1asig.ro

UE vrea sa interzica, pe o perioada de 5 ani, tehnologiile de recunoastere faciala in locurile publice

5 min. / 1.540 cuvinte
Uniunea Europeana vrea sa interzica tehnologiile de recunoastere faciala in locurile publice pentru o perioada de 5 ani, incercand astfel sa gaseasca solutiile necesare pentru prevenirea abuzurilor. Acest plan vine pe fondul unei dezbateri globale cu privire la sistemele de Inteligenta Artificiala pe care le folosesc autoritati din tot mai multe tari.

PROMO


Comisia Europeana sustine ca trebuie introduse reguli mai dure pentru a consolida reglementarile existente care protejeaza confidentialitatea si dreptul la informatii al europenilor.

"Bazandu-ne pe o legislatie deja existenta, viitorul cadru de reglementare ar putea face un pas inainte si ar putea include o interdictie limitata ca timp in utilizarea tehnologiilor de recunoastere faciala in spatiile publice", sustine UE. In timpul acestei interdictii, care poate fi aplicata pentru o perioada de 3-5 ani, "ar putea fi identificata si dezvoltata o metodologie solida pentru evaluarea impactului acestei tehnologii, dar si posibile masuri de gestionare a riscurilor", mai arata documentul UE consultat de Reuters.

Exceptii ar putea fi facute pentru proiectele de securitate si cercetare-dezvoltare. Documentul mai arata ca UE vrea sa impuna obligatii atat pentru dezvoltatori, cat si pentru utilizatori, dar si sa solicite tarilor membre UE sa desemneze autoritati responsabile in acest sens. Inainte de a lua o decizie finala, UE va solicita feedback. Recent, guvernul SUA a anuntat linii directoare de reglementare a acestui aspect si a cerut Europei sa evite abordarile agresive, mai arata sursa citata.

Intre timp, China a implementat tehnologii de recunoastere faciala in farmaciile din Shanghai, pentru a supraveghea oamenii care cumpara anumite medicamente. Astfel, cei care cumpara medicamente care contin si substante psihotrope sunt obligati sa isi scaneze fata pentru a fi identificati. Autoritatile vor ca acest process sa previna potentialele abuzuri din partea celor care vor sa foloseasca anumite substante si medicamente pentru a produce droguri.

Anul trecut, China folosea Inteligenta Artificiala si tehnologiile de recunoastere faciala alaturi de reteaua vasta de camera de supraveghere pentru a identifica persoanele in varsta, in conditiile in care, potrivit autoritatilor, 500.000 de batrani se ratacesc in fiecare an, aproximativ 72% dintre acestia confruntandu-se cu probleme mentale, fiind necesare eforturi sustinute din partea politistilor pentru identificarea lor si pentru a duce inapoi acasa batranii rataciti pe strazile din China.

231 accesari
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO