1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: Nicio tara nu indeplineste obiectivele globale pentru egalitatea intre femei si barbati

Nicio tara din cele analizate inca nu indeplineste obiectivele globale pentru egalitatea intre femei si barbati, obiectiv stabilit de ONU pana in 2030, reiese dintr-un studiu publicat de ONG-ul Equal Measures 2030.

"Cu numai 11 ani inainte de momentul tinta, indicele nostru arata ca niciuna dintre cele 129 de tari studiate nu si-a transformat legile, politicile sau deciziile bugetare publice la scara necesara pentru a atinge egalitatea de gen pana in 2030", a declarat Alison HOLDER, directoarea organizatiei.

In 2015, toate statele membre ONU au adoptat o serie de obiective de dezvoltare durabila pe care sa le atinga pana in 2030, in domenii precum educatia, climatul si egalitatea de gen. Dar noul raport indica faptul ca tarile nu sunt pe calea cea buna pentru a indeplini criteriul de referinta privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, care necesita eliminarea discriminarii si a violentei impotriva femeilor si incetarea practicilor daunatoare, cum ar fi casatoria minorilor.

Aproape 40% din populatia feminina, sau 1,4 miliarde de femei, traieste in tari care au obtinut o nota "foarte slaba" in ceea ce priveste egalitatea de gen, precizeaza ONG-ul.

"Acest raport ar trebui sa fie o alarma. Nu vom atinge Obiectivele de dezvoltare durabila daca 40% dintre fete si femei locuiesc in tari unde nu exista egalitate de gen", a declarat Melinda GATES, copresedinta a Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Folosind date din 129 de tari, sondajul arata ca natiunile bogate, precum Finlanda, Suedia, Norvegia si Olanda, au facut cel mai mare progres, in timp ce tarile sarace sau instabile precum Ciad, Congo, Yemen si Niger sunt cu mult in urma.