1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Re/Asiguratorii iau in calcul impactul cutremurelor provocate de activitatea umana

Cutremurele de pamant, cauzate de miscari vaste ale placilor tectonice, s-au produs dintotdeauna, insa acum putem vorbi despre un nou tip de cutremure, cauzate de activitatea umana.

Desi se produc la o adancime redusa si sunt de o intensitate mult mai scazuta decat cutremurele naturale, acestea pot cauza pagube destul de mari si reprezinta o ingrijorare pentru industria de re/asigurari. Seismele au devenit subiectul modelatorilor de catastrofe care le studiaza, aduna date, si, eventual, produc modele pentru a prezice pagubele si potentialele pierderi pentru asiguratori si reasiguratori.

Intr-una din sesiunile conferintei AON Benfield/Impact Forecasting catastrophe modeling din Londra s-a discutat despre aceast nou tip de catastrofa. Banu Mena CABRERA, care, in mod normal, dezvolta modele privind cutremure si tsunami pentru Japonia, a descris cea mai comuna cauza a seismicitatii ca fiind barajele lacurilor de acumulare sau rezervoarele artificiale de apa aflate in subteran. Spre exemplu, lacurile de acumulare contin cantitati mari de apa, a carei greutate este considerabila - un litru cantareste un kilogram; un galon de apa cantareste 3,6 kg. Presiunea pe care greutatea o exercita asupra pamantului cauzeaza cateodata o "miscare" care poate declansa un eveniment seismic.

50% din evenimetele seismice care se produc in Asia din cauza acestei actiuni sunt in China, iar 25% in India. De obicei, au intensitati mici, dar s-au inregistrat cazuri in care magnitudinea a depasit 6 grade pe scara Richter si au provocat pagube semnificative.

Sistemele geotermale avansate (EGS) intervin in circuitul natural al izvoarelor termale si al gheizerelor care, atunci cand sunt folosite pentru a produce energie, pot cauza cutremure. Modul de functionare al acestora presupune ca apa rece sa fie pompata in pamant, unde se incalzeste in mod natural, iar apoi revine la suprafata pentru a produce energie. In Statele Unite, Elvetia si Germania aceasta a fost cauza directa a cutremurelor, iar in urma evenimentelor, au fost anulate cateva proiecte, in special unul foarte important in Basel. In SUA s-a inregistrat un seism geotermal cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter.

"Mineritul si toate tipurile de actiuni care altereaza interiorul structurii pamantului pot cauza seisme, insa practica injectarii apei tratata chimic in "cusaturile stancilor" pentru a produce petrol si gaze de sist - fracturare hidraulica - a devenit un subiect tot mai dezbatut. Fracturarea hidraulica se pare ca a intensificat evenimentele sismice care sunt cauzate nu de injectarea apei tratate chimic, ci de eliminarea produselor si de apa utilizata in proces. Seismele cauzate de fracturarea hidraulica s-au triplat in ultimii 3 ani", a declarat CABRERA.

In plus, santierele si zonele de devarsare a deseurilor au fost si ele cauze ale seismelor.

John DOUGLAS, Specialist in hazarde seismice si evaluarea riscurilor la Universitatea Strathclyde a explicat: "Cum se face un model de prezicere a pagubelor produse de aceste seisme? Problema imediata este sa determinam daca cutremurul s-a declansat in mod normal sau din cauza activitatii umane si nu este deloc simplu. Nu avem destule aparate amplasate de la care sa preluam date care sa ne ajute sa facem aceasta determinare."

DOUGLAS a subliniat ca anumite fisuri ale cladirilor sunt un posibil semn de activitate seismica, dar pentru a monitoriza situatia in mod corespunzator ar avea nevoie de 100 de intrumente pe kilometru patrat.

"Efectuarea unor studii "pre-injectare" ar putea ajuta", a mai adaugat el. "Acest lucru, cel putin, ar face posbila compararea efectelor inainte si dupa. Daca fisurile pe o anumita cladire ar aparea dupa demararea proiectelor de acest gen, atunci acesta ar fi un indicativ puternic ca fisurile sunt cauzate de activitatea seismica."

Anselm SMOLKA, Secretarul General, GEM Foundation, cu sediul in Pavia, Italia crede ca un raspuns clar la intrebarea, daca aceste cutremure sunt o cauza directa a daunelor, nu vom avea niciodata.

Ca exemple a unor evenimente trecute el a vorbit despre 1.100 de cereri de despagubiri inregistrate in Africa de Sud, unde s-a dovedit aproape imposibil sa se determine daca daunele rezultate au fost din cauze naturale sau din cauza activitatii umane, chiar daca tara nu este cunoscuta ca fiind aflata intr-o regiune expusa la cutremure.

In Germania, 2.000 de case au fost avariate de un seism, iar in China s-a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 7,9 care ar fi putut fi provocat de activitatea umana, dar nu a existat nici o dovada stiintifica care sa sustina acest lucru.

In Groningen, Olanda, a fost depus cel mai serios efort pentru recuperarea daunelor. Acolo s-au declansat actiuni colective prin care se solicita despagubiri de 4,5 miliarde de dolari companiilor de ernergie pentru daunele cauzate de extractia gazelor.

In timp ce dezbaterile despre cauzele acestor daune continua, industria de asigurari si clinetii sunt ingrijorati de efectele asupra economiei - pierderea productiei cand siturile sunt inchise, ca in cazul proiectului Basel, s.a.m.d.

SMOLKA a subliniat ca acoperirea daunelor pentru aceste tipuri de evenimente sunt, de obicei, excluse din politele de asigurare "property", dar raspunderea civila exista. Toate aceste ingrijorari aduc un impact major in crearea modelelor de.

"Trebuie sa identifici hazardul si vulnerabilitatea sau nivelul de expunere la orice sit de extractie, iar apoi trebuie sa ai destula deschidere pe piata asigurarilor pentru a acoperi toate riscurile."

Goran TRENDAFILOSKI, Seful departamentului de modelare a cutremurelor in cadrul Impact Forecasting, a concluzionat: "Atunci cand se demareaza proiecte pentru a produce mai multa energie, un risc mai mare trebuie acoperit, depinzand de locul in care proiectul se desfasoara. Ai nevoie de mostre (date) din diferite surse pentru a produce mai multe modele de evaluare. De asemenea, pentru a solidifica datele ai nevoie de anumite "sinergii cu comunitatea academica". Astfel, companiile de asigurari vor putea sa-si deschida noi linii de business bazate pe o mai buna subscriere.