1asig.ro
1asig.ro

SONDAJ: Peste jumatate dintre soferi s-au simtit discriminati in trafic

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste jumatate dintre soferii romani s-au simtit discriminati in trafic cel putin o data, arata un sondaj realizat online, la inceputul lunii martie 2020, in cadrul demersului national de educatie si preventie "FII TREAZ LA VOLAN!", la care au participat 7.591 de persoane.

PROMO


Principalele criterii de discriminare au inclus atat caracteristici ale persoanelor, cat si ale autovehiculului, Astfel, 13% dintre ei s-au simtit discriminati din cauza brand-ului masinii pe care o conduc, aproape 9%, din cauza genului, 8%, din cauza varstei, iar 6%, din cauza numarului de inmatriculare.

Alaturi de stereotipurile de gen, care sunt, din pacate, cunoscute in trafic, exista si cele privind varsta. 43% dintre participantii la sondaj sunt de parere ca varsta soferului influenteaza abilitatile de sofat ale acestuia intr-o oarecare masura, in timp ce aproape 29% sunt de acord ca aceasta le influenteaza intr-o mare masura.

De altfel, aproape 90% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia "Soferii in varsta conduc mai incet" - circa 44% considera ca acest lucru se intampla intr-o oarecare masura, iar 27%, intr-o mare masura.

Pe de alta parte, peste 90% dintre participantii la sondaj sunt de acord si cu afirmatia "Soferii tineri sunt mai putin prudenti in trafic" - 44% sunt de parere ca acest lucru se intampla intr-o oarecare masura, iar 29%, intr-o mare masura.Desi aproape 68% dintre respondenti sunt de parere ca nu exista o corelatie intre brand-ul masinii si abilitatile de sofat, 14% dintre ei sunt de prere ca exista o oarecare legatura, iar 9%, o legatura importanta intre aceste doua aspecte.De asemenea, aproape 24% dintre participantii la sondaj sunt de acord cu afirmatia "Soferii cu numere de provincie sunt soferi mai slabi decat cei cu numere de Bucuresti" - 12,5%, intr-o mica masura, 7%, intr-o oarecare masura, iar 4%, intr-o mare masura.Esantion

La sondajul desfasurat online au participat 7.591 de persoane, dintre care 6.774 de soferi (89%). 60% dintre respondenti au varsta cuprinsa intre 18 - 25 de ani, 17%, intre 35 si 55 de ani, 15%, intre 26 si 34 de ani. De asemenea, 24% dintre participantii la sondaj sunt femei, iar 76%, barbati.

68% dintre soferii care au participat la sondaj conduc zilnic, 21%, de cateva ori pe saptamana, iar 7%, de cateva ori pe luna.

Editia a V-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! incepe in iulie

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand.

In acest context, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara, inca din anul 2016, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, cu sprijinul IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane si al principalilor actori din piata asigurarilor. Demersul are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere si a gradului de informare a tuturor participantilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin incalcarea regulilor de circulatie si indisciplina.

Editia a V-a a campaniei se va desfasura in perioada iulie - septembrie 2020. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instragram.com/treazlavolan.

258 accesari