1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: Efectele noilor reglementari asupra companiilor cu venituri mai mici de un milion de euro

Companiile cu venituri sub un milion de euro vor anula majoritatea contractelor de munca incheiate cu personalul, in conditiile in care impozitul pe cifra de afaceri este de 1% si salariul minim brut pe economie creste la 1.900 lei, conform unui studiu publicat de Iancu GUDA, Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector la Institutul Bancar Roman (IBR).

Potrivit studiului de impact privind efectul pe care noile reglementari fiscale il vor avea asupra mediului de afaceri, impozitul de 1% aplicat cifrei de afaceri pentru toate companiile cu venituri sub 1 milion euro, precum si majorarea salariului minim la 1.900 lei vor avea un impact direct asupra a 90% dintre companiile active in Romania.

"Firmele cu venituri intre 0-500.000 euro, care inregistreaza zero angajati, vor fi influentate pozitiv, deoarece acestea platesc astazi un impozit de 3% din cifra de afaceri, care urmeaza sa fie redus la 1% prin noile reglementari. 104.097 de firme se regasesc in aceasta situatie. Considerand noile reglementari fiscale propuse, aceste companii vor plati un impozit pe cifra de afaceri de trei ori mai mic, scaderea estimata (bazata pe veniturile inregistrate in anul 2016) fiind de la 342 milioane lei (aferent impozitului actual) la 114 milioane lei (estimarile privind impozitul nou)", potrivit lui Iancu GUDA.

Acesta arata ca firmele cu cel putin un angajat nu vor fi afectate de noua masura, deoarece acestea platesc si in momentul de fata un impozit de 1% pe cifra de afaceri. In aceasta situatie se regasesc 291.937 de firme, care vor inregistra o sarcina fiscala similara celei din anul 2016, singura diferenta fiind in functie de nivelul veniturilor inregistrat in viitor.

Potrivit acestuia, firmele cu venituri intre 500.000 si 1.000.000 de euro platesc in conditiile actuale un impozit de 16% aplicat profitului brut.

Astfel, trecerea la impozitul de 1% pe cifra de afaceri va avea un impact diferentiat in functie de profitabilitatea acestora. Firmele care inregistreaza pierderi vor inregistra costuri fiscale mai mari, deoarece in momentul de fata acestea nu platesc impozit pe profit. Un numar de 2.177 de companii se regasesc in aceasta situatie si vor plati un impozit suplimentar de 68 milioane lei incepand cu anul 2018, a spus Presedintele AAFBR.

Firmele care inregistreaza o margine a profitului brut intre 0% - 6,25% vor inregistra costuri fiscale mai mari, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este inferior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un numar de 8.239 de companii se regasesc in aceasta situatie, acestea inregistrand costuri fiscale in crestere de la 110 milioane lei (aferente activitatii desfasurate in anul 2016) la 260 milioane lei (aferente estimarilor pe acelasi venit si profit brut, dar considerand noul nivel de impozit).

In plus, firmele care inregistreaza o margine a profitului brut peste 6,25% vor inregistra costuri fiscale mai mici, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este superior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un numar total de 9.247 companii se regasesc in aceasta situatie (4.853 inregistrand un profit brut intre 6,25% - 15% si 4.394 un profit brut peste 15%). Aceste companii vor plati un impozit estimat de 292 milioane lei, comparativ cu 915 milioane lei in momentul de fata.

"Astfel, din totalul celor 415.698 companii cu venituri sub 1 milion de euro, aproximativ 70% vor plati un impozit identic cu cel actual, 27% vor inregistra un impozit inferior si doar 3% vor plati un impozit mai mare. Mai exact, impozitul total platit de toate companiile care inregistreaza o cifra de afaceri sub 1 milion euro urmeaza sa scada de la 2,476 miliarde lei (aferent activitatii desfasurate in anul 2016) la 1,845 miliarde lei (conform estimarilor realizate in baza noului impozit), impactul bugetar negativ asupra incasarilor impozitului asupra acestor companii fiind de 631 milioane lei", conform Presedintelui AAFBR.

In schimb, cota unica de impozitare a cifrei de afaceri cu 1% pentru toate companiile care inregistreaza venituri sub pragul de 1 milion euro poate reprezenta o pierdere a motivarii fiscale privind politica de angajare pentru companiile care inregistrau un singur angajat.

Astfel, in baza Codului fiscal valabil in momentul de fata, companiile cu venituri sub 500.000 de euro platesc impozit pe cifra de afaceri in valoare de 1% daca au cel putin un angajat. Exista 112.153 de companii in aceasta situatie, care prefera sa inregistreze un angajat (probabil, de cele mai multe ori, acesta fiind actionarul companiei platit la nivelul salariului minim pe economie), deoarece costurile suplimentare cu cei 112.153 angajati (211 milioane lei estimate la nivelul salariului minim pe economie actual) sunt acoperite de impozitul inferior de 1% comparativ cu 3% daca nu ar avea nici un angajat (optimizarea fiscala fiind de la 481 milioane lei la 160 milioane lei, deci 321 milioane lei taxe mai mici).

"In noul context, in care impozitul pe cifra de afaceri este de 1% pentru toate companiile cu venituri sub 1 milioane euro (indiferent de numarul de angajati) si salariul minim brut pe economie creste la 1.900 lei, probabil aceste companii vor anula majoritatea contractelor de munca cu personalul respectiv", atrage atentia Iancu GUDA.