1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Sunt romanii mai tematori de consecintele unui dezastru natural?

Doar sondajele de opinie pot confirma daca romanii au devenit mai tematori cu privire la posibilitatea producerii unui risc catastrofal, precum un cutremur, o inundatie sau o alunecare de teren si, pe cale de consecinta, considera ca merita sa incheie o asigurare de locuinta, insa, pentru acest an specialistii din domeniul asigurarilor estimeaza ca politele obligatorii de locuinte (PAD) vor avea o crestere importanta fata de anul trecut, in timp ce politele facultative ar putea inregistra o usoara scadere.

La inceputul acestui an, asigurarile obligatorii au ajuns deja la un nivel record, astfel incat la 31 martie 2014 erau active la nivel national 1.085.078 de asigurari obligatorii de locuinte, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), de 3 ori mai multe fata de luna similara a anului trecut, cand erau active doar 333.860 de polite PAD.

Aceasta evolutie ar putea fi explicata, in primul rand, prin faptul ca asigurarea facultativa nu o mai poate inlocui pe cea obligatorie, ci poate veni in completarea acesteia, acoperind mai multe riscuri, inclusiv cele de incendiu sau furt.

Asigurarea obligatorie (PAD) acopera doar 3 riscuri de dezastre naturale (cutremur, inundatii si alunecari de teren), in limita a maxim 20.000 euro. Cei care vor o acoperire la adevarata valoare a locuintei isi pot face si o asigurare facultativa. Potrivit ultimelor modificari legislative, asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa.

De asemenea, legislatia obliga toti asiguratorii sa emita polite facultative pentru riscuri catastrofale numai pentru valoarea ce depaseste suma asigurata obligatoriu prin polita PAD, care se ridica la 10.000, respectiv 20.000 euro. Practic, politele facultative similare PAD incheiate anterior de alti asiguratori vor fi incheiate de PAID Romania. Toate politele facultative sunt dublate de PAD.

Acest lucru face ca numarul politelor de asigurari obligatorii sa creasca in acest an. Adrian MARIN, CEO al companiei GENERALI Romania, se asteapta ca valoarea primelor subscrise de Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) - societatea care emite politele obligatorii pentru locuinte - sa depaseasca 100 milioane de lei in 2014, fata de 60 milioane lei in 2013. De asemenea, el estimeaza ca numarul politelor PAD ar ajunge la 1,2 - 1,3 milioane la finele lui 2014. In acelasi timp, asigurarile facultative vor avea o usoara scadere fata de anul trecut.

Cutremurul se numara printre temerile romanilor

Un studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), arata, la finele anului trecut, ca cea mai mare temere a majoritatii romanilor este cea de cutremur.

Astfel, 78% dintre persoanele chestionate considerau cutremurul un risc de actualitate, conform sondajului care analizeaza perceptiile din societatea romaneasca privind siguranta nationala si riscurile. Dupa cutremur, romanii se tem de cresterea inflatiei, de revolte si greve, dar si de rapiri.

Cel mai puternic cutremur produs in acest an in Romania a fost de 5 grade pe scara Richter, pe 29 martie, in zona Vrancea. De altfel, zona Vrancea a fost locul in care, in acest an, s-au produs opt cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade.

Anul trecut, pe 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

Evolutii diferite inca din 2013

Chiar si in 2013 asigurarile obligatorii de locuinte au avut o crestere importanta, in timp ce facultativele au stagnat.

PBS-urile pentru asigurarile obligatorii de locuinte s-au majorat in 2013 cu 149%, pana la 60,25 milioane lei (fata de 24,2 milioane lei in 2012), si de 568,85 milioane lei pentru cele facultative, cu 0,5% mai mari decat in 2012 (stagnare).

In privinta numarului de contracte in vigoare pentru asigurarile facultative de locuinte, la data de 31 decembrie 2013, acesta era de 3.370.766, in crestere cu 1,38% fata de 31 decembrie 2012. Totusi, fata de 31 decembrie 2011, numarul de contracte in vigoare pentru asigurari facultative de locuinte este cu 1.021.881 mai mic, respectiv cu 23,26%. La 31 decembrie 2011 erau in vigoare 4.392.647 contracte pentru asigurari facultative de locuinte.

In ceea ce priveste numarul de contracte in vigoare pentru asigurari obligatorii de locuinte (PAID), la data de 31.12.2013 au fost raportate 736.318 contracte.

Asigurarea locuintelor este obligatorie inca din 2010

Toti proprietarii de locuinte din Romania au obligatia de a incheia polite PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremure, alunecari de teren si inundatii), iar cei care nu respecta aceasta prevedere risca sa fie amendati de autoritatile locale cu sume cuprinse intre 100 lei si 500 lei.

Totusi, nu se fac asigurari pentru locuintele cu risc seismic, respectiv cladirile cu bulina rosie.

Fondul locativ national numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte.