1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romania ar putea beneficia de un nou instrument de management al riscului de catastrofa: Cat DDO de la Banca Mondiala

Un proiect in curs de desfasurare ar putea desemna Romania ca urmatoarea beneficiara a unui instrument oferit de Banca Mondiala pentru managementul riscului financiar asociat producerii de catastrofe naturale - Catastrophe Deferred Drawdown Option (Cat DDO) -, scrie Artemis, ca parte a unui program de crestere a capacitatii de finantare a riscului de dezastru.

Proiectat si furnizat de Banca Mondiala, Cat DDO este un produs interesant de finantare a riscului de dezastru, similar in ceea ce priveste tipul de protectie pe care il ofera unui bond de catastrofa, deoarece promite lichiditatea capitalului chiar la momentul producerii dezastrelor.

Cat DDO reprezinta o modalitate eficienta si rentabila de a garanta disponibilitatea fondurilor, de aceea poate fi adesea un prim pas inspirat pentru guvernele aflate in cautarea unor solutii viabile si eficiente de gestionare a riscurilor de catastrofa prin istrumentele specifice pietei de re/asigurari sau instrumentele alternative oferite de piata de capital.

Cat DDO ofera tarii beneficiare o sursa flexibila de imprumut. In cazul Romaniei este prevazuta o scadenta finala de 20 de ani.

Structura Cat DDO a fost deja utilizata de mai multe state pentru a accesa finantarea post-dezastru, precum Republica Dominicana, Filipine si Sri Lanka. Pe masa de lucru a Bancii Mondiale se afla, de asemenea, un proiect similar destinat Kenyei.

"Noul proiect pentru Romania incearca sa consolideze cadrul institutional si legal astfel incat aceasta sa poata gestiona mai bine impactul fizic, social si fiscal al catastrofelor naturale si al schimbarilor climatice", a spus Banca Mondiala.

Proiectul romanesc prevede punerea la dispozitie a unui imprumut pentru dezvoltarea politicilor de management al riscului de dezastru in valoare de 400 de milioane de euro (aproximativ 493 milioane de USD), cu o optiune DDO, astfel incat lichiditatea este asigurata in situatia producerii unui dezastru major pentru care guvernul are nevoie de finantare rapida.

Aceste initiative de finantare CAT DDO ofera finantare pentru riscul de catastrofa intr-o maniera similara cu obligatiunile de catastrofa suverane, fiind conditionate de natura protectiei acordate. Pentru a activa facilitatea de finantare trebuie indeplinite anumite conditii, cum ar fi o declaratie oficiala de dezastru, dupa care transele de imprumut incep sa fie livrate, similar cu utilizarea indicatorilor parametrici in asigurari, reasigurari sau obligatiuni de catastrofa.

Aceste instrumente actioneaza de asemenea ca un mecanism care poate ajuta in educarea guvernelor si a altor entitati suverane cu privire la utilizarea potentiala a instrumentelor de asigurare, reasigurare sau a altor instrumente de transfer al riscului, cum ar fi instrumentele parametrice de transfer al riscului sau obligatiunile de catastrofa, astfel incat sa asigure tarii lor protectie si rezistenta sporite la riscurile de dezastru.

Reamintim ca, in Romania, pentru protectia financiara a locuintelor impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremur, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.