PwC: Daca taxa pe active se aplica 5 ani la 1,2%, bancile isi vor recupera...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7204 RON
1 USD = 4.2231 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

PwC: Daca taxa pe active se aplica 5 ani la 1,2%, bancile isi vor recupera pierderea in 37 ani


Initiativele legislative, care pot afecta profitabilitatea sau baza de capital, vor avea efecte negative asupra capacitatii de creditare si astfel asupra potentialului de crestere a intermedierii financiare, se arata intr-un studiu lansat de PwC.

Noile reglementari pot genera pierderi suplimentare la nivelul sectorului bancar si implicit la nivelul economiei reale, prin scaderea si mai accentuata a intermedierii financiare.

Ordonanta cu privire la taxa pe activele bancare, respectiv Capitolul IV din proiectul de ordonanta de urgenta (OUG nr. 114/2018), privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, poate produce efecte negative atat asupra institutiilor bancare cat si a economiei in general.

Cuantumul taxei la nivelul anului 2019 ar fi de 1,2% (avand in vedere media ratelor ROBOR la 3 si 6 luni pe ultimul trimestru din anul 2018). Daca luam in considerare activele financiare ale sistemului bancar la sfarsitul anului 2018 (estimate la aproximativ 438 miliarde RON, conform datelor BNR), suma pe care ar trebui s-o plateasca bancile s-ar ridica la aproximativ 5.3 miliarde RON, conform calculelor PwC.

Media profitului net in sistemul bancar, in ultimii 4 ani (perioada in care s-a inregistrat profit) a fost de aproximativ 5,5 miliarde RON, iar media activelor financiare a fost de aproximativ 334 miliarde RON. In ipoteza in care mentinem constante aceste niveluri ale profitului si activelor financiare, in functie de perioada in care taxa ramane in vigoare, perioada in care bancile pot recupera pierderea suferita creste exponential.

Astfel, daca taxa se mentine pe o perioada de un an, recuperarea pierderii se va realiza in 5 ani, daca taxa se aplica pe o perioada de 3 ani, recuperarea se va face in 16 ani, iar in cazul in care taxa este in vigoare pe o perioada de 5 ani, recuperarea pierderii se va realiza intr-un orizont de timp de 37 de ani . Daca profitul bancilor va scadea sub acest nivel mediu, taxa aplicandu-se activelor financiare, indiferent de profit, efectul va fi mult mai intens, conform PwC.Cel mai scazut grad de intermediere financiara din UE

Romania se situeaza sub media UE de 83%, in ceea ce priveste intermedierea financiara*, dar si sub cea a tarilor cu economii emergente (e.g. Polonia si Cehia - 52%, Bulgaria 51%), se arata intr-un studiu realizat de PwC.

Conform documentului, intermedierea financiara a scazut la 26,4% in 2017, de la o medie de circa 39% in anii 2010- 2011. In acelasi timp, ratele ROBOR la 3 si 6 luni au inregistrat un trend descrescator, revenind pe crestere incepand cu 2017, in rezonanta cu evolutia inflatiei. Desi ratele scazute ale dobanzilor ar fi trebuit sa impulsioneze creditarea, intermedierea financiara s-a aflat intr-un continuu trend descrescator.

Scaderea intermedierii financiare a fost generata de un cumul de factori, cei mai importanti fiind volatilitatea cadrului legislativ si situatia economica precara a IMM-urilor (capitaluri negative, profitabilitate si lichidate in declin). La descresterea intermedierii financiare a contribuit de asemenea si procesul de curatare a bilanturilor de credite neperformante demarat de institutiile bancare in perioada imediat urmatoare crizei.

Importanta intermedierii financiare este data de influenta pozitiva a acesteia asupra dezvoltarii economice a unei tari, arata specialistii PwC.

Relatia dintre sectorul financiar si cresterea economica a fost analizata in numeroase studii de specialitate, pe parcursul mai multor ani. Plecand de la o analiza a 80 de tari, pe durata a 30 de ani, aceste studii demonstreaza ca intermedierea financiara creeaza premisele necesare cresterii economice viitoare. Astfel, s-a demonstrat ca nivelul dezvoltarii si intermedierii financiare este puternic asociat cu cresterea reala a PIB pe cap de locuitor, cu rata acumularii de capital fizic si cu imbunatatirea eficientei cu care economiile folosesc capitalul.

Potrivit studiului, productivitatea scazuta din Romania (59% din media UE), gradul mic de automatizare (20% din media globala), precum si cheltuielile scazute in domeniul cercetarii - dezvoltarii (25% din media UE) accentueaza nevoia acuta de investitii in Romania.

In conditiile unei piete de capital slab dezvoltate, creditarea bancara ramane principala alternativa viabila pentru finantarea investitiilor. Finantarea prin piata de capital se realizeaza fie prin intermediul pietei reglementate (bursa de valori) fie prin plasamente efectuate de catre fondurile de investitii ("private equity" sau "venture capital").

Comparativ cu alte state europene, in Romania, piata de capital nu detine un procent semnificativ in finantarea companiilor. Mai mult, din analiza distributiei activelor in cadrul sectorului financiar din Romania, se observa faptul ca institutiile de credit detin o pondere semnificativa. Prin urmare, creditul bancar reprezinta alternativa viabila in ceea ce priveste finantarea investitiilor

Studiul mai arata ca, desi potentialul de creditare exista in economie, doar 8% din structura de finantare a firmelor provine din credite interne. In contextul unei nevoie acute de investitii, companiile nefinanciare prefera surse alternative de finantare cum ar fi autofinantarea, creditul furnizor, credit intra-grup si imprumuturi de la actionari. Raportul intre creditul comercial si creditul financiar este de aproximativ 3:1, ceea ce creste riscul de blocaj financiar.

Accesarea finantarii bancare se dovedeste a fi dificila, in contextul in care firmele se confrunta cu urmatoarele probleme:
  1. Insuficienta garantiilor eligibile
  2. Lipsa de know-how pentru a structura proiecte viabile din punct de vedere financiar
  3. Subcapitalizarea companiilor
  4. Birocratie, proceduri excesive de obtinere a fondurilor UE
  5. Nivel scazut de educatie financiara
Profitabilitatea bancilor s-a situat in ultimii 10 ani sub cea a tarilor din ECE

In ceea ce priveste randamentul activelor, Romania se situeaza pe locul 8 din 26, cu o valoare a ROA de 0,4%, marginal mai buna decat valoarea medie a Uniunii Europene de 0,3%, dar semnificativ mai mica decat in alte state din Europa Centrala si de Est, precum Cehia (1,2%), Estonia (1,1%), Bulgaria si Polonia (1,0%), Slovacia (0,9%).

Similar, din punctul de vedere al randamentului capitalului propriu (ROE) Romania se situeaza pe locul 10 din 26, cu o valoare de 3,9%, semnificativ mai mica decat in alte tari din Europa Centrala si de Est, precum Cehia (13,2%), Slovacia (9,7%), Polonia (9,5%), Bulgaria (8,3%), Estonia (6,0%).

Din perspectiva raportului dintre costurile si veniturile operationale, Romania se situeaza pe locul 10 din 26, valoarea acestui indicator de eficienta fiind inferioara altor tari din ECE, cum ar fi Estonia (44%), Cehia(47%) si Lituania (53%), conform PwC.

Analiza PwC arata ca, in perioada 2008-2016, bancile si-au crescut capitalurile proprii cu aproximativ 3,5 miliarde EUR, din care 23% au reprezentat profit reinvestit. Profitul cumulat in aceeasi perioada este de 1,3 miliarde EUR, ceea ce inseamna ca profitul reinvestit a reprezentat aproximativ 60%. Acest lucru a dus la majorarea fondurilor proprii disponibile si implicit cresterea capacitatii de a sustine creditarea.

* Intermedierea financiara calculata ca raport intre creditul acordat sectorului privat si PIB


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (PwC: Daca taxa pe active se aplica 5 ani la 1,2%, bancile isi vor recupera pierderea in 37 ani).
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 15.03.2019 | 382 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM