1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Campania de educatie financiara "Traieste Viitorul" a fost lansata de APPA si METROPOLITAN Life

[video|14058]APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor lanseaza campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!", sustinuta de METROPOLITAN Life, prin care romanii afla cum sa isi protejeze financiar prezentul si viitorul, fiind cel mai mare demers de acest tip dezvoltat de Asociatie.

Scopul campaniei este de informare si educare privind resursele si instrumentele de economisire puse la dispozitia romanilor pentru pastrarea aceluiasi standard de viata la momentul retragerii acestora din activitate si in cazul intamplarii unor situatii neprevazute precum accident sau imbolnavire. Concret, "Traieste Viitorul!" este, in principal, despre importanta deciziilor financiare luate astazi pentru viitor.

Aceasta initiativa este lansata in contextul in care imbatranirea populatiei este un factor ingrijorator pentru viitorul financiar al romanilor activi astazi, iar veniturile consumatorilor sunt semnificativ afectate de evenimente majore atunci cand ele intervin.

Aceste informatii sunt evidentiate de un studiu realizat de KPMG la solicitarea APPA, care ilustreaza nevoia de crestere a nivelului de educatie financiara in Romania.

"La nivel european, Romania se plaseaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste nivelul de educatie financiara. Doar 1 din 5 adulti are o buna intelegere a conceptelor financiare. Acesta este contextul in care am demarat proiectul "Traieste Viitorul!", cu obiectivul ambitios de a contribui la schimbarea acestei realitati, precum si la imbunatatirea relatiei pe care romanii o au cu instrumentele de economisire pe termen lung, esentiale pentru siguranta lor financiara", declara Alexandru CIUNCAN, Secretar General, APPA.

Practic, rata de educatie financiara in Romania este de 21% fata de 52% in Uniunea Europeana si 65% in tarile nordice. Chiar si in tarile din CEE acest procent este mai ridicat: 58% in Cehia, 54% - Ungaria, 48% - Slovacia, 42% - Polonia si 35% - Bulgaria.

De asemenea, o parte importanta din campanie o constituie si lansarea, in luna iunie, a unui portal informativ (www.traiesteviitorul.ro) care va constitui o sursa eficienta si usor accesibila de informare cu privire la instrumentele de economisire pe termen lung.

Romanii vor fi directionati sa acceseze acest portal pentru informare printr-o ampla campanie derulata online, care va include, pe langa forme clasice de promovare, si experimente sociale menite sa atraga atentia asupra responsabilitatii pe care fiecare dintre noi o are fata de viitorul sau financiar.


"Este prima campanie nationala de informare si educare a populatiei si a consumatorilor romani privind tot ceea ce inseamna posibilitati de economisire si investire pe termen lung dezvoltata de APPA cu sprijinul METROPOLITAN Life, dar si cel mai mare demers de acest tip de pana acum ca anvergura", a precizat Alexandru CIUNCAN.

Campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!" se desfasoara in perioada mai - decembrie 2018 la nivel national.

"Am ales sa sustinem aceasta campanie pentru ca dorim sa promovam responsabilitatea pe care fiecare persoana o are fata de protectia si siguranta sa financiara si a familiei. Asigurarile de viata si pensiile private ofera posibilitatea mentinerii standardului de viata in cazul unui eveniment nefericit si ajuta la suplimentarea veniturilor dupa varsta pensionarii", declara Ciprian LADUNCA, Chief Financial Officer, METROPOLITAN Life.

[video|14059]"De ce educatie financiara? Studiile arata foarte clar ca 4 din 5 romani nu cunosc caracteristicile produselor financiare pe ei le achizitioneaza sau nu sunt deloc in sfera financiara. Aceasta campanie este menita sa reduca acest decalaj fata de celelalte tari din UE. (...) Acest program dezvoltat cu APPA si care are la baza un studiu realizat de KPMG intentioneaza sa transmita principii sanatoase de clarificare financiara, principii simple dara care, daca ar fi respectate, ar putea sa ne influenteze in bine calitatea vietii. Un principiu pe care il transmitem este acela ca este bine sa economisesti. Expertii spun sa economisim minim 10% din venitul net", a mai spus Ciprian LADUNCA, subliniind ca este bine sa avem o planificare pe termen lung.

Studiul realizat de KPMG arata ca doar 19% dintre romani economisesc pentru batranete, fapt deloc surprinzator avand in vedere ca 4 din 10 romani nu detin un cont bancar (conform datelor publicate recent de Banca Mondiala).



Pe langa formele clasice de economisire, precum depozitele bancare, romanii au la dispozitie si asigurarile de viata, ca instrument complex care imbina atat componenta de protectie, cat si pe cea investitionala.

