1asig.ro

UNIQA achizitioneaza subsidiarele AXA din Polonia, Cehia si Slovacia si, astfel, se extinde in ECE

5 min. / 1.540 cuvinte
5 milioane de clienti, 2.100 de angajati si prime de 800 de milioane de euro - acestea sunt pietrele de temelie ale companiilor grupului francez AXA din Polonia, Cehia si Slovacia, pe care, sub rezerva aprobarii legale, le obtine UNIQA, informeaza un comunicat al companiei. Obiectivele achizitiei sunt companiile de asigurari de viata si non-life, firmele de investitii, fondurile de pensii si companiile de servicii ale grupului AXA din cele trei tari mentionate. Pretul de achizitie: aproximativ 1 miliard de dolari.

PROMO


"Cunoastem de mult timp companiile AXA, se potrivesc excelent cu strategia noastra pe termen lung, iar focusul puternic pe profitabilitatea afacerilor retail si mixul de produse echilibrate completeaza afacerile noastre existente si ne ajuta sa fim numarul 5 in Europa Centrala si de Est, regiune in continua crestere", sustine Andreas BRANDSTETTER - CEO, UNIQA.

De pe pozitia a saptea la nivelul Europei Centrale si de Est, UNIQA are, in prezent, o retea comprehensiva in 15 piete, oferind o gama larga de solutii de asigurare pentru 6,8 milioane de clienti de pe segmentele privat si corporate.

UNIQA are aproximativ 20 de ani de experienta pe pietele din Polonia, Cehia si Slovacia. In 2011, atunci cand a fost dezvaluit programul strategic UNIQA 2.0, care se va desfasura pana la mijlocul anului in curs, compania definea tarile din Europa Centrala si de Est drept a doua piata de baza, dupa Austria. Grupul opereaza sub brandul UNIQA in toate tarile, mai putin Rusia.

Economiile din Polonia, Cehia si Slovacia, mai arata sursa citata, au inregistrat performante bune in ultimii ani. Cu rate medii de crestere de 3% in ultimul deceniu, Produsul Intern Brut al acestor tari il depaseste pe cel al Austriei (1,6%).

"Analizele noastre arata ca, pe termen lung, aceasta crestere va continua si va ramane semnificativ mai mare decat cea a Austriei. Prin urmare, aceste achizitii reprezinta o investitie intr-o crestere sustenabila si continua", mai spune Andreas BRANDSTETTER.

Industria de asigurari din Austria va creste, in 2021, cu 1,5%, insa, potrivit prognozelor, asteptarile sunt mai mari pentru Polonia (6,2%), Cehia (6,8%) si, respectiv, Slovacia (2,7%).

In momentul de fata, UNIQA este a 10-a cea mai mare companie de pe piata din Polonia, cu 1,5 milioane de clienti, a 6-a cea mai mare din Cehia, cu 800.000 de clienti, si a 4-a in Slovacia, cu 500.000 de clienti. Achizitia subsidiarelor AXA va aduce companiei 3,2 milioane de clienti in Polonia, 800.000 in Cehia si alti 750.000 in Slovacia si, astfel, UNIQA va ajunge a cincea cea mai mare companie din Polonia si Cehia si a patra in Slovacia.

"Ne vom imbunatati, cu siguranta, pozitia in fiecare dintre aceste piete. AXA ni se potriveste perfect, iar companiile sunt administrate excelent si au o pozitie puternica in piata. Aceasta tranzactie ne va aduce noi clienti pe segmentele corporate si privat in trei piete unde deja suntem extrem de profitabili", a mai punctat Andreas BRANDSTETTER - CEO, UNIQA.

Operatiunile AXA pe cele trei piete mentionate sunt, mai degraba, modeste. In 2018, AXA avea o cota de 4,78% pe piata de asigurari non-life din Polonia si o cota de 3,29% pe segmentul de asigurari de viata, cu prime brute subscrise in valoare totala de aproximativ 620 de milioane de euro. In Cehia, AXA controla aproximativ 1,5% din piata non-life si 2,37% din piata de asigurari de viata, cu prime brute subscrise in valoare de aproximativ 90 de milioane de euro.

246 accesari
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO