1asig.ro

UNIQA Group: Nu este cazul sa va temeti de zilele de vineri 13!

5 min. / 1.540 cuvinte
UNIQA Group si-a mobilizat o echipa dedicata demontarii superstitiilor legate de zilele de vineri 13. Statisticile culese de "distrugatorii de mituri" din portofoliul de daune al grupului austriac arata ca in zilele de miercuri 13 este mult mai periculos sa iesi din casa decat in zilele de vineri 13.

PROMO


Din totalul accidentelor auto si daunelor produse locuintelor in zilele de 13 ale lunii, zilele de vineri 13 au o pondere de 16,4%. Cea mai mare pondere in totalul acestor accidente, produse in zilele cu numarul 13, au loc in zilele de miercuri ale saptamanii (21,5%). Duminica 13 se arata a fi cea mai sigura zi cu numar 13, din punct de vedere statistic cel putin, accidentele produse in aceasta zi reprezentand doar 5,9% din totalul zilelor cu numar "ghinionist".

La capatul celor doua extreme se afla zilele de 31 ale lunii - din cauza ca doar 7 din 12 luni calendaristice numara un total de 31 de zile -, care au cea mai mica pondere (1,1%) in portofoliul de daune al grupului, analizat pe zile calendaristice, si zilele de 1 (intai) ale lunii, care au cea mai mare frecventa de aparitie a daunelor - nu din cauza ca este o zi "blestemata", ci pentru ca, din comoditate, clientii completeaza cererile de despagubire cu prima zi a lunii in care s-a intamplat evenimentul asigurat.

Analiza celor de la UNIQA ne arata ca, separate pe fiecare zi a saptamanii in parte, cele mai multe accidente auto se intampla in zilele de luni (18,2% din totalul accidentelor auto). Zilele de vineri sunt de asemenea periculoase daca te afli la volan, ocupand o pondere de 16,2% in totalul accidentelor auto. Zilele de duminica se arata a fi cele mai sigure, cu o pondere de 8,1%.

In ceea ce priveste daunele la locuinta, analizate pe fiecare zi a saptamanii in parte, diferentele dintre zile nu sunt la fel de mari ca in cazul celor auto. Zilele de luni raman in continuare cele mai ghinioniste pentru proprietari de imobile, ocupand o pondere de 16,4% din totalul daunelor pe segmentul asigurarilor de locuinte, zilele de vineri au o pondere de 14,7%, iar zilele de duminica o pondere de 13,8%.

UNIQA isi incheie articolul intr-o nota amuzanta, cu o scurta anecdota legata de una din cele mai ciudate daune pe care a investigat-o:
  • Unul dintre clientii companiei a vrut sa gateasca un pastrav, pe care l-a aruncat viu intr-o oala cu apa, pe care a lasat-o nesupravegheata in chiuveta, parasindu-si apartamentul. Pastravul, care probabil ca nu a vrut sa isi dea sfarsitul intr-o asa maniera, a sarit eroic din oala in care a fost aruncat de bucatar, a ridicat manerul robinetului de la chiuveta in incercarea sa de a se salva si, spre norocul sau si ghinionul proprietarului, apartamentul s-a inundat la scurt timp in totalitate, din cauza robinetului pe care tocmai pastravul l-a pornit in timpul saltului. "Totusi, toata povestea aceasta nu s-a intamplat intr-o zi de 13 cu ghinion, ci intr-o zi de miercuri 18!"
477 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO