1asig.ro
1asig.ro

Tinerii, de doua ori mai afectati de problemele financiare generate de pandemia COVID-19

5 min. / 1.540 cuvinte
Probabilitatea ca tinerii sa fie afectati de problemele financiare generate de pandemia COVID-19 este de doua ori mai mare decat in cazul varstnicilor, arata un studiu realizat in Marea Britanie de catre Institutul National de Statistica (ONS - the Official for National Statistics).

PROMO


Potrivit ONS, 30% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16-29 de ani vor raporta, cel mai probabil, ca pandemia a avut un impact financiar major, comparativ cu doar 13% dintre britanicii trecuti de 60 de ani.

Studiul realizat de catre the Official for National Statistics subliniaza ca, in randul tinerilor care se tem ca pandemia COVID-19 va avea un impact financiar major, cele mai comune doua temeri sunt: pierderea venitului (84%) si, respectiv, imposibilitatea de a economisi (38%). Dawn SNAPE - Assistant Director of Sustainability & Inequality Division, ONS -, spune ca tinerii sunt "in general, mai optimisti cu privire la masurile de carantina", peste jumatate dintre ei asteptandu-se ca viata sa revina la normal in sase luni.

Pierderea veniturilor si imposibilitatea de a economisi sunt doar doua dintre temerile financiare cu care se confrunta, in aceasta perioada, tinerii din Marea Britanie, si nu numai. Rachael GRIFFIN - Tax & Financial Planning Expert, Quilter (companie specializata in domeniul serviciilor financiare) -, spune ca 1 din 3 tineri se confrunta cu probleme financiare pe fondul pandemiei si, mai mult decat atat, tot mai mult tineri sunt extrem de ingrijorati cu privire la cariera profesionala.

"Daca abia au intrat pe piata muncii, este evident ca se confrunta cu un mediu dificil in incercarea de a-si gasi primul loc de munca. Cei care sunt deja pe piata muncii se tem ca au prea putina experienta pentru ca CV-ul sa le ofere increderea necesara ca isi vor gasi un nou loc de munca. Altfel spus, cei mai multi tineri sunt cu adevarat ingrijorati de posibilitatea de a-si pierde veniturile", arata Rachael GRIFFIN - Tax & Financial Planning Expert, Quilter.

Cel mai probabil, subliniaza Rachael GRIFFIN, tinerii au prea putine resurse la care sa apeleze in cazul in care se confrunta cu probleme financiare, in timp ce varstnicii se pot baza, cel mai probabil, pe anumite economii si bunuri, care sa-i ajute sa depaseasca o eventuala perioada in care isi pierd veniturile. "Este, din punct de vedere financiar, o perioada foarte dificila pentru toata lumea, dar mai ales pentru adultii tineri", puncteaza reprezentantul Quilter.

"Din motive evidente, e mai putin probabil ca tinerii sa fi avut oportunitatea sa economiseasca pana in prezent. In plus, este posibil ca acestia sa aiba de acoperit imprumuturi substantiale, daca, de exemplu, si-au cumparat recent o locuinta. Cel mai important lucru pe care il pot face in aceste momente, pentru a-si oferi un sentiment de siguranta financiara, este sa se asigure ca economisesc pentru zile mai putin bune. Statisticile oferite de catre the Money & Pension Service arata, insa, ca aproximativ 11 milioane de persoane au economii de cel mult 100 de dolari. Asta e o suma care nu te poate ajuta daca te confrunti cu pierderea veniturilor. In consecinta, e posibil ca oamenii sa ajunga sa se imprumute pentru a acoperi costurile traiului zilnic si aici apar adevaratele probleme", mai spune Rachael GRIFFIN - Tax & Financial Planning Expert, Quilter.

Pe de alta parte, acelasi studiu mai arata ca, pe langa problemele financiare, 42% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16-29 de ani ar putea raporta ca pandemia COVID-19 a avut un impact negativ si asupra sanatatii psihice, nu numai asupra finantelor. "Desi sunt mai optimisti, e mai probabil ca tinerii sa spuna ca, in timpul carantinei, se simt plictisiti sau singuri, 42% dintre tineri raportand ca pandemia COVID-19 le-a inrautatit sanatatea psihica", concluzioneaza Dawn SNAPE.

218 accesari