", realizat de PwC Romania in perioada aprilie-mai.

PROMO


In acelasi timp, aproape jumatate dintre entitatile din Romania ale grupurilor multinationale estimeaza scaderea marjei de profit din tranzactiile cu partile afiliate, iar 36% dintre respondenti au aratat ca eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup.

"Politicile de preturi de transfer au fost gandite si aplicate de companii intr-o perioada de crestere economica si, prin urmare, acum sunt reanalizate. Grupurile evalueaza impactul pe termen mediu si lung al pandemiei, luand in calcul masuri pentru eficientizarea si reducerea costurilor. Astfel, evolutia relatiilor cu partile afiliate are o doza mare de incertitudine, nefiind clar in ce masura grupurile mama vor decide sa sustina entitatile locale pentru a-si acoperi pierderile suferite in perioada de intrerupere a activitatii", a declarat Ionut SIMION, Country Managing Partner PwC Romania.

Conform raportului, in ceea ce priveste lichiditatea, majoritatea respondentilor au aratat ca au avut suficient numerar pentru a-si sustine activitatea, iar in eventualitatea unor probleme majore, 60% au indicat renegocierea conditiilor de plata, fara a contracta noi finantari. Doar 20% din raspunsuri au vizat optiunea de a obtine fonduri suplimentare de la terti.

Cheltuieli generate de criza COVID-19

Principalele cheltuielile extraordinare generate de criza COVID-19 sunt legate de forta de munca, fiind mentionate de 28% dintre respondenti. Alte cheltuieli din aceasta categorie vizeaza siguranta la locul de munca (echipamente, dezinfectanti), potrivit unui procent de 20% dintre companiile chestionate si cele de logistica, arata 24% dintre acestea.

Aproape o treime dintre respondenti spun ca deja au efectuat aceste cheltuieli, 32% arata ca le vor realiza in urmatoarele 3 luni, iar 28% pana la sfarsitul anului 2020.

Potrivit studiului, majoritatea respondentilor au la dispozitie instrumentele IT necesare pentru a inregistra si a masura efectele financiare ale Covid-19 asupra tranzactiilor cu partile afiliate. Ceilalti respondenti nu sunt siguri de impact sau nu au resursele necesare.

Studiul PwC Romania a fost realizat in lunile aprilie - mai 2020 pe baza informatiilor furnizate de peste 30 de companii, din sectoarele: retail/FMCG, 40%, IT&C si tehnologie, 15%, servicii, 15%, si industrie, farmaceutic si imobiliar, cate 10%. In ceea ce priveste modelul de afaceri operat local, 72% dintre respondenti au un profil functional limitat, unde deciziile de grup sunt puse in aplicare la nivel local.

247 accesari