1asig.ro

Sondaj: 90% dintre romani pleaca cel putin intr-o vacanta in timpul anului

Pentru multi dintre romani vacanta este un prilej de a se relaxa si scapa de grijile contidiene, dar si de a descoperi locuri noi sau culturi diferite. Conform unui studiu realizat de Starcom, 9 din 10 romani pleaca in timpul anului cel putin intr-o vacanta, 80% dintre acestia cautand locuri unde sa se relaxeze, 66% sa viziteze obiective turistice si doar 21% se duc in vacante pentru distractie, dans si cluburi alaturi de prieteni.

PROMO


Destinatiile de top preferate in 2018 de romanii care au calatorit in afara tarii au fost Grecia, Bulgaria, Spania si Italia, iar in 2019, dintre cei 13% respondenti care au fost deja plecati in vacanta, cei mai multi au optat pentru destinatii din afara tarii precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie sau Olanda.

Pentru anul 2019 romanii aleg sa-si petreaca vacanta de vara in propria tara, doar 40% dintre cei chestionati spunand ca vor sa viziteze si alte tari, in topul preferintelor fiind Grecia, Bulgaria, Turcia si Spania.

Conform sondajului, romanii se impart in patru mari categorii cand vine vorba de atitudinile lor in ceea ce priveste vacantele: cei care cauta sa-si reincarce bateriile (35%) si care sunt, in general, persoane mature, peste 40 de ani; cei care calatoresc cu familia (29%); exploratorii (11%) - in general, cei sub 30 de ani si cei care opteaza pentru vacante de lux (14%) - persoane cu venituri mari.

Cei care doresc sa-si reincarce bateriile si cei care calatoresc cu familia opteaza in general pentru vacante in timpul verii. Cautatorii de lux si exploratorii sunt cei care isi permit mai mult de doua vacante pe an, in care isi doresc sa se distreze si sa descopere lucruri noi. Ei sunt cei care opteaza in mai mare masura decat celelalte segmente pentru vacante de iarna sau city break-uri.

50% dintre romani prefera sa se cazeze la hotel in vacanta, mai ales cei din segmentul cautatorilor de lux (61%). Mai mult de o treime dintre romani aleg, in general, o pensiune. Studiul realizat de Starcom arata si ca mai mult de jumatate dintre romani pleaca in vacanta folosind masina personala, trenul fiind cea de-a doua optiune (aleasa mai ales de tinerii exploratori), in timp ce calatoriile cu avionul sunt preferate de cei care opteaza pentru vacante de lux.

Cei mai multi dintre romani isi vor lua o saptamana de vacanta in 2019, exceptie facand exploratorii, care au mai mult timp disponibil deoarece sunt preponderent tineri, si cei care calatoresc cu familia, care au nevoie de o perioada mai lunga de relaxare.

Mare parte dintre ei cauta activ cele mai bune oferte fie la agentiile de turism, fie pe site-urile de specialitate (ex. Booking, Trivago). Canalele media sunt doar un prim pas pentru informare, persoanele interesate cautand mai multe informatii pe site-ul agentiei, dupa ce au vazut o reclama la TV, postari online sau panouri stradale.

Pentru 7 din 10 romani vacantele reprezinta un timp petrecut cu familia si sunt o decizie luata in doi.

Studiul a fost realizat la nivel urban, in randul persoanelor cu varsta peste 18 ani. In total, studiul a cuprins 805 interviuri, iar datele au fost culese in perioada 30 aprilie - 9 mai 2019.

377 accesari