1asig.ro
1asig.ro

Romania, locul 39 in topul global al tarilor cu cea mai mare expunere la amenintarile cibernetice

5 min. / 1.540 cuvinte
Un studiu realizat, la nivel global, de PasswordManagers.co si citat de Ciso Mag dezvaluie care sunt tarile cu cea mai mare expunere la amenintarile cibernetice, dar si care sunt cele mai protejate in acest sens. Studiul "Cybersecurity Exposure Index 2020" a analizat nu mai putin de 108 tari din intreaga lume si le-a clasificat pe acestea in functie de expunerea lor la amenintari cyber precum Trojan, malware sau atacuri de tip phishing.

PROMO


Potrivit raportului, Finlanda este tara cu cea mai mica expunere la riscul cyber, urmata de Danemarca, Luxemburg, Australia si Estonia. La polul opus, topul celor mai amenintate tari cuprinde Afghanistan, Myanmar, Etiopia, Palestina si Venezuela. Studiul a masurat scorul de expunere la riscul cibernetic din fiecare tara, pe o scara de la 0-1 (cea mai scazuta, respectiv cea mai ridicata expunere). Rezultatele arata ca Europa are cea mai mica expunere (0,329), urmata de America de Nord (0,462). Mai mult, 70,73% din tarile europene analizate sunt clasificate in grupurile cu expunere scazuta si foarte scazuta la riscul cyber.

Africa, pe de alta parte, a inregistrat cel mai ridicat nivel de expunere (0,643), 75% din tarile de pe acest continent fiind clasificate in grupuri cu expunere ridicata si foarte ridicata. Totodata, arata acelasi studiu, Asia-Pacific reprezinta 60% din tarile cu expunere foarte mare la nivel global. Aproximativ 66,67% din tarile din America de Nord sunt listate in grupurile cu expunere medie, scazuta sau foarte scazuta. Nu in ultimul rand, 40% din tarile din America de Sud au o expunere ridicata sau foarte ridicata la riscul cyber si, totodata, cea mai mare proportie de tari cu expunere moderata (50%).

"Pe masura ce fiecare tara incepe sa se adapteze la o lume noua, fara precedent, o lume post-COVID-19, securitatea cibernetica devine tot mai imperativa pentru securizarea infrastructurilor digitale. Am imbinat date din 5 dintre cele mai semnificative tipuri de atacuri cibernetice, dar si nivelul de angajament fata de securitatea cibernetica in cele 108 tari analizate. Securitatea cyber este imperativa pentru securizarea infrastructurilor, a dispozitivelor si a identitatilor digitale si, in timp ce unele tari pot fi mai expuse decat altele, angajamentul de a proteja impotriva infractiunilor informatice ar trebui sa domine prioritatile atat la nivel individual, cat si la nivel de organizatie. In functie de locul in care locuiti, e posibil sa fiti mai mult sau mai putin expusi, dar, facand pasii corespunzatori - utilizarea unui manager de parole pentru a stoca in siguranta date de logare, navigarea pe Internet via VPN in cazul unei retele WiFi publice nesecurizate, folosirea unui software de securitate etc. -, sporiti semnificativ gradul de protectie impotriva atacurilor cibernetice", explica Josh FRISBY - Founder, PasswordManagers.co.

In Cybersecurity Exposure Index 2020, Romania ocupa locul 39 in topul tarilor cu cea mai mare expunere la amenintarile cibernetice. Romania sta relativ bine in acest clasament, daca ne gandim ca se regaseste in partea superioara a unui top care a analizat 108 tari din intreaga lume. Printre tarile pe care Romania le-a surclasat in acest clasament, se numara si Bulgaria (41), China (41), Turcia (41) sau Rusia (44). Intr-un top in care vecinii din Moldova ocupa pozitia 47, Romania e surclasata de tari precum Thailanda (38), Costa Rica (37), Kuweit (35), Africa de Sud (34), Paraguay (33), Arabia Saudita (31), Macedonia de Nord (28), Uruguay (27), Israel (24), Malaiezia (23), Ungaria (22), Singapore (16) sau Mauritius (12). La nivel european, insa, Romania nu mai sta asa bine: locul 25 din 34 de tari analizate.

Studiul poate fi accesat AICI.

282 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO