1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Toate societatile, obligate sa detina asigurare de raspundere profesionala

Companiile ar putea fi obligate sa incheie anual o asigurare de raspundere profesionala care sa acopere cel putin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolventa, potrivit Proiectului de lege privind registrul comertului, aflat in dezbatere publica la Ministerul Justitiei, elaborat de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

"Societatile sunt obligate sa incheie anual asigurare de raspundere profesionala care sa acopere cel putin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolventa, dizolvare, lichidare si radiere judiciara", se prevede la articolul 73, alin. (3), din proiectul de lege.

"Asigurarea anuala incheiata se depune la oficiul Registrului Comertului, in vederea inregistrarii", se mai spune in document, aceasta institutie avand puterea sa pronunte dizolvarea companiilor.

Insa, in document NU se mentioneaza si limita minima de raspundere sau o diferentiere pe activitate, marimea societatilor sau alte criterii.

In prezent, in piata exista asigurarea de raspundere profesionala destinata persoanelor juridice si persoanelor fizice autorizate pentru practicarea unor profesii specifice, precum medici, avocati, notari, arhitecti si ingineri, experti contabili etc.

Totodata, in proiect (la articolul 237) se mai prevede ca remunerarea lichidatorului, dar si taxele, tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru si altele asemenea, se deconteaza din asigurarea detinuta de compania care intra in lichidare.

Descarca de aici Proiect de Lege si Expunerea de motive.

Observatiile si propunerile privind proiectul mentionat pot fi transmise, in scris, pe adresa Oficiului National al Registrului Comertului, Bulevardul Unirii nr.74, bl. J3b, Sector 3, Bucuresti, sau pe fax, la numarul 021 316 08 03, ori la urmatoarele adrese de e-mail: valentina.burdescu@onrc.ro, cerasela.branescu@onrc.ro, juridic@onrc.ro.

Legea nu se aplica momentan, ci doar dupa ce va fi adoptata de Parlament si publicata in Monitorul Oficial.