1asig.ro
1asig.ro

Sebastijan ZLEBNIK, CEO, CDA40 Slovenia


Romania este o piata mai mare decat Slovenia si este de asteptat sa creasca in continuare. Suntem constienti atat de tendintele din piata, cat si de datele publicate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), care estimeaza ca segmentul asigurarilor de garantii (Clasa 15) are un nivel de polite brute subscrise de 170 de milioane de lei (aproximativ 37 de milioane de euro), fiind emise aproximativ 35.000 de polite.

XPRIMM: Le puteti oferi cititorilor nostri mai multe informatii despre activitatea CDA 40 si despre cele mai importante borne din istoria companiei?
Sebastijan Zlebnik: CDA 40 Zavarovalnica este o companie slovena de asigurari, care a fost infiintata in 2015 si a fost autorizata de AZN, autoritarea de reglementare din Slovenia, sa intre pe piata de asigurari. CDA 40 este o companie care opereaza pe o singura linie de business - asigurarile de garantii -, si, sub egida Freedon of Services, este autorizata sa opereze in toate statele membre UE. Din decembrie 2015, de cand si-a inceput activitatea, CDA 40 a reusit sa depaseasca o cota de piata de 34% pe segmentul de asigurari de garantii din Slovenia si este in continua crestere.

XPRIMM: Care sunt avantajele oferite de companie, prin comparatie cu concurenta?
S.Z.: Unul dintre avantajele cheie il reprezinta emiterea garantiilor in termen de 48 de ore, cu ajutorul unei platforme IT sofisticate care foloseste tehnologia cloud. CDA 40 raspunde nevoilor si cerintelor clientilor in materie de garantii printr-o gama larga de servicii in domeniul asigurarilor de garantii. Atat expertiza, experienta si profesionalismul echipei, cat si un software inovativ ne ofera posibilitatea de a emite rapid garantiile prin utilizarea unei semnaturi digitale certificate.

Mai mult decat atat, in august 2018, CDA 40 a fost acceptat ca membru cu drepturi depline in sistemul international SWIFT si are un cod BIC activ. CDA 40 nu este doar prima companie slovena cu un cod BIC activ, ci singura. Pentru a primi un cod BIC activ, CDA 40 a trecut prin controale si procedure intensive si detaliate desfasurate de SWIFT, ceea ce demonstreaza ca CDA 40 da dovada nu doar de o structura solida de afaceri, ci si de operatiuni la fel de solide.

La fel ca in Romania, si beneficiarii din Slovenia au incercat sa excluda din licitatiile publice obligatiunile de garantii, prin solicitarea codului SWIFT activ ca element obligatoriu pentru toate licitatiile publice. In alte conditii, codul SWIFT activ este folosit doar de banci. In ciuda acestui lucru, CDA este prima si, in momentul de fata, singura companie de asigurari din Slovenia care a reusit sa obtina un cod activ SWIFT. De asemenea, CDA 40 este, in acest moment, singurul asigurator din Slovenia care este membru activ al retelei SWIFT.

In primavara anului 2018, codul activ SWIFT BIC a fost introdus ca element obligatoriu in licitatiile publice din Slovenia de catre cel mai mare beneficiar la nivel national - sistemul electronic de plata DARS. Acest lucru nu a fost numai o limitare a garantiilor din licitatiile publice strict la garantiile bancare, ci, in acelasi timp, si o piedica in emiterea de asigurari de garantii pentru licitatiile publice.

Codul BIC (Bank Identifier Codes) are un format standard si este unic identificator al unei banci sau al unei institutii financiare. Aceste coduri sunt folosite la transferurile de bani intre banci, in special pentru transferurile bancare internationale. Mai mult decat atat, codul BIC este folosit pentru a trimite mesaje intre institutiile financiare si banci.

XPRIMM: CDA 40 si-a propus sa intre si pe piata din Romania. In acest context, care credeti ca este potentialul pietei din Romania pe segmentul asigurarilor de garantii?
S.Z.: Romania este o piata mai mare decat Slovenia si este de asteptat sa creasca in continuare. Suntem constienti atat de tendintele din piata, cat si de datele publicate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), care estimeaza ca segmentul asigurarilor de garantii (Clasa 15) are un nivel de polite brute subscrise de 170 de milioane de lei (aproximativ 37 de milioane de euro), fiind emise aproximativ 35.000 de polite. Potrivit informatiilor pe care le-am primit, multe alte proiecte asteapta sa fie lansate, iar acest lucru ne face sa privim cu optimism catre dezvoltarea acestei linii de business in Romania. De asemenea, am remarcat ca piata de constructii s-a inscris, in 2018, pe o panta pozitiva.

XPRIMM: Care sunt particularitatile pietei de asigurari de garantii din Slovenia in comparatie cu piata din Romania?
S.Z.: In ceea ce priveste piata din Slovenia, de cand asigurarile de garantii au fost aduse la acelasi nivel cu garantiile oferite de banci, in 2015, 93% din piata de licitatii publice este dominata de sectorul bancar. Cu toate acestea, o crestere semnificativa a asigurarilor de garantii poate fi observata la nivelul ultimilor trei ani. Ma bucur ca mare parte a acestei cresteri se datoreaza CDA 40. Brokerii din Slovenia nu joaca un rol major, de vreme ce, in Slovenia, cei mai multi dintre clienti achizitioneaza asigurari de garantii de la banci sau de la companiile de asigurari. CDA 40 este singura companie din Slovenia specializata pe segmentul asigurarilor de garantii. In Slovenia, semnatura digitala certificata nu este un simplu standard, ci va deveni o cerinta legala, ceea ce-i va oferi companiei noastre un avantaj semnificativ.

Pe de alta parte, piata din Romania este dominata de brokeri, 60% dintre prime fiind intermediate de catre acestia. Competitia este formata din banci si institutii financiar-bancare. Tot in Romania, clientii opteaza pentru polite de asigurare. Nu in ultimul rand, in Romania nu exista companii specializate exlusiv pe asigurarea riscului financiar.

XPRIMM: Piata de asigurari din Romania se concentreaza mai mult pe intermedierea prin brokeri. Cum va ganditi sa accesati acest canal de distributie? Care sunt metodele pe care aveti de gand sa le folositi pentru a-i convinge pe brokeri ca produsele CDA 40 sunt mai bune?
S.Z.: Beneficiem de consultanta si sfaturile oferite de specialisti locali binecunoscuti atat in piata, cat si in comunitatea brokerilor. Mai mult decat atat, un sistem inovativ IT, bazat pe tehnologia cloud, ofera avantaje semnificative pentru brokeri, clienti si beneficiari. Nu doar ca e posibila emiterea de obligatiuni in 48 de ore, dar le si ofera clientilor si beneficiarilor posibilitatea de a verifica autenticitatea obligatiunilor emise. Acest lucru, combinate cu capacitatea SWIFT a companiei noastre, ne ofera o platforma cu adevarat competitiva in Romania. Pe langa acest lucru, ne bazam si pe faptul ca opeartiunile companiei noastre sunt sustinute de semnatura digitala certificata, care face o diferenta majora in timpul necesar pentru emiterea unei obligatiuni. Operatiunile noastre sunt mai atractive, reduc timpul de raspuns si ne ajuta sa tratam prompt fiecare solicitare. Brokerii vor fi parte din acest proces.

XPRIMM: Care sunt planurile si obiectivele CDA 40 pentru pietele de asigurari din Romania?
S.Z.: Suntem dedicati pietei din Romania si ne-am propus sa devenim un jucator important si cunoscut. Ne vom incepe activitatea sub egida Fredom of Services, dar, daca afacerea se va dezvolta conform asteptarilor noastre, nu excludem posibilitatea de a deschide, in viitor, o filiala locala in Romania.
| Publicat pe 16.11.2018 | 3089 vizualizari
Share |