1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
STUDIU: Romania are piata de ...

STUDIU: Romania are piata de asigurari auto cu cea mai mare rata a daunei din Europa Centrala si de Est

In Top 5 piete de asigurari generale din Europa Centrala si de Est, Romania este cea in care asigurarile auto au impactul cel mai puternic, atat din perspectiva primelor brute suscrise, cat si din cea a cheltuielilor cu daunele. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu care a analizat situatia financiara din regiune in 2019, realizat de XPRIMM.

Suntem fruntasi in top, dar nu la ceea ce ne-am dori


Din perspectiva raportului daune/prime brute subscrise, pietele de asigurari din Top 5 din ECE au rezultate inferioare celor din regiune. Romania are cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurari auto - RCA si CASCO.

Situatia aceasta s-a accentuat anul trecut, cand Romania a inregistrat cea mai puternica degradare a rapotului dintre daunele platite si primele brute subscrise, consemnand o crestere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. In aceste conditii, piata de asigurari auto din tara noastra a raportat cea mai mare rata a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atat pentru clasa RCA, cat si pentru CASCO), cat si rate combinate care denota pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, in crestere de la 111% in 2018, respectiv 122% pentru CASCO, in crestere de la 11,3% in 2018).

In 2019, la nivelul Europei Centrale si de Est, Romania a fost a patra piata de asigurari generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cota de piata de 6,86% in regiune pe acest segment. Totodata, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cota de piata de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cota de piata de 9,50%.

O piata de asigurari dominata de auto


La nivel national, segmentul CASCO a raportat, in 2019, o rata de crestere peste media segmentului non-life, de 11,78%, iar ponderea acestuia in portofoliul pietei a fost in usoara crestere comparativ cu 2018, reprezentand 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor non-life din Romania (21,1% din total piata). Daunele platite pe segmentul CASCO au reprezentat aprox. 30% din daunele platite pentru asigurari generale in Romania in anul 2019, acestea fiind in crestere cu circa 20,5% fata de 2018.

In ceea ce priveste asigurarile RCA, rata de crestere a acestora a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%. Ponderea RCA in portoliul pietei romanesti a fost in usoara scadere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din total piata). Daunele platite anul trecut in Romania pe segmentul RCA au reprezentat aprox. 55,45% din daunele platite pentru asigurari generale, fiind in crestere cu circa 14,8% fata de 2018.

De ce cresc daunele pe segmentul auto din Romania?


Conform studiului mentionat la inceputul acestui material, in Romania, raportul dintre daune platite si primele brute subscrise pe segmentul auto s-a inrautatit in 2019, comparativ cu anul precedent. O tendinta similara a fost constata in multe dintre pietele de asigurari auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scazut.

Printre motivele care au condus, in plan general, la aceasta situatie se numara:
  • cresterea costului reparatiilor auto - o tendinta determinata, in parte, de complexitatea in crestere masinilor din noile generatii, de efecte valutare etc.;
  • imbatranirea parcului auto, cauzata de scaderea vanzarilor de masini noi.
  • incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt.
In particular, in Romania, accentuarea dezechilibrului intre cheltuielile cu daunele si volumul subscrierilor este favorizata de incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt si de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparatii pe unele segmente

Liniile auto - segment important pentru regiunea ECE


Segmentul auto ramane cea mai importanta linie de afaceri pentru asiguratorii din Europa Centrala si de Est, reprezentand - la nivel regional -, o cota de peste 53% din primele brute subscrise. In 2019, volumul subscrierilor pe clasele auto s-a ridicat la 14,21 miliarde euro, in crestere cu 5,76% fata de 2018.

Aceasta expunere pe segmentul auto vine insa si cu un pret. 62% din cheltuielile cu daunele pe segmentul asigurarilor generale in regiune provin de pe segmentul auto.





Studiul care releva aceste date a fost realizat la solicitarea APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor de catre XPRIMM prin analiza datelor care provin de la autoritatile de supraveghere a asigurarilor si de la asociatiile profesionale ale asiguratorilor din pietele apartinand ECE.