1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Recomandari pentru cresterea incluziunii financiare

Incluziunea financiara are un rol foarte important in cresterea calitatii vietii cetatenilor, iar aceasta se realizeza atat prin programe de educatie financiara, cat si prin programe de facilitare a accesului la produse si servicii financiare, inclusiv asigurari si pensii private, afirma oficialii AmCham Romania, care ofera si o serie de recomandari in acest sens.

AmCham Romania - Camera de Comert Americana in Romania lanseaza o invitatie publica la dialog si colaborare pentru cresterea gradului de incluziune financiara a romanilor, un determinant pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor, pentru prosperitatea indivizilor si a societatii in ansamblu, fiind in acelasi timp un domeniu in care Romania inregistreaza inca decalaje majore fata de media UE.

Masurile recomandate de AmCham au fost supuse dezbaterii in cadrul mesei rotunde din data de 19 septembrie care a reunit reprezentanti ai sectorului de servicii financiare si ai autoritatilor de reglementare in domeniu.

Industria de asigurari a fost reprezentata la acest eveniment de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, care s-a implicat in proiect prin intermediul membrilor sai prezenti in AmCham.

Initiativa AmCham Romania este complementara proiectelor si campaniilor de educatie financiara derulate de companiile din industria de servicii financiare si isi propune sa aduca in atentie nevoia de a implementa intr-o maniera coordonata masuri de incluziune financiara la nivel national. O astfel de abordare ar duce la cresterea nivelului de trai si calitatii vietii cetatenilor, iar la nivel macro ar stimula cresterea economica.

"Desi Romania a inregistrat progrese in ultimii ani in ceea ce priveste accesul la serviciile financiare, tara noastra inca ocupa ultimul loc intre statele membre UE din punct de vedere al nivelului de educatie financiara si al accesului la unele categorii de produse si servicii financiare, situatie accentuata de un decalaj mare intre zonele rurale si cele urbane, din perspectiva acestor indicatori. Avem incredere ca acest demers al AmCham Romania va contribui la o mai mare implicare a fiecarei parti - decidenti si sectorul privat- in atingerea obiectivului comun de prosperitate pentru romani, de transfer al cresterii economice si intr-o calitate mai buna a vietii", a declarat Ciprian LADUNCA, membru al Consiliului Director al AmCham Romania si lider al grupului de lucru AmCham dedicat pietei de capital si serviciilor financiare.

In viziunea AmCham Romania, pentru a creste incluziunea financiara la nivel national trebuie sa abordam simultan nevoia de educatie financiara pentru toate categoriile de varsta, cat si facilitarea acesului la produse si servicii financiare prin promovarea unor masuri fiscale si non fiscale.

Propunerile formulate de experti din cadrul AmCham Romania reprezinta o invitatie la colaborare pe termen lung adresata mediului de afaceri si mediului de reglementare astfel ca AmCham Romania va continua sa le aduca in atentia decidentilor si sa incurajeze implementarea acestora, in linie cu prioritatile strategice ale agendei AmCham care urmaresc obiectivul general de prosperitate pentru Romania si pentru romani.

RECOMANDARI:

Propunerile formulate in continuare se refera atat la demersuri ale industriei de servicii financiare, precum si la politici publice la nivel national sau la nivel sectorial prin implicarea autoritatilor de reglementare si a factorilor de decizie. Acestea vin in sprijinul unor nevoi de baza ale populatiei in ceea ce priveste incluziunea si siguranta financiara, si anume:







Recomandarile AmCham Romania in domeniul incluziunii financiare poti fi citite si aici.

Date relevante despre incluziunea financiara in Romania

La 10 ani de la criza financiara, Romania a facut progrese semnificative in utilizarea serviciilor financiare. A crescut gradul de acces la servicii financiare, au fost initiate demersuri pentru o Strategie nationala de educatie financiara asumata de autoritatile publice si industria financiara. Exista insa arii care necesita masuri suplimentare de interventie sau accelerarea acestor masuri, atat intre categorii de populatie si zone geografice, cat si in accesibilitatea unor categorii de produse financiare. Conform AmCham Romania, zonele pentru care este nevoie de eforturi suplimentare sunt:

- Cunoasterea produselor financiare (atat a celor de baza, cat si a celor complexe) in randul publicului larg se mentine la un nivel scazut, ceea ce a creat ovulnerabilitate generala la turbulentele financiare. Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, doar 22% din populatie avand cunostinte financiare minime, fata de 52% cat este media europeana. Prin comparatie, in economii similare cu cele ale Romaniei, procentele sunt mai mari: in Polonia, 42% din totalul populatiei are cunostinte financiare, Ungaria - 54% si Bulgaria - 35%.

- Detinerea de conturi bancare, produs financiar de baza, este in continuare la un nivel insuficient. Desi s-au facut progrese semnificative, suntem departe de a atinge un nivel comparabil cu celelalte tari europene: la nivelul anului 2017, 61% din populatia adulta a Romaniei avea un cont bancar, fata de 45% in anul 2011, dar inca mult sub valoarea inregistrata la nivel european (aproximativ 95%, date aferente anului 2014).

- Rata de economisire este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din decembrie 2018, romanii detin depozite pe termen scurt de 85 miliarde lei. Economisirea unei sume fixe lunare este primul pas in acumularea de bani pentru viitor. Insa, pentru a oferi acestor bani posibilitatea sa se multiplice intr-o anumita perioada de timp, sa produca valoare atat pentru consumatori cat si pentru economie, acestia trebuie investiti intr-un cos de instrumente financiare variate.

- Piata asigurarilor de viata are in continuare un grad de penetrare de sub 0,3% din PIB, printre cele mai scazute din regiune. Efectul gradului redus de penetrare a asigurarilor de viata in Romania conduce la un important deficit de protectie a populatiei in fata unor evenimente precum decesul, accidentele si imbolnavirea. Desi Romania a inregistrat in ultimii ani o crestere economica record, deficitul de protectie

s-a accentuat, ceea ce justifica o interventie urgenta pentru cresterea responsabilitatii personale in ceea ce priveste protectia impotriva riscurilor.

- Asigurarile voluntare de sanatate raman in continuare un instrument financiar subutilizat, desi nevoia si potentialul de crestere sunt foarte mari, iar finantarea sistemelor publice nu poate tine pasul cu cererea. Piata asigurarilor voluntare de sanatate din Romania este mult sub nivelul mediu de dezvoltare al altor piete europene, printre principalele motive fiind acoperirea larga oferita de sistemul public de asigurari de sanatate, care in practica se dovedeste dificil de sustinut financiar, dar care influenteaza negativ decizia de a plati suplimentar asigurari voluntare, si lipsa coplatilor pentru serviciile medicale. In contextul subfinantarii sistemului public de sanatate, aceasta situatie duce la deficiente in calitatea serviciilor medicale furnizate de stat.

- Sistemul de pensii private din Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimii 10 ani, avand in acest moment 10 mld. euro in administrare, cu rezultare investitionale remarcabile si contributii semnificative la piata de capital locala. In contextul demografic in care populatia va scadea cu aprox. 3,5 milioane in urmatorii 30 ani, rata de dependenta (pensionari/populatie activa) se va inrautati, ceea ce face obligatoriu ca reforma sistemului de pensii demarata acum 10 ani (considerata un caz de succes de catre institutiile internationale de renume) sa continue si sa se imbunatateasca.

- Piata de capital in 2014 a inceput un drum ambitios de reforma in vederea promovarii la statutul de piata emergenta si incepand cu septembrie 2017, aceasta se afla doar la un pas distanta (in ceea ce priveste lichiditatea pietei) de acordarea acestui statut de catre FTSE Russell. Desi Romania este a doua cea mai mare tara din regiune dupa Polonia, bursa locala are de cca 15 ori mai putini investitori persoane fizice decat bursa din Varsovia. Aceasta este o consecinta directa a lipsei de masuri la nivel national care sa sustina educatia financiara si sa stimuleze economisirea si diversificarea investitiilor.

- Decalajul major intre mediul urban si rural in ceea ce priveste educatia financiara, si chiar diferenta semnificativa intre primele 10 orase din Romania si restul mediului urban se pot reduce doar prin masuri specifice, implementate coordonat la nivel national.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

In prezent, cele peste 440 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Guvernanta Corporatista, Concurenta si Ajutor de Stat, Educatie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achizitii Publice si Partneriat Public-Privat, Economie Digitala, Mediu, Piata Muncii, Piata de Capital, Macroeconomie, Real-Estate si Turism.