1asig.ro
1asig.ro

Una din patru companii din UE detine o asigurare cyber. Care este situatia in Romania?

5 min. / 1.540 cuvinte
Una din patru companii (24% din totalul companiilor cu cel putin 10 angajati) din Uniunea Europeana are o asigurare privind riscurile de securitate cibernetica, precizeaza Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene. In Romania, conform aceluiasi raport, doar 5% dintre companiile care au mai mult de 10 angajati detin o astfel de polita.

PROMO


De altfel, una din opt companii (12%) a avut cel putin odata probleme din cauza incidentelor de securitate cibernetica in 2018.

Desi procentul de 5% inregistrat de Romania este unul mic, comparativ cu Danemarca, unde 56% dintre companiile cu peste 10 angajati detin o polita de asigurare cyber, cu toate acestea, exista si tari precum Lituania, Ungaria sau Slovenia, unde doar 4% dintre companiile analizate detin o asigurare impotriva riscurilor cibernetice, urmate de Bulgaria, clasata pe ultimul loc in randul statelor europene, cu doar 3% dintre companii asigurare.

In 2019, 93% dintre companiile cu cel putin 10 angajati au folosit cel putin o metoda de prevenire a atacurilor cibernetice, control sau procedura, astfel incat sa asigure integritatea, autenticitatea, disponibilitatea si confidentialitatea datelor si a sistemelor informatice.

Conform Eurostat, una din trei intreprinderi (34%) a raportat ca are documentele privind masurile, practicile sau procedurile privind securitatea cibernetica si 62% dintre companii spun ca si-au instruit angajatii cu privire la securitatea IT.Potrivit Eurostat, aproape toate firmele mari au utilizat cel putin o masura de securitate IT&C (99% din companiile care angajeaza 250 de persoane sau mai mult), in timp ce aceasta pondere a fost putin mai mica pentru cele mijlocii (97% din intreprinderile care au intre 50 si 249 de persoane) si cele mici (92% dintre firmele cu 10-49 persoane).

"Se observa o raspandire mai larga in randul firmelor pentru documentele privind masurile, practicile sau procedurile privind securitatea IT&C, de la 76% la mari, la 54% pentru intreprinderi mijlocii si 30% cele mici. O alta tendinta observata este aceea ca marea majoritate (91%) a companiilor mari si-au facut in 2019 angajatii sa fie constienti de obligatiile lor in ceea ce priveste securitatea cibernetica, iar in randul companiilor mijlocii procentul este de 78%, iar a celor mici de doar 58%", se mentioneaza in raport.

Cu toate acestea, mentioneaza sursa citata, in general, companiile mari au avut mai multe probabilitati de a se confrunta cu probleme cauzate de incidentele de securitate cibernetica, astfel ca, aproape un sfert (23%) spun ca au intampinat cel putin o data probleme din cauza unor astfel de incidente in 2018, comparativ cu una din sase intreprinderi medii (17%) si una din zece intreprinderi mici (11%). In 2019, 40% din intreprinderile mari, 33% din intreprinderile mijlocii si 22% din intreprinderile mici au declarat ca sunt asigurate impotriva incidentelor de securitate TI&C.

2 din 3 companii si-au facut angajatii sa constientizeze pericolele atacurilor cyber

In 2019, aproape doua treimi din intreprinderi (62%) si-au facut angajatii constienti de obligatiile lor in ceea ce priveste securitatea TI&C, precum si despre pericolele atacurilor cibernetice prin cursuri de pregatire voluntara sau informatii disponibile intern, de exemplu pe intranet - platforma comuna folosita de 44% din companii, urmata de cursuri de pregatire obligatorie sau vizionare de materiale obligatorii (24%).

Rezultatele studiului prezentate de Eurostat fac parte dintr-un unui sondaj realizat in 2019 privind utilizarea TIC (tehnologiile informatiei si comunicatiilor) si comertul electronic in intreprinderi.

804 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO