1asig.ro

UNSAR: Apel la responsabilitate in comunicarea publica

5 min. / 1.540 cuvinte

In contextul declaratiilor si opiniilor exprimate in ultimele zile in spatiul public referitoare la piata asigurarilor, UNSAR - asociatie care reuneste 20 de companii de asigurari generale, de viata si compozite - a transmis o serie de precizari.

PROMO

Astfel, precizarile UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - sunt:

  • UNSAR a luat nota de aceste declaratii si opinii referitoare la piata de asigurari si face apel la responsabilitate in comunicarea publica. Precizam ca UNSAR nu detine atributii in ceea ce priveste supravegherea companiilor de asigurari, fie ele sau nu membre ale asociatiei.
  • Orice informatie distorsionata sau incompleta prezentata in spatiul public despre piata asigurarilor poate afecta increderea clientilor in mod nejustificat, avand in vedere faptul ca vizeaza o industrie care gestioneaza circa 15 milioane de contracte de asigurare si plateste despagubiri de peste 2,9 milioane de euro in fiecare zi calendaristica (2018). Dincolo de perceptiile existente, industria aduce importante beneficii societatii si reprezinta un punct real de sprijin pentru cei care au nevoie, iar generalizari care limiteaza rolul si importanta pietei la un singur tip de asigurare, cel RCA, sunt cel putin inadecvate. In plus, in industria de asigurari din Romania lucreaza aproximativ 8.500 de angajati directi si peste 30.000 de colaboratori, ajutand familii si afaceri aflate in situatii dificile dupa producerea unui risc asigurat.
  • Subliniem ca industria de asigurari din Romania este guvernata de un cadru de reglementare care trebuie sa se alinieze in totalitate normelor europene. Respectarea atributiilor de catre fiecare institutie publica, organizatie profesionala, stabilitatea pietei, identificarea eventualelor derapaje punctuale si corectarea controlata a acestora sunt esentiale pentru buna functionare a industriei de asigurari.
  • Din datele oficiale transmise de catre autoritatile relevante, toti indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai companiilor membre UNSAR respecta cadrul legal in vigoare.
  • UNSAR este o organizatie neguvernamentala care reuneste 20 de companii de asigurari, cu scopul de a sustine dezvoltarea pietei asigurarilor si de a se implica in aspectele de interes strategic pentru aceasta piata. Printre prioritatile noastre se numara cresterea nivelului de educatie financiara a populatiei si promovarea unei conduite etice in relatiile cu clientii.

Joi, printr-un comunicat transmis presei, ASSAI si-a exprimat ingrijorarea cu privire la stabilitatea financiara a societatii CITY Insurance, calculand o serie de date privind activitatea asiguratorului, din care reiese, printre altele, ca CITY detine 55% din piata RCA.

Toate aceste mesaje vin dupa ce, luni, 26 august, grupul de firme AutoCar, format din trei firme care administreaza unitati service, a anuntat ca a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiara cu privire la cererea de faliment a societatii de asigurari CITY Insurance si a inaintat instantelor de judecata solicitarea privind cea mai mare firma de asigurari din Romania, in conditiile in care asiguratorul are datorii restante de peste un milion de lei catre grupul AutoCar.

In acest caz, reprezentantii ASF au mentionat ca: "Autoritatea de Supraveghere Financiara supravegheaza indeaproape societatile de asigurare autorizate. In cazul in care sunt constatate disfunctionalitati in ceea ce priveste activitatea acestora sau respectarea cerintelor de capital, ASF dispune masurile prevazute de legislatia in vigoare, cum de altfel a si facut recent. Compania CITY Insurance este stabila din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate".

Dupa articolele aparute in presa privind solicitarea falimentului, CITY Insurance a transmis, miercuri - 28 august a.c., un comunicat in care reia punctul de vedere al ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si publica o serie de rezultate din primele 7 luni ale acestui an, fara a mentiona si indicatorii de solvabilitate din perioada analizata.

Recent, ASF a sanctionat Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance cu avertisment scris si stabilirea obligatiei de a transmite un plan de masuri pentru remedierea situatiilor inregistrate.

Compania CITY Insurance nu este membra UNSAR.

1.169 accesari