1asig.ro

Swiss Re: Dezvoltarea socio-economica si efectele schimbarilor climatice vor genera cresterea pierderilor provocate de fenomenele meteo severe

5 min. / 1.540 cuvinte
"Natural Catastrophes in times of economic accumulation and climate change", cel mai recent raport al Swiss Re, subliniaza ca incalzirea globala va conduce la cresterea intensitatii si severitatii fenomenelor meteo severe, dar si la o mai mare incertitudine in evaluarea acestora. Pierderile economice si pierderile asigurate rezultate in urma unor astfel de evenimente vor creste, in anii urmatori, iar acest lucru prezinta o amenintare majora la adresa rezilientei globale, noteaza Swiss Re.

PROMO


In 2019, la nivel global, pierderile economice generate de dezastrele naturale si dezastrele provocate de oameni au fost de 146 de miliarde de dolari, mai mici decat in 2018 (176 de miliarde de dolari), dar mai mici si decat media ultimilor 10 ani (212 miliarde de dolari).

Industria globala de asigurari a acoperit, anul trecut, pierderi de 60 de miliarde de dolari, comparativ cu cele 93 de miliarde de dolari din 2018, dar si cu media ultimilor 10 ani, 75 de miliarde de dolari.

Desi fenomenele meteo severe au reprezentat in continuare principala cauza a pierderilor globale de anul trecut - acestea fiind amplificate de factori precum evolutiile socio-economice din zonele afectate, dar si de efectele schimbarilor climatice -, scaderea nivelului pierderilor din 2019, comparativ cu 2018 si media ultimilor 10 ani, a fost determinata, in principal, de faptul ca SUA nu s-au mai confruntat cu uragane atat de puternice si costisitoare.

"Dezvoltarea economica, concentratia crescuta a populatiei in centrele urbane si schimbarile climatice vor continua sa creasca pierderile generate de fenomenele meteo. Industria noastra poate juca un rol cheie, prin parteneriate cu guvernele si clientii, pentru a dezvolta solutii scalabile, care sa sustina tranzitia catre o lume cu emisii reduse de carbon, gestionand riscurile asociate proiectelor de energie regenerabila si facand ca acestea sa fie mai atractive pentru investitorii sprijiniti de reasigurare/transfer de risc", explica Edouard SCHMID, Chairman, Swiss Re Institute & Group Chief Underwriting Officer, Swiss Re.

Din totalul pierderilor economice de anul trecut, 137 de miliarde de dolari au fost generate de dezastrele naturale, dezastrele provocate de om generand pierderi de 9 miliarde de dolari. Din cele 60 de miliarde de dolari in pierderi asigurate, catastrofele naturale au reprezentat 52 de miliarde de dolari. Cele mai mari pierderi cu care s-a confruntat industria, in 2019, au fost inregistrate in zone dezvoltate si dens populate din Japonia: taifunurile Faxai si Hagibis, cu pierderi cumulate de 15 miliarde de dolari.

Tendintele socio-economice mascheaza impactul schimbarilor climatice intr-un peisaj dinamic de risc

Dezvoltarea economica si raspandirea populatiei sunt factori care genereaza modificari majore in modul in care sunt utilizate terenurile, iar acestea au ca rezultate defrisarea, constructii in zone inundabile, precum si in zone salbatic-urbane. O alta variabila este reprezentata de infrastructura de atenuare a riscurilor - de exemplu, sistemele de aparare impotriva inundatiilor. Toate acestea influenteaza amploarea pierderilor pe care le genereaza dezastrele naturale si fenomenele meteo severe.

Cel mai recent raport realizat de Swiss Re mai noteaza ca modul in care cresterea temperaturilor schimba riscul de catastrofe naturale nu este pe deplin inteles, iar colectarea dovezilor care sa confirme impactul schimbarilor climatice ar putea dura zeci de ani. In tot acest timp, trebuie luate masuri tangibile imediate, pentru ca sistemele climatice sa nu atinga puncta de basculare ireversibile. Acest lucru ar putea pune in pericol asigurabilitatea.

"E dificil sa cuantificam efectele exacte pe care cresterea temperaturilor le imprima asupra catastrofelor climatice, dar schimbarile climatice reprezinta o amenintare care necesita actiuni imediate, prin prisma efectelor grave asupra vietii umane si a economiei globale", sustine Jerome Jean HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re.

Efectele schimbarilor climatice sunt deja evidente si includ cresterea nivelului marilor, episoade mai lungi si mai frecvente de temperaturi extreme, precum si modele neregulate de precipitatii. Potrivit Swiss Re, cresterea temperaturilor va creste si frecventa evenimentelor meteorologice extreme. Efectele daunatoare se manifesta, in special, la nivelul pericolelor secundare, asa cum s-a observat in ultimii trei ani. In 2019, in special, taifunul Hagibis, ciclonul Idai si ploile musonice din sud-estul Asiei au generat inundatii severe si au provocat pierderi economice si umanitare uriase. De asemenea, Australia s-a confruntat cu cele mai severe incendii de vegetatie din istorie, tot in baza cresterii temperaturilor.

Riscurile meteorologice raman asigurabile

Swiss Re subliniaza ca riscurile meteorologice, care necesita masuri de adaptare, raman asigurabile, iar asiguratorii trebuie sa se adapteze la un peisaj dinamic de risc, monitorizand si incorporand in modelarea riscurilor evolutiile socio-economice, cele mai recente cercetari stiintifice asupra schimbarilor climatice si masurile luate la nivel local pentru atenuarea riscurilor. Multe dintre modelele actuale de catastrofe sunt comparate cu datele privind pierderile istorice, care nu reflecta nivelul actual de urbanizare si, implicit, nu tin cont pe deplin de expunerile actuale, tot mai mari, de schimbarile socio-economice si de schimbarile climatice.

"Pentru a mentine modelul de transfer al riscului de asigurare ca un instrument solid, pentru stimularea rezilientei, asiguratorii trebuie sa se adapteze inainte de evenimente, nu dupa producerea acestora. In acest sens, asiguratorii trebuie sa fie atenti la datele privind pierderile istorice, pentru a intelege starea actuala a mediului socio-economic si a climei si pentru a nu ajunge la o evaluare denaturata a riscului", puncteaza Martin BERTOGG - Head of Catastrophe Perils, Swiss Re.

Taifunul Hagibis este un studiu de caz, arata Swiss Re. Japonia a avut mereu o expunere ridicata la riscul de taifun. Investitiile uriase in sistemele de aparare impotriva inundatiilor care au fost realizate in urma evenimentelor devastatoare din 1950-1960 i-au determinat pe asiguratori sa creada ca riscul de inundatii a fost in mare parte atenuat in Japonia. Cu toate acestea, cea mai mare parte a pierderilor de 8 miliarde de dolari provocate de Hagibis a fost generata de inundatii. Pe fondul dezvoltarii urbane de la mijlocul secolului XX, Tokyo nu a fost pregatit pentru nivelul de daune fizice pe care le-a suferit.

"Desi sistemele de aparare impotriva inundatiilor au prevenit pagube majore in unele zone din Tokyo, cel putin 55 de brese au demonstrat ca riscul de inundatii este doar partial atenuat. Sistemele de aparare impotriva inundatiilor au atenuat impactul, dar nu in totalitate", mai arata Martin BERTOGG.

239 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO