1asig.ro

Sute de case inundate si zeci de persoane evacuate din cauza vremii nefavorabile

Din cauza ploilor abundente, care au provocat scurgeri de pe versanti, viituri rapide si cresteri ale debitelor pe anumite cursuri de apa, de miercuri dimineata si pana joi dimineata au fost afectate 26 de localitati din judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Mures si Timis.

PROMO


Au fost inundate 115 case, 56 de beciuri, 372 de curti si alte 9 obiective economice sau institutii, a transmis purtatorul de cuvant al MAI, comisar sef de politie Monica DAJBOG, care a sustinut o declaratie de presa pe tema interventiilor efectivelor Ministerului Afacerilor Interne in contextul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile.

In acelasi interval de timp, din cauza apei acumulate pe carosabil si a aluviunilor au fost afectate temporar 4 drumuri nationale (DN17C si DN 17D din Bistrita Nasaud si DN 15 si DN 15A din Mures), precum si doua drumuri judetene (DJ188 din Maramures si DJ 572 din TM).

Trei trenuri de calatori - 4485 Ilva Mica - Dej, 1831 Galati - Cluj, si 406 Brasov - Budapesta au fost oprite in gari din cauza aluviunilor depuse pe calea ferata sau a spalarii terasamentului.

"Ca urmare a avertizarilor de ploi abundente si inundatii din ultimele 24 de ore, inclusiv de cod portocaliu si rosu, inspectoratele pentru situatii de urgenta, cu sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au intervenit imediat in sprijinul comunitatilor afectate. Inca de la emiterea atentionarilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase au fost pregatiti de interventie peste 5.000 de pompieri, jandarmi si politisti. Cele mai multe interventii au avut loc in judetele Timis, Bistrita-Nasaud, Maramures si Mures, in ultimele trei judete fiind necesara activarea grupelor operative de la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta", a spus Monica DAJBOG.

Una dintre cele mai dificile interventii a fost cea din localitatea Domnesti din Bistrita-Nasaud unde patru persoane erau blocate in casa din cauza apei care depasea un metru jumatate. De asemenea, pompierii au actionat pentru evacuarea preventiva a 32 de persoane din mai multe localitati, tot din Bistrita-Nasaud. Dupa trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut intoarce in siguranta la casele lor.

Pentru avertizarea populatiei, astfel incat sa isi ia masuri de auto-protectie, s-au trimis sase mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu au fost inregistrate situatii care sa nu poata fi gestionate de pompierii-salvatori sau de autoritatile locale.

Joi, la pranz, pompierii mai actionau pentru evacuarea apei si indepartarea aluviunilor din mai multe gospodarii.

Meteorologii au anuntat, joi dimineata, prelungirea pana duminica 19 mai, ora 10, a informarii meteorologice care vizeaza manifestari de instabilitate atmosferica in cea mai mare parte a tarii, iar local si temporar averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat grindina.

In tara noastra, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In urma inundatiilor, PAID Romania a achitat, in 2018, daune in valoare de 1,6 milioane de lei (din totalul de 3,33 milioane de lei).

In Romania, inundatiile reprezinta un risc crescut, anual sute de locuinte fiind afectate. Conform IGSU, numarul interventiilor la inundatii s-a triplat in 2018 fata de 2017, ajungand la 5.022 de cazuri. In acelasi timp, la nivelul intregii tari, 2.444 de locuinte au fost afectate de inundatii, de peste 6 ori mai multe ca in 2017, cand fusesera afectate 391 de locuinte.

De asemenea, proprietarii locuintelor ale caror acoperisuri au fost avariate pot fi despagubiti in baza unei asigurari facultative.

323 accesari