1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Stefan PRIGOREANU: Brokerii sunt pregatiti si acum pentru implementarea IDD, in forma data de CE

Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) aduce schimbari semnificative la nivelul pietei de profil din Uniunea Europeana si, implicit, din Romania.

Directiva a intrat in vigoare la finalul lunii februarie 2016, iar statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, mai au la dispozitie un an pentru transpunerea acestei directive in legislatiile nationale, respectiv pana in februarie 2018.

"In forma data de catre Comisia Europeana, Directiva este foarte bine-venita deoarece obliga la pregatire profesionala nu doar pe intermediari, cum este acum, ci pe toti cei care lucreaza in domeniul distributiei de produse de asigurare, asa cum este si firesc", a declarat, pentru publicatiile XPRIMM, Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB).

Acesta a aratat ca, in Romania, avem deja de peste 4 ani unul dintre cele mai exigente sisteme de pregatire profesionala pentru intermediari, iar singurele modificari cu adevarat importante sunt:

a) Pregatirea continua anuala devine minim 15 ore = 20 credite, si permite acumularea de credite inclusiv prin participarea la sesiuni stiitifice sau anumite evenimente de prestigiu dedicate industriei asigurarilor. "Problema de care ne lovim de peste un an, de cand dialogam cu reprezentantii ASF, este ca pregatirea anuala nu inseamna implicit si examinarea anuala. IDD nu cere examinare anuala, iar cele 2 notiuni sunt complet diferite. De fapt, nu exista nici un motiv pentru cresterea frecventei examinarii, mai ales ca exista sistemul de credite care contabileaza si certifica cumva acumularea sau nu a celor minim 20 credite anual. Sunt si alte argumente, care tin de volumul mare ce cursanti care ar trebui examinati precum si de ratiuni de costuri ale examinarii, care din nefericere inseamna acum peste 70% din costurile de pregatire continua", a precizat Stefan PRIGOREANU.

b) Introducerea dobandirii si verificarii de aptitudini si abilitati, nu doar de cunostinte.

CEO-ul MILLENIUM Insurance Broker considera ca "brokerii sunt pregatiti si acum pentru implementarea IDD in forma data de Comisia Europeana (CE), insa, avand in vedere experienta neproductiva cu Regulamentul de pregatire si Formare profesionala (in discutie de aproape 2 ani), tindem sa credem ca vom avea parte de un 'local touch' care va complica cerintele si implementarea IDD".

"Din fericire, la nivelul grupului de lucru creat (ASF-UNSARR-UNSICAR-APAPR), ne este foarte clar cum ar trebui procedat pentru a implementa IDD intr-o maniera care integreze si sa foloseasca experienta pozitiva din ultimii 4 ani, pe de o parte, si care sa rezolve toate problemele operationale existente, pe de alta parte. Speram doar ca specialistii in Reglementare din ASF sa tina cont de cerintele si propunerile asociatiilor profesionale si patronale", a adaugat Stefan PRIGOREANU.

El a precizat ca "MIB se va conforma tuturor reglementarilor legale in vigoare, fiind constienti ca pregatirea profesionala este foarte importanta, atat pentru succesul profesional cat si pentru satisfacerea nevoilor clientilor nostri. Nu pregatirea profesioala ne ingrijoreaza, ci maniera in care aceeasta ar putea fi introdusa, intr-o forma mai complicata sau mai functionala, impactand nu doar oamenii din MIB, ci chiar zecile de mii de oameni care activeaza in domeniu".

EIOPA - Autoritatea Europeana de Supraveghere si Reglementare in Asigurari si Pensii Ocupationale a publicat, pe 1 februarie a.c., o serie de sfaturi tehnice adresate Comisiei Europene privind posibile Acte Delegate vizand Directiva privind Intermedierea in Asigurari (Insurance Distribution Directive - IDD). Acestea au fost dezvoltate la cererea Comisiei Europene si au fost supuse consultarilor publice. Prin aceste sfaturi tehnice, EIOPA considera ca este de maxima importanta ca interesele consumatorilor sa fie luate in considerare de-a lungul ciclului de viata al produsului, ca platile catre terte parti - precum comisioanele - nu au un impact semnificativ asupra serviciilor oferite consumatorilor, iar ca produsele vandute sa fie potrivite pentru consumatorul individual.

Un material amplu despre efectele IDD asupra pietei de brokeraj o sa fie publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna februarie si pe site-ul acesteia - primm.ro.