1asig.ro

Sondaj: Romanii intentioneaza sa investeasca mai mult in imbunatatirea confortului locativ

5 min. / 1.540 cuvinte
Intentia romanilor de a demara proiecte de imbunatatire a confortului locativ creste de la an la an. Circa 72% dintre ei doresc sa porneasca un asfel de proiect in urmatorii 5 ani in timp ce 32% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, se arata intr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).

PROMO


Printre principalele cauze care conduc la aceasta stare de fapt se numara:
- Invechirea imobilelor
- Rata scazuta de imbunatatiri curente
- Proportia mica de locuinte noi ce nu reuseste sa contracareze trendul invechire a locuintelor existente.

Noul sistem de economisire-creditare (BAUSPAR), care ar putea fi relansat in a doua jumatate a acestui an, reprezinta un sprijin pentru realizarea proiectelor locative. Sistemul a fost blocat aproximativ trei ani si jumatate, iar in martie a.c. au fost aprobate normele de aplicare a legii privind sistemul de economisire-creditare. Astfel, bancile lucreaza la conceperea noilor produse, dupa care acestea trebuie aprobate de BNR.

In ceea ce priveste suma necesara pe care romanii vor sa o investeasca pentru imbunatatirea calitatii locuirii aceasta se ridica la 4.800 EUR in urmatoarele 12 luni. In anul 2017, romanii au cheltuit in medie pentru imbunatatirea confortului locativ circa 2.600 EUR.

Principala sursa de finantare
pentru efectuarea lucrarilor de imbunatatire locativa o reprezinta economiile deja realizate. Apoi urmeaza ca sursa de finantare importanta veniturile curente. Se observa o scadere a intentiei de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel se poate concluziona ca daca romanii economisesc mai mult vor avea incredere mai mare sa se lanseze intr-un proiect de renovare a locuintei in care sta familia lor. Prin urmare educatia financiara este importanta si in ceea ce priveste imbunatatirea confortului locativ.

O solutie pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezinta noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire creditare este data de dobanda fixa la credite, combinatia
economisire-creditare si prima de stat.


Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 in Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental avand la baza noua lege vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:
  • Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);
  • Prima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
  • Justificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.
Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici.

Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trebuie sa trateze primele de la stat pe baza vechii legislatii.

552 accesari