1asig.ro

S-a dat startul Programului Prima Casa 2019: Romanii vor putea lua credite de la 15 banci

5 min. / 1.540 cuvinte
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri - FNGCIMM a dat startul Programului Prima Casa 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministrului Finantelor Publice a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliade de lei din plafonul pentru acest an.

PROMO


Plafonul total de garantare pentru anul 2019 aferent programului Prima Casa a fost aprobat de Executiv la sfarsitul lunii februarie, suma alocata de Ministerul Finantelor Publice - MFP pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta fiind de doua miliarde de lei, asemanatoare cu cea de anul precedent.

Programul Prima Casa 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, RAIFFEISEN Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, UniCredit Bank, GARANTI Bank, FIRST Bank, MARFIN Bank, CREDIT Agricole, LEUMI Bank si INTESA Sanpaolo Bank.

Potrivit FNGCIMM, pana la finele anului 2018, au fost acordate peste 260.000 de garantii si promisiuni de garantare pentru achizitionarea sau constructia de locuinte pe intreg teritoriul Romaniei.

"Timp de 10 ani Programul Prima Casa a extins in mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu varste pana la 35 de ani, oferindu-le sansa de a achizitiona o locuinta. Eficienta si notorietatea programului se bazeaza pe parteneriatul construit intre statul roman, ca initiator, FNGCIMM, bancile finantatoare si beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unica de a accesa un credit imobiliar in conditii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% si cu costuri totale de finantare plafonate, a declarat Gheorghe LAPADAT, Director General al FNGCIMM.

FNGCIMM anunta ca Programul Prima Casa 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de bancile participante.

"Inceputul anului 2019 marcheaza pentru FNGCIMM, in calitate de mandatar al statului prin Ministerul Finantelor Publice, debutul unei etape noi in derularea proceselor operationale dedicate Programului Prima Casa, si, totodata, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale institutiei - digitizarea si automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementarii unor proiecte demarate in cursul anului 2018", se precizeaza in comunicatul de presa transmis.

FNGCIMM anunta lansarea programului cu procese operationale imbunatatite si tehnologii noi, printre care noua aplicatie de extragere, prelucrare automata a informatiilor "Alex" care utilizeaza tehnologia OCR - Recunoasterea Optica a Caracterelor (Optical Character Recognition) si faciliteaza transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari in sistemul informatic al institutiei. In acest fel se reduce la minim riscul de eroare cauzat de interventia manuala in colectarea de date necesare analizarii solicitarilor de garantare, timpul necesar solutionarii putand fi considerabil diminuat.

592 accesari