In prezent, ponderea asigurarilor de viata in Romania este de 20% din totalul pietei de profil, prin comparatie cu media Uniunii Europene, care se situeaza la 60%. Un roman cheltuie, in medie, 18 euro pe an pentru asigurari de viata, media in statele europene fiind de 1.300 euro pe an. Dincolo de diferenta veniturilor disponibile, una dintre cauzele acestei situatii o reprezinta si nivelul scazut de educatie financiara a romanilor.



Se estimeaza ca un roman pensionat in 2048 va avea din pensia de stat o rata de inlocuire a venitului obtinut ca salariat de sub 40%, comparativ cu nivelul recomandat de OECD de 70%.

[video|14060]"Studiul include exemplul ilustrativ al unei persoane care iese la pensie in 2048 si care, in baza contributiilor platite, se estimeaza ca va obtine beneficii post pensionare de cca. 52% din salariul lunar dinainte de pensionare, din care 37% din pensia publica si 15% din pensia de Pilon II. Ramane astfel o diferenta semnificativa pana la nivelul de inlocuire a venitului de 70% recomandat de OCDE, ce va trebui acoperita prin economisire individuala", a precizat Angela MANOLACHE, Partener in cadrul KPMG.

"Pe langa responsabilitatea fiecarei persoane de a se preocupa de propria siguranta financiara, si asiguratorilor in calitatea lor de furnizori de produse de protectie si de economisire le revine responsabilitatea de a face aceste produse accesibile pentru clienti si de a comunica transparent caracteristicile, riscurile, beneficiile si costurile acestora. Reglementarile emise recent la nivel european vin cu cerinte noi in acest sens, dar si campaniile de educatie financiara cum este cea lansata astazi au rolul lor foarte important in cresterea transparentei si informarii consumatorilor", a mentionat Tudor GRECU, Partener si Head of Insurance in cadrul KPMG.




Mai multe informatii despre plasarea tarii noastre in context european in ceea ce priveste viitorul financiar al romanilor sunt incluse in studiul realizat de KPMG pe care in gasiti aici: http://appa-asigurari.ro/doc/Studiu_KPMG_APPA.pdf

"Mesajul campaniei noastre este ca ar trebui cu totii sa ne pregatim pentru viitor, sa intelegem ce mecanisme financiare avem la dispozitie. In toata lumea civilizata, pensiile private si asigurarile de viata sunt complementare veniturilor din sistemele publice de pensii", a mai precizat Alexandru CUNCAN.

"Este important ca oamenii sa constientizeze si sa inteleaga riscurile la care se expun in contextul evolutiilor demografice si macro-economice si astfel sa inteleaga necesitatea economisirii pe termen lung. Evident, acest lucru nu este usor deoarece o planificare financiara pe termen lung presupune intelegerea unor concepte financiare mai complicate. In acelasi timp, exista aceasta perceptie ca produsele de asigurari de viata sunt complexe, dificil de inteles si aici intervine rolul important al asiguratorilor de comunicare transparenta, de a veni in intampinarea clientilor cu produse care se adapteaza nevoilor acestora. Bineinteles, este importanta si implicarea in campaniile de educare a consumatorilor", a concluzionat Angela MANOLACHE.

APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor este o organizatie non-guvernamentala ale carei principale scopuri sunt promovarea conceptului de asigurare, protejarea intereselor consumatorului de produse de asigurare prin sustinerea cresterii gradului de educare in asigurari in randul populatiei din Romania.

Inca din 2010, APPA a organizat primele campanii nationale de informare si educare a populatiei, conferinte internationale si nationale si alte tipuri de proiecte menite sa duca la indeplinirea obiectivelor Asociatiei. De asemenea, Asociatia elaboreaza studii si analize privind prioritatile in domeniul asigurarilor. Mai multe detalii gasiti pe site-ul APPA.

METROPOLITAN Life este parte a MetLife, Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurari de viata din lume, si filiala a companiei irlandeze Metlife Europe d.a.c.. Infiintata in 1868, MetLife ofera, la nivel global, asigurari de viata, planuri de pensii, beneficii pentru angajati si servicii de administrare a activelor. Cu aproximativ 100 de milioane de clienti, MetLife are operatiuni deschise in aproape 50 de tari si detine pozitii de conducere in piete din Japonia, America Latina, Asia, Europa si Orientul Mijlociu. In Romania, METROPOLITAN Life are peste 19 ani de activitate pe piata de asigurari de viata. Doua milioane de clienti beneficiaza de asigurari de viata si pensii private obligatorii oferite de METROPOLITAN Life la nivel local.

PROMO