1asig.ro

VIDEO: Ce risca un turist care nu are asigurare auto si produce un accident in strainatate?

5 min. / 1.540 cuvinte


Multi dintre romani au in plan sa-si petreaca minivacanta de Paste si 1 Mai in strainatate. Insa, inainte de a pleca la drum cu masina personala, trebuie sa fie precauti si sa faca cateva verificari. Ce trebuie sa verifice soferii la polita RCA, dar si care sunt riscurile la care se expun conducatorii auto fara o asigurare valabila si produc un accident in strainatate, sunt cateva dintre subiectele abordate de Sorin GRECEANU, Membru Directorat BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, Mihaela CIRCU, Project Manager APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari si Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de Risc", difuzate marti, 16 aprilie a.c.

PROMO


"In cazul unui control, daca se constata ca autovehiculul este neasigurat, sanctiunile pot ajunge, in anumite cazuri, de la sanctiuni contraventionale, pana la sanctiuni penale. Amenda penala, iar daca nu se plateste, inchisoare. In anumite situatii destul de drastice, Marea Britanie de exemplu, sau alte tari, pot sa mearga pana la sechestrarea vehiculului sau chiar distrugerea lui. Pana aici merg masurile impotriva celor care circula neasigurati", a precizat Sorin GRECEANU.

"Daca un conducator auto circula intr-o tara fara asigurare valabila, se supune regulilor din tara respectiva, fiind sanctionat. In cazul in care este prins in trafic fara acea polita valabila, este amendat de politia din tara respectiva, potrivit legislatiei din statul unde s-a produs aceasta fapta. Va suporta pagubele rezultate din acel accident, intai Biroul, apoi persoana vinovata. Biroul se va intoarce impotriva persoanei vinovate" a completat Mihela CIRCU.

Ce reguli ar trebui sa respecte soferii?

"Ar trebui sa verifice legislatia tarii in care calatoresc, pentru ca in fiecare tara legislatia poate sa difere in cea ce priveste limita de viteza pe anumite segmente sau autostrada. De asemenea, sunt anumite reguli care sunt diferite de la tara la tara si care poate par marunte la prima vedere, insa ar putea avea consecinte sub forma unor amenzi sau alte forme de penalitati destul de mari", a raspuns Mihaela CIRCU.

"Si la noi in tara sunt diferente de luat in seama. Si anume: orice asigurator RCA din Romania, este obligat sa acopere in baza unei prime unice Spatiul Unic European plus Elvetia. Acest lucru inseamna ca anumiti asiguratori din Romania, atunci cand mi-au vandut polita RCA, s-ar putea sa nu-mi fi dat acoperire in baza acelei prime unice si in destinatii ca Republica Moldova, Turcia, tari din afara Spatiului European. Si atunci, ar trebui ca inainte de plecare, soferii sa verifice si acest lucru. Pentru ca s-ar putea sa fie la granita cu Republica Moldova si sa constate ca sunt controlati. Sau mai trist, sa treaca de Bulgaria, fara controale, iar la granita cu Turcia sa constate ca nu au asigurare pentru tara respectiva. In acest caz, trebuie sa plateasca o asigurare de frontiera la intrarea in tara respectiva, care presupune alte costuri", a mentionat Sorin GRECEANU.

In privinta numarului soferilor romani care produc accidente in strainatate, oficialul BAAR spune ca in 2018 s-a constat o crestere fata de 2017, insa nici situatia masinilor inmatriculate in alte state si produc accidente in tara noastra, nu a fost in scadere anul trecut.

"Piata romaneasca a generat in 2018 circa 40.000 de accidente in strainatate. Din pacate, numarul este in urcare de la 32.000 in 2017, cresterea fiind destul de semnificativa. Strainii care vin in Romania au generat circa 10.000 de accidente in 2018, numarul fiind in usoara crestere, dar mai ponderat fata de majorarea din extrern. Deci, noi suntem exportatori de astfel de evenimente, cu un un raport de 4 la 1", a subliniat Sorin GRECEANU.

Ca tara, cine produce cele mai multe accidente in Romania?

"Nu as zice neaparat ca sunt strainii, ci vehiculele inmatriculate in acea tara. La acest capitol vorbim despre Bulgaria. Vehiculele inmatriculate acolo produc cele mai multe accidentele la noi, si asta pentru ca marea majoritate sunt conduse de concetateni de-ai nostri. Nu s-a gasit inca o solutie, insa, din cele 10.000 de accidente pe an, aproximativ 40% (n.r. 4.000) sunt produse de autovehiculele inmatriculate in Bulgaria, ceea ce este enorm. Pe locul urmator este Germania, urmata de Italia, Franta, Marea Britanie", a concluzionat Sorin GRECEANU.

FII TREAZ LA VOLAN!

Conform celor mai recente date preliminare transmise de Comisia Europeana, Romania ocupa prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2018, cu 96 de morti la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media UE care a fost de 49 de decese la un milion de locuitori.

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Urmareste pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" sau intra pe treazlavolan.ro.

Politia Romana a anuntat recent ca numarulaccidentelor grave a scazutusor in 2018 (-1,4%), fiind constatate 8.519 astfel de evenimente, comparativ cu 8.642 de accidente in anul 2017.Totodata, numarul mortilor in urma accidentelor s-a redus la 1.862 de persoane anul trecut, fata de 1.951 in 2017 (-4,5%).

1.491 accesari