Reforma sistemului de pensii in Europa Centrala si de Est - Tendinte - Asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Ghid Asig 
 Dictionar 
 Lex 
 Tendinte 
 Timp liber 
1 EUR = 4.7564 RON
1 USD = 4.2005 RON


RFI

Tendinte

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Reforma sistemului de pensii in Europa Centrala si de Est


Daca inainte de caderea "Cortinei de Fier" implementarea unor sisteme private de pensii tinea mai mult de domeniul fantasticului decat de realitate, la mijlocul anilor '90, in majoritatea statelor Europei Centrale si de Est (ECE) lucrurile au inceput sa intre pe un fagas normal.

Trecerea de la un sistem in care statul era principalul furnizor de asistenta sociala la un sistem eminamente privat a necesitat parcurgerea unui numar de reforme, in primul rand de ordin macroeconomic, dar si social.

Spargerea monopolului detinut de stat a fost insa puternic impulsionata de criteriile de ordin demografic, precum cresterea sperantei medii de viata si imbatranirea generalizata a populatiei, care au jucat un rol important in suprasolicitarea sistemului asigurarilor sociale.

Majoritatea statelor din ECE au fost influentate in structurarea acestui domeniu de catre Banca Mondiala, care utilizeaza binecunoscutul sistem multipilon (Pilonul I - asigurarile sociale de stat, Pilonul II - fonduri cu contributie obligatorie administrate privat si Pilonul III - fonduri de pensii cu contributie facultativa administrate privat).

In acest moment, circa 15 milioane de persoane contribuie la fonduri private de pensii in statele care vor intra in Uniunea Europeana (UE) pe data de 1 mai 2004. Mai mult, pentru aceste tari, respectiv Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia, se estimeaza ca aderarea la UE va genera o crestere a numarului celor angrenati in sistemul privat de pensii.

In Polonia, activele administrate in Pilonul II se ridica la aproape 8 mld. euro, iar investitiile pe pietele straine sunt limitate la 5%. In Cehia, unde o persoana activa din doua contribuie la un fond de pensii, activele administrate ating 2,1 mld. euro, desi contributia individuala medie lunara este de 10 euro. In Ungaria, la pensiile private universale contribuie peste 2 milioane de locuitori, echivalentul a unei persoane din cinci, iar investitiile in strainatate sunt limitate la 30% din totalul activelor.

In tarile enumerate anterior, si nu numai, companiile de asigurari si bancile sunt jucatori importanti pe piata pensiilor private, iar cerintele minime pentru o companie care administreaza fonduri de acest tip sunt deosebit de drastice.

Statul, al carui rol in economie se diminueaza constant, ofera stimulente fiscale atractive celor ce investesc in fondurile private de pensii. Totusi nu este vorba numai despre deducerea contributiilor la fondurile private de pensii din baza impozabila, ci si de reducerea contributiilor la asigurarile sociale de stat in momentul impunerii obligativitatii contributiilor la Pilonul II.

Aderarea celor 10 state la UE implica adoptarea obligatorie a noilor directive si prevederi ale acestora. Totodata, in aceste state, se iveste oportunitatea renuntarii la restrictiile privind investirea capitalurilor acumulate de fondurile de pensii, ceea ce va conduce, in final, la sporirea investitiilor transfrontaliere in zona ECE, deci mai multe sanse pentru crestere economica.

Tara
PIB/cap
locuitor
Total active
in administrare
EUR
Mil. EUR
Ungaria 6.151 3.274
Estonia 4.359 15
Letonia 3.483 43
Polonia 4.637 7.740
Slovenia 10.060 123
Slovacia 4.185 183
Cehia 6.507 2.181

Problematica reformei sistemului de pensii in Europa Centrala si de Est va fi pe larg dezbatuta in Numarul 2/2004 al Revistei de Asigurari PRIMM, intr-un articol complex al carui semnatar este doamna Daniela GHETU, Redactorul-Sef al publicatiei.
Pentru abonamente, click aici!


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Reforma sistemului de pensii in Europa Centrala si de Est).
Share |


Autor: Alexandru CIUNCAN | Publicat pe 08.04.2004 | 1476 vizualizari


TOP Stiri
PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM