1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

SUA: Costurile asigurarilor private de sanatate pentru familiile angajatilor au crescut, in ultimii 10 ani, cu 67%

In ultimul deceniu, costurile pentru asigurarile private de sanatate oferite angajatilor americani de marile companii din SUA au crescut de doua ori mai repede decat ritmul in care au crescut salariile, subliniaza o analiza realizata de catre the Kaiser Family Foundation si citata de CBS News.

Astfel, in perioada 2008-2018, familiile americane cu astfel de asigurari private de sanatate oferite de marile companii (corporatii cu cel putin 1.000 de angajati) au observat ca aceste costuri au crescut cu nu mai putin de 67%.

Cu alte cuvinte, preturile asigurarilor private de sanatate au crescut, in ultimii 10 ani, de 2 ori mai rapid in comparatie cu cresterile salariale si de 3 ori mai rapid decat cresterea sesizata, in acelasi interval de timp, la nivelul inflatiei. In 2018, o familie americana formata din 4 persoane, cu o polita privata de sanatate oferita de o companie mare, a cheltuit in total 7.726 de dolari pe servicii de sanatate, comparativ cu cei 4.617 dolari cheltuiti in urma cu 10 ani. Concret, arata CBS News, 4.706 dolari au fost cheltuiti pe primele de asigurare - de obicei, sub forma deducerilor periodice -, in vreme ce 3.020 de dolari au reprezentat deductibilitati, coplati si coasigurari.

Angajatorii se confrunta, la randul lor, cu o crestere a preturilor, contributia anuala a acestora la primele de asigurare pentru fiecare angajat si familia acestuia crescand, in ultimii 10 ani, cu 51%, de la 10.008 dolari in 2008, la 15.159 de dolari in 2018. "Partea vizibila pentru angajati este reprezentata de ceea ce platesc ei din propriul buzunar si, poate, de contributia ce li se opreste din salariu pentru plata primei de asigurare. Dar ceea ce nu stiu ei este cat de mult platesc angajatorii lor pentru prima de asigurare, pe langa contributia angajatilor", arata Cynthia COX - Vice President, the Kaiser Family Foundation.

Nu este o surpriza ca tarifele aferente asigurarilor de sanatate au depasit cresterea nivelului salarial. Pe masura ce costurile angajatorilor au crescut, banii care ar fi putut suplimenta salariile angajatilor sunt directionati catre asigurarile de sanatate. "Cand privesti imaginea de ansamblu si vezi ca, pentru ambele parti implicate, costurile cresc mai rapid decat inflatia sau veniturile salariale, devine tot mai clar faptul ca aceasta crestere a costurilor pentru asigurarile de sanatate tine in loc cresterea salariillor. In urma cu 10 ani, angajatorii cheltuiau, anual, 10.000 de dolari pentru plata asigurarilor de sanatate pentru un angajat si familia acestuia, iar astazi aceste costuri au ajuns la 15.000 de dolari anual", adauga Cynthia COX.

Din pacate, insa, sustine reprezentantul the Kaiser Family Foundation, cheltuielile suplimentare nu sunt reflectate in beneficii sau servicii de sanatate mai bune. Cheltuielile pentru serviciile de sanatate cresc, dar rezultatele se inrautatesc. "Una este sa platesti mai mult pentru serviciile de sanatate daca obtii mai multe in acest sens si altceva este sa platesti mai mult si sa obtii acelasi lucru sau mai putin. Daca privim obiective precum speranta de viata, de exemplu, putem observa ca, in ultimii ani, aceasta a scazut. Nu traim mai mult, nu avem o calitate mai buna a vietii", subliniaza Cynthia COX - Vice President, the Kaiser Family Foundation.