1asig.ro
1asig.ro

Raportul MCV al Comisiei Europene constata in Romania o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a adoptat marti, 22 octombrie, ultimul sau raport privind evolutia situatiei din Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, in contextul angajamentelor asumate de aceasta tara in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).

PROMO


Raportul publicat marti face un bilant al evolutiei situatiei din luna noiembrie 2018 pana in prezent. In raport se constata ca, in perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit sa isi exprime in mai multe randuri preocuparile legate de statul de drept in contextul dialogului purtat cu autoritatile romane cu privire la evolutia situatiei in materie de reforma a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei. De fiecare data, Comisia a constatat o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti, situatie care constituie o sursa de preocupare majora.

Comisia regreta faptul ca Romania nu a pus in aplicare recomandarile suplimentare formulate in noiembrie 2018, care erau in deplina concordanta cu pozitiile exprimate de celelalte institutii in aceasta privinta. Recomandarile respective trebuie puse in aplicare daca se doreste repunerea procesului de reforma pe calea cea buna si reintrarea pe traiectoria incheierii MCV, astfel cum se prevedea in raportul din ianuarie 2017.

Comisia are convingerea ca Romania ar putea insufla un nou elan procesului de indeplinire a obiectivelor MCV si isi afirma disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor romane in acest scop. Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutia situatiei prin intermediul MCV.

Evolutia situatiei in primele luni ale anului 2019 a constituit o sursa de preocupare majora pentru Comisie. Prin urmare, in mai 2019 Comisia a trebuit sa informeze autoritatile romane ca, daca nu fac imbunatatirile necesare sau daca adopta noi masuri negative, Comisia va lua masuri in temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depaseste parametrii evaluati in cadrul MCV.

Comisia a salutat faptul ca, in iunie, guvernul roman si-a exprimat dorinta de a-si reconsidera abordarea. Comisia constata ca s-au depus eforturi pentru a investi in noi consultari si in dialogul cu sistemul judiciar. Comisia asteapta cu interes transpunerea acestui angajament in masuri concrete, atat de ordin legislativ, cat si de alta natura. Pentru a se realiza progrese in aceasta directie, vor trebui luate masuri concrete legislative si administrative astfel incat sa se puna in aplicare recomandarile prezentate succint in raport. Institutiile-cheie din Romania trebuie sa faca impreuna dovada unui angajament ferm fata de independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si sa asigure eficacitatea garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru.

Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) a fost instituit in 2007, in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze eforturile sustinute ale Romaniei de a-si reforma sistemul judiciar si de a intensifica lupta impotriva coruptiei.

Mecanismul a fost expresia angajamentului comun al statului roman si al UE in acest sens. In conformitate cu decizia de instituire a mecanismului si asa cum a subliniat si Consiliul, MCV se va incheia atunci cand vor fi indeplinite in mod satisfacator toate obiectivele de referinta aplicabile Romaniei.

In ianuarie 2017, Comisia a realizat o evaluare cuprinzatoare a progreselor inregistrate in cei zece ani de existenta a mecanismului. Aceasta perspectiva a oferit o imagine mai clara asupra progreselor importante realizate de la aderare pana in prezent si a permis Comisiei sa formuleze douasprezece recomandari care, odata indeplinite, ar fi fost suficiente pentru incheierea procesului MCV. Incheierea MCV depindea de indeplinirea recomandarilor respective intr-o maniera ireversibila, dar si de conditia ca evolutia situatiei sa nu invalideze progresele realizate.

Intre timp, Comisia a efectuat doua evaluari ale progreselor realizate in ceea ce priveste punerea in aplicare a recomandarilor. In noiembrie 2017, Comisia a constatat ca se realizasera progrese cu privire la o serie de recomandari, dar a remarcat si o incetinire a ritmului reformelor in cursul anului 2017. Comisia a avertizat cu privire la riscul redeschiderii unor obiective pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase indeplinite. Aceleasi preocupari au fost exprimate si de Consiliu.

In raportul sau din noiembrie 2018, Comisia concluziona ca situatia evoluase de asa natura incat ireversibilitatea progreselor realizate fusese pusa sub semnul intrebarii. Drept urmare, cele douasprezece recomandari din raportul din ianuarie 2017 nu au mai fost considerate suficiente pentru incheierea MCV si au fost formulate opt recomandari suplimentare. Raportul a indemnat institutiile-cheie din Romania sa isi demonstreze angajamentul ferm fata de independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si sa restabileasca capacitatea garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru de a interveni atunci cand exista riscul unui regres. Atat Parlamentul European, cat si Consiliul au sustinut acest punct de vedere. Parlamentul European a emis o rezolutie in care invoca necesitatea cooperarii si riscurile la adresa statului de drept. In Concluziile sale din decembrie 2018, Consiliul a solicitat in mod expres Romaniei sa puna in aplicare recomandarile suplimentare.

Raportul publicat astazi face un bilant al situatiei din Romania din noiembrie 2018 pana in prezent cu privire la toate recomandarile formulate de Comisie. Acest raport este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezinta o analiza detaliata realizata pe baza dialogului continuu purtat de serviciile Comisiei cu autoritatile romane.

509 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO