1asig.ro
1asig.ro

Senatorii au adoptat legea RCA: Se va reinfiinta un asigurator de stat si se vor introduce tarife de referinta

5 min. / 1.540 cuvinte
Senatul Romaniei a adoptat, in sedinta de pe 13 septembrie, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule. Actul normativ va merge mai departe catre Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

PROMO


Pe langa forma initiala a proiectului, principalele modificari ale formai adoptate se refera la introducerea unui tarif de referinta care se calculeaza pe baza daunei medii determinate trimestrial si comunicate public de catre ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicule in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre companiile de asigurari din Romania.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, va elabora actul normativ pentru infiintarea unei companii de asigurari cu capital de stat, in domeniul asigurarilor RCA si care sa practice si alte tipuri de asigurari.

Actul normativ mai prevede si ca cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat.

Clasa de bonus-malus poate lua in calcul istoricul soferului, nu numai combinatia sofer-vehicul. Informatiile legate de istoricul soferului sunt aflate in baza CEDAM.

Asiguratorul RCA va prezenta asiguratului aceeasi oferta de asigurare, indiferent de metoda de distributie utilizata si are obligatia sa manifeste transparenta in ceea ce priveste modul de calcul al primei de asigurare.

Despagubirea vatamarilor corporale se poate face atat pe cala amiabila, cat si pe cale judecatoreasca. Pe cale amiabila insa, despagubirile se vor stabili pe baza tabelului de punctel traumatice stabilit de catre Institutul National de Medicina Legala. Valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului minim brut pe tara garantat la data producerii accidentului. In cazul stabilirii despagubirii pe cale judecatoreasca, aceasta se va realiza pe baza probleor cu caracter medico-legal, psihologic si statistic, eliminandu-se din textul legii prevederea privind jurisprudenta din Romania.

Nu in ultimul rand, compensarea directa va putea functiona in mod optional, pe baza acordului dintre asigurat si asigurator.

S-a mentinut, de asemenea, posibilitatea incheierii politei RCA pe perioade de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna.

Celelalte noutati aduse de proiectul de lege RCA sunt disponibile aici

In paralael cu actul normativ adoptat ieri de Senat, Guvernul a lansat spre dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care are, in mare parte, aceleasi prevederi.

10.993 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